Rīgas Doma vēsturiskajām ērģelēm uzstādīti jauni motori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rūpējoties par Rīgas Doma vēsturiskajām ērģelēm, ir uzstādīti divi jauni motori. Tik lielām ērģelēm nepieciešamās jaudas motorus izgatavot ir komplicēts darbs, savukārt pats motors ir ļoti nozīmīgs gaisa padeves nodrošināšanai – bez tā ērģeles klusētu, informēja Rīgas Doma mūzikas direktors Aigars Reinis.

Par spīti šī laika grūtībām Rīgas Doms turpina rosīties, strādājot pie kultūrvēstures vērtību uzturēšanas un atjaunošanas, tai skaitā arī rūpējoties par izcilajām “Walcker” firmas ērģelēm. Ja pirms dažiem gadiem noslēdzās krāšņā 17. gadsimta prospekta (ērģeļu redzamās daļas) restaurācija, tad tagad bija pienācis laiks aizvietot nu jau teju 90 gadus kalpojušo ērģeļu motoru, informēja Rīgas Doma pārstāvji.

“Neskatoties uz saudzējošo režīmu, kādā motors tika ekspluatēts pēdējos gados, tā nolietojums jau bija kritisks.

Uz šo apstākli norādīja arī holandiešu restauratori jau 1983. gadā, kad tika veikta plaša ērģeļu restaurācija. Aktuālie novērojumi lika secināt, ka vecā motora tinumi kļuva karsti jau pēc pirmajām 10 minūtēm kopš motora ieslēgšanas brīža. Smērviela gar izdilušajām asīm regulāri iztecēja uz grīdas, nepaspējot veikt savu funkciju – eļļot slīdgultņus. Mehānisks izdilums rezultējās arī skaļā klaboņā.  Rezerves jeb tā sauktie “mēģinājumu motori” nespēj nodrošināt vajadzīgo gaisa apjomu krietnai daļai no lielās ērģeļu literatūras, kas būtu nepieciešama normālai koncertpraksei. Tādēļ pēkšņa lielā motora iziešana no ierindas radītu vajadzību pielāgot spēlējamo repertuāru rezerves jaudām,” pastāstīja Rīgas Doma ērģeļmeistars Viesturs Ilsums.

Jaunie motori iegādāti ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes un Latvijas republikas Kultūras ministrijas atbalstu. Motori tika pasūtīti un izgatavoti vācu firmā “August Laukhuff GmbH & Co”. Arī iepriekšējais, šobrīd jau 90 gadus kalpojušais motors bija izgatavots šajā pašā firmā 20. gadsimta 30. gados. Jauno motoru jauda ir 62 kubikmetri gaisa 1 minūtē katram. Tātad kopā – 124 m3 gaisa minūtē. Un tas ir pilnībā pietiekami 124 reģistru un 6718 stabuļu lielā instrumenta darbināšanai. Veco motoru ir nolemts uzglabāt turpat, plēšu telpā, norādīja Rīgas Doma pārstāvji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti