Kultūras ziņas

Mode kā sociālās antropoloģijas fenomens

Kultūras ziņas

Sākas festivāls "Rīgas Fotomēnesis 2022"

Aizvadīts "Festival of Three" noslēguma koncerts

Rīgas Domā kori no ASV kopā ar Kultūras akadēmijas kori «Sōla» pirmatskaņojuši Ērika Ešenvalda darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas Domā izskanējis "Festival of Three" noslēguma koncerts. Kopā ar trim izciliem Amerikas koledžu koriem tajā uzstājās arī Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sola". Kopumā skatītājus priecēja vairāk nekā 200 jaunie dziedātāji, turklāt viens no vakara centrālajiem notikumiem bija Ērika Ešenvalda jaunākās kompozīcijas pirmatskaņojums, kuru visi dziedātāji izpildīja kopā.

Pēc ilgāka laika Rīgas Doms koncertā vienkopus uzņēmis prāvu dziedātāju pulku no aizokeāna. Bagātīgu koncertprogrammu bija sarūpējis Aiovas štata universitātes koris, Brigama Janga universitātes un Teksasas sieviešu universitātes koris, kā arī pašmāju dziedātāji no kora "Sōla".

Festivāla organizatoru pārstāvis Kevins Meidls no ASV ir pārliecināts: "Atvedot vienus no Amerikas labākajiem koledžu koriem šeit uz Eiropu, kā arī ļaujot tiem iepazīties ar tādiem īpaši izciliem koriem kā "Sōla", tas palīdz visiem saprast vienam otru daudz labāk, palīdz pasaulē vienam otru saprast daudz vairāk. Mēs uzskatām, ka "Festivals Of Three" misija ir vairot mieru."

LKA jauktā kora "Sōla" mākslinieciskais vadītājs, diriģents Kaspars Ādamsons neslēpj: "Es jūtos nedaudz nosalis, bet, ja tā nopietni, es esmu ārkārtīgi kustināts un pilns ar emocijām, jo es tieši Ešenvalda jaundarba laikā domāju, kad iepriekšējo reizi Rīgas Doms ir pieredzējis tik daudzskaitlīgu un tik kvalitatīvu kopkori. Prātā nāca varbūt iepriekšējo Dziesmu svētku kāds liels notikums kā Garīgās mūzikas koncerts, bet, ja domājam par tādu starptautisku dziedātāju sastāvu, kāds tas bija šovakar šeit, tad tas, manuprāt, nenotiek tik bieži Latvijā un it īpaši šeit, Rīgas Domā, kur mēs varam satikties tik augstas raudzes dziedātāji un patiešām no dažādām pasaules malām."

Ēriks Ešenvalds pauž gandarījumu par sadarbību ar koriem: "Es esmu ļoti priecīgs, ka šie amerikāņu jaunieši, kas studē... Jā, kādi studē mūziku, bet kādi te taču arī antroloģiju, psiholoģiju, valodas, biznesu, ko tik viņi nestudē. Ka šie gudrie prāti, šī jaunā paaudze, viņi satiekas šajos trīs kolektīvos Latvijā, mūsu skaistajā Domā. Un te jau pievienojas tā papildu, tā mistiskā dimensija, ko nevar paredzēt notīs. Jā, viņi dzied, viņi ieklausās viens otrā, un es arī to kompozīciju veidoju kā tādu dialogu starp koriem. Šinīs baznīcas velvēs tā mūzika tā kā uzmirdz, un man ir liels prieks, ka viņi piedzīvoja to Rīgas Doma nezināmo, neparedzamo akustiku. Tas ir tas bonuss, kas uzdzen skudriņas, kas iedvesmo, tā tas bija arī šovakar."

Festivāla veidotāji norāda, ka arī nākotnē koncertus turpinās organizēt valstīs, kurās ir tik attīstīta koru kustība, kas iespaidojusi arī vēsturiskos notikumus. Tāpat iecertējuši atgriezties Latvijā un Igaunijā jau nākamgad. Kevins Meidls pauž: "Mēs esam patīkami satraukti viesoties vietās, kur ir līdzīgas kopienas vai pat tie paši cilvēki, ar kuriem jau esam sastrādājušies, lai turpinātu vairot šo izpratni caur mūziku. Kā arī to, ka mēs visi esam daļa no šīs planētas un mums ir kopā jāstrādā, jādzīvo un pats svarīgākais – jādzied kopā. Tas mūs vieno."

Koncerta laikā tika izpildīts arī komponista Ērika Ešenvalda jaunākais darbs, kas stāsta, cik dažāds var būt lietus. "Es izvēlējos trīs dziesmu ciklu komponēt par lietus tēmu, cik dažāds var būt lietus, cik viņš var būt draiskulīgs un naktī ieaijājošs. Un tanī pat laikā atnāk cita diena, un ir vētra, un ir krusa, un lietus sitas logā. Kāda dziesma vēsta par kaut ko ļoti maigu, un cita dziesma atkal ietērpj to drāmu," stāsta komponists.

Diriģents Ričards Bjella no ASV atzīst: "Ešenvalds izmanto harmonijas valodu, kā arī melodisko valodu, kas rada sajūtu, ka tu esi šo skaņu dzirdējis visu savu dzīvi. Tas ir jauns, svaigs un baudāms darbs, kas iekļauj dzejas metaforas, kurās ievīti vairāki noslēpumi. Ir īstena sintēze starp kompozīciju un dzeju, kas tajā izmantota."

Arī kora "Sōla" diriģents atzīst, ka Ešenvalds ir pierādījis, ka līdz dziļumiem jūt kora faktūru, kora skanējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti