Kultūras ziņas

No drāmas līdz komiskam absurdam

Kultūras ziņas

Sākušās mākslas medības

Kaspara Zemīša lūgšana

Rīgas Domā prezentēs Kaspara Zemīša albumu «Mana lūgšana»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Trešdien, 30.martā, Rīgas Domā notiks virtuozā ģitārista un komponista Kaspara Zemīša pirmā solo albuma "Mana lūgšana" prezentācijas koncerts. Albums ierakstīts sadarbībā ar Valsts akadēmisko kori "Latvija" un diriģentu Māri Sirmo. Koncertā piedalīsies arī viesmākslinieki, ar kuriem Kasparam Zemītim ir ilggadēja sadarbība - viņu vidū būs Renārs Kaupers un vokālā grupa "Schola Cantorum Riga".

Ierakstā skan fragments no albumā iekļautās kompozīcijas "Agnus Dei". Tā ir daļa no Mesas korim un ģitārai, ko Kaspars Zemītis pēc diriģenta Māra Sirmā ierosmes komponējis pirms trim gadiem. Tas bijis pirmais impulss arī viņa jaunā albuma tapšanai.

"Māris Sirmais mani uzrunāja un teica: "Vai tu nebūtu ar mieru uzrakstīt Mesu Garīgās mūzikas festivālam?" Tas man bija milzīgs izaicinājums, kaut gan mēs jau bijām satikušies pāris koncertos. Viņš redzēja, ka mani šī garigā tēma interesē, un es biju jau rakstījis Mesas fragmentus ar garīgo ievirzi. Un es ar milzīgu entuziasmu pie šī darba ķēros," stāsta Kaspars Zemītis.

Mesa, ierakstīta svētā Jāņa baznīcā, tagad dzirdama arī Kaspara Zemīša pirmajā soloalbumā, to bagātina vēl cita viņa rakstītā oriģinālmūzika, kā arī aranžējumi. Kopumā tas ir albums, kas atspoguļo Kaspara Zemīša attiecības ar ticību Dievam.

"Man viņa ir ļoti svarīga un manā dzīvē ļoti daudz ietekmējusi. Un tieši mana ticība un mana pārliecība par savu kristīgo ticību ir manu dzīvi ārkārtīgi izmainījusi - es varu teikt, ka tikai uz labo pusi," atklāj Kaspars Zemītis.

"Es ceru, ka klausītāji šajā mūzikā izdzirdēs vairāk kā varbūt tikai vienam mirklim paredzētu emociju. Es ceru, ka jūs šajā mūzikā izdzirdēsiet varbūt pat ko tādu, ko es tajā nedzirdu. Galu galā - tas ir mūzikas galvenais uzdevums, ka katrs klausītājs tajā var pamanīt ko savu," saka komponists.

Kaspars Zemītis ir ļoti gandarīts un pateicīgs, ka savā pirmajā solo albumā varējis sadarboties ar Valsts akadēmisko kori "Latvija": "Protams, kora dalība šajā albumā - tā ir mana laime. Redzēt, kā skan koris, kas varbūt mums latviešiem ir parasta lieta, protams, tas taču ir akadēmiskais koris, mēs to tik bieži dzirdam, bet es nebrīnos, ka visur pasaulē cilvēki ir vienkārši pārlaimīgi, ja viņi dzird, kā skan īsts, profesionāls koris tik izcila diriģenta vadībā, kāds ir Māris Sirmais."

Albuma "Mana lūgšana" prezentācijas koncertā līdzās korim "Latvija" piedalīsies vēl citi mākslinieki, ar kuriem Kasparam Zemītim ir laba un ilgstoša sadarbība - vokālā grupa "Schola Cantorum Riga", stīgu kvartetes un Renārs Kaupers, kurš šoreiz, kā uzsver Kaspars Zemītis, pārstāvēs grupu "Roja 50".

"Renārs Kaupers teica, ka viņš tiešām ar prieku piedalīsies šajā programmā, un nevis kā superstārs, bet kā grupas "Roja 50" dalībnieks. Mums ar Renāru ir duets, kas saucas "Roja 50". Šīs grupas pirmā uzstāšanās bija Rojas 50 gadu jubilejā. Renārs saka, ka mēs uzstājamies ar apskaužamu regularitāti - apmēram reizi gadā. Šoreiz mēs atkal kaut ko kopā nodziedāsim," stāsta Kaspars Zemītis.

Kā vēstīts, virtuozā ģitārista un komponista Kaspara Zemīša pirmā albuma "Mana lūgšana" prezentācijas koncerts notiks trešdien, 30.martā, plkst. 19 Rīgas Domā. Labākai redzamībai un klātesamības sajūtai koncertā tiks nodrošināti video ekrāni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti