Rīgas Doma kora skola 20 gadu jubileju svin koncertā ar Latvijas vadošajiem mūziķiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šonedēļ aprit 20 gadu, kopš dibināta Rīgas Doma kora skola. Apaļo jubileju tā atzīmēs ar iespaidīgu koncertu 1.maijā Lielajā ģildē, kopā pulcējot Latvijas vadošos mūziķus, no kuriem daudzi ir tieši Rīgas Doma kora skolas absolventi.

Rīgas Doma kora skolas absolventa Gunāra Kalniņa komponēto skolas himnu 1.maija vakarā izdziedās trīssimtbalsīgs Rīgas Doma kora skolas apvienotais koris. Uz Lielās ģildes skatuves sanāks gan skolēni, gan absolventi, kuru vārdi šodien komentārus vairs neprasa.

No aprūpējamiem stādiņiem līdz kokiem, kas paši dod augļus - tā skolas audzēkņus un pašas skolas attīstību tēlaini raksturo koncerta režisors Varis Klausītājs.

Varis Klausītājs koku izvēlējies par žanriski ļoti raibā koncerta vadmotīvu: „Jebkurš cilvēks, jebkura ģimene pēc savas būtības ir koks. Un 20 gadu jubilejas koncertā mēs mazliet pasvītrosim to, ka labs darbs ir iestādīt koku, izaudzēt to, priecāties par to, kā tas zied, nes augļus un pēc tam rūpējas par citiem kokiem.”

Skolas jubilejas koncertā satiksies gan skolas zēnu, meiteņu un jauktais koris, bigbends, džeza ansamblis un mācībspēki, gan skolas absolventi. To vidū būs Latvijas vadošo amatierkoru diriģenti Jānis Liepiņš, Kaspars Ādamsons un Jānis Ozols, vokālisti Daumants Kalniņš, Jolanta Strikaite, Laima Lediņa un citi.

Savu ceļu mūzikā Rīgas Doma kora skolā sākušas arī Latvijas spožākās meiteņu vokālās grupas „Latvian Voices” dziedātājas Zane Stafecka, Nora Vītiņa un Elīna Šmukste. Viņām Domskola visvairāk palikusi atmiņā ar ģimeniskuma sajūtu. „Tikai tagad, deviņus gadus pēc skolas beigšanas, sāku saprast, ka Doma kora skolas pedagogi tik ļoti paļāvās uz mums un spēja iedvest mūsos pārliecību par to, ko mēs darām. Varbūt citreiz tu aizgāji uz skatuves un pēc tam, noskatoties ierakstu, saprati, ka tas nekam neder, bet tev ļāva pašam pieļaut kļūdas un pēc tam izdarīt secinājumus,” saka Nora Vītiņa.

„Man liekas, ka mēs esam ļoti īpaši skolēni, jo mums no skolas laika ir ne tikai draugi klasesbiedri, bet arī draugi pasniedzēji. Mums bija ļoti daudz individuālo stundu, un man liekas, ka gandrīz katram ir personīgie psihologi gadu garumā - klavieru pasniedzēji, solo pasniedzēji un tā tālāk,” atklāj Zane Stafecka.

„Tās attiecības ir īpašas. Tas ir daudz ģimeniskāk nekā vienkārši „iestāde un es”. Tas ir daudz ciešāk, personiskāk un mīļāk,” vērtē Liene Šmukste.

Līdzās „Latvian Voices” Doma kora skolas jubileju kuplinās arī skolas absolventi no grupām „Instrumenti” un „Framest”. Īpaši skolas divdesmitgadei radītu Uģa Prauliņa jaundarbu „Vai uzvara?” dziedās sbsolventu koris diriģenta un arī skolas absolventa Aināra Rubiķa vadībā. 

„Absolventi paši izvēlējās diriģentus, kas diriģēs absolventu kori. Tāds mums bija skolas noteikums, ka skolotāji tur nejauksies iekšā,” stāsta viens no Rīgas Doma kora skolas dibinātājiem, ilggadējais direktors un pašlaik projektu vadītājs Jānis Erenštreits. Par savu skolu viņš runā ar lielu mīlestību un ir gandarīts, ka šajos gados izdevies attīstīt mācību iestādi ar labu balansu starp vispārējo un profesionālo mūzikas izglītību.

„Man liekas, ka jebkurš, vai viņš ir lielas celtniecības firmas vadītājs vai vienalga kas, ja viņš var jubilejā piesēsties pie klavierēm un kaut ko sakarīgu uzspēlēt… Citiem vārdiem sakot, nevienam nav par traucējumu, ja viņš orientējas mūzikā, prot atšķirt graudus no sēnalām, interesējas par koncertdzīvi, ka viņam ir izpratne, kā klausīties un ko var saklausīt arī nopietnajā mūzikā. Domāju, ka šim cilvēkam ir nodrošināta pilnvērtīgāka dzīve vienalga kādā arodā,” saka Erenštreits. Viņš piebilst, ka korista profesija iemāca arī cienīt laiku un darbu komandā, un prast nejaukt darbu ar atpūtu.

Par to labi varēšot pārliecināties arī Adriānas Rozes uzņemtajā filmā par Rīgas Doma kora skolu, kur skolēni redzami, te kūleņojot starpbrīžos, te akurāti dziedot operas izrādēs. Filmas “Skaņdarbs korim, klavierēm un fizikai” pirmizrāde gaidāma trešdien kinoteātrī „Citadele”, bet Doma skolas jubilejas koncerti - 1.maijā plkst.14 un 18 Lielajā ģildē.  

Rīgas Doma kora skolas 20 gadu jubilejas koncerts 1.maijā plkst.18 būs klausāms tiešraidē Latvijas Radio 3 „Klasika”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti