Kultūras rondo

Novembrī atzīmē Garlība Helviga Merķeļa 250 gadu jubileju

Kultūras rondo

Rokdarbniece Iveta Seimanova atdarinājusi Preiļu burnasu

Rīgas Doma zēnu koris ieraksta Raimonda Tigula mūzikas albumu

Rīgas Doma zēnu koris ieraksta Raimonda Tigula mūzikas albumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Komponists Raimonds Tiguls kopā ar instrumentālo grupu un Rīgas Doma zēnu kori Mārtiņa Klišāna vadībā drīzumā aicina klausītājus uz koncertu “Rīta un vakara dziesmas” Rīgas Domā un Latvijas lielākajās koncertzālēs. Latvijas Radio 1. studijā notiek programmas ierakstu sesija albumam, tostarp – arī skaņdarbam, kurš būs vadmotīvs šī gada labdarības maratonam "Dod pieci!”.

"Klusi čukst Dievs” – šāds nosaukums ir Raimonda Tigula komponētajai kora dziesmai, šī gada labdarības maratona “Dod pieci!” himnai. Maratons būs veltīts neārstējami slimu cilvēku dzīves nogalei un paliatīvās aprūpes sistēmas sakārtošanai Latvijā.

Stāstot par koncertprogrammu "Rīta un vakara dziesmas”, Raimonds Tiguls atzīmē, ka tā viņam ir īpaša, jo savus pirmos soļus mūzikā viņš sācis dziedot tieši zēnu korī. Dzirdot, kā komponista sacerējumus dzied Rīgas Doma zēnu koris, tūlīt klāt ir atsevišķas bērnības atmiņas un tām sekojošais saviļņojums.

"Ideja par albuma konceptu ir sena.

Man bija skaņdarbi, ko iekļāvu savā iedomu plauktā, ko nosaucu par savām "Rīta un vakara dziesmām”.

Tie ir skaņdarbi, kas man pašam dažādos dzīves brīžos ir bijuši svarīgi,” par savu mūziku stāsta komponists Raimonds Tiguls.

Kad Rīgas Doma zēnu kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents Mārtiņš Klišāns komponistu uzrunājis veidot programmu, viņam šķitis, ka ir īstā reize izvilkt no iedomu plaukta šīs dziesmas.

"Daži skaņdarbi ir dzirdēti, daži ir skanējuši Dziesmu svētkos. Ir arī nedzirdētākas kompozīcijas,” bilst Tiguls.

Komponists vērtē, ka puišu balsīs dziesmas, kas rakstītas jauktajam korim, brīnišķīgi iegūst citu krāsu. Tām pievienojas arī vīru balsis. Līdz ar to ir dzirdams pilns jauktā kora sastāvs. Programmā iekļauti arī daži instrumentāli skaņdarbi.

Rīgas Doma zēnu kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents Mārtiņš Klišāns ir apmierināts ar ieraksta norisi un puiku paveikto.

"Pašreiz ļoti aktīvi notiek ierakstu sesijas. Vakar puikām bija riktīgs profesionalitātes pārbaudījums, viņi četras stundas no vietas rakstīja.

Beigās bija pirmsolimpiādes sajūta kā sportā pēc pamatīgas slodzes,” atklāj Klišāns.

Bet nogurumu kompensē aizrautība ar mūziku.

"Domāju, ka ir liela daļa dziesmu, kas puikām īpaši patīk, tad ir vēl tādas, kurās ir dziļa doma.

Raimonda mūzikā ir brīnišķīgs miers, harmonija, emocija un lieliski teksti. Tā ir milzīga vērtība, ja var ar dziesmu pasniegt kādu dziļu domu,” vērtē Klišāns.

Studijā vīru grupa stāv vienā pusē, zēni pretējā, Klišāns skaidro, ka tāds dziedātāju izvietojums veidots, jo tad skaņas pēcapstrādē var labi sabalansēt zēnu un vīru balsis, ir iespēja laba variēt ar dinamiku un līmeņiem.

Pirmie jauno koncertprogrammu varēs novērtēt kultūras centra "Siguldas devons" apmeklētāji – tur koncerts 15. novembrī. Vēlāk, 8. decembrī, dziesmas izskanēs Latgales vēstniecībā “Gors”, un, mērojot ceļu caur Liepāju, Venstpili un Cēsīm, "Rīta un vakara dziesmas” savu noslēguma pieturvietu atradīs Rīgas Domā 23. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti