Rīgas Domā koncertēs Gruzijas ansamblis «Basiani»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas Domā 23. martā gaidāms Gruzijas Valsts folkloras dziesmu ansambļa “Basiani” koncerts, kurā publika varēs klātienē baudīt unikālo gruzīnu daudzbalsīgo dziedājumu, medijus informē organizatori.

Koncertprogrammā iekļauti gruzīnu garīgie dziedājumi, tautas dziesmas, darba, deju un galda dziesmu žanri.

Folkloras ansambli dibinājis gruzīnu muzikants Georgijs Donadze 2000. gadā. Galvenā kolektīva misija ir saglabāt un atjaunot gruzīnu tautas dziesmas. 1998. gadā Tbilisi pilsētā tika dibināts koris, kuram Visas Gruzijas katoļu patriarhs Iļja II, vēl neuzceltā Svētās Trīsvienības katedrāles vietā, kur bija tikai milzīga būvbedre, teica, ka šajā dievnamā dziedās mākslinieki.

Lielākā daļa ansambļa “Basiani” solistu ir katedrāles kora dalībnieki.

Koncerta organizatori atzīmē, ka kolektīva “Basiani” nosaukums atsaucas uz uzvaru, kuru Gruzijas Karaliste izcīnīja kaujā Basiani ielejā XIII gadsimtā un kas bija nozīmīga ceļā uz Gruzijas valstiskuma nostiprināšanu.

Gruzīnu ansamblis “Basiani” – unikālās krimančuli balsis un “jodelēšanas” stila izpildītāji – izpilda gruzīnu tautas mūziku, daudzbalsīgas folkloras dziesmas un baznīcas dziedājumus, kuri kļuvuši par klasiku. Izpildītāju repertuārā ir kompozīcijas no dažādiem reģioniem – no Gruzijas austrumu daļas burdona stila līdz polifoniskajam izpildījumam, kas ir pretstatā polifonijai no valsts rietumu daļas. "Basiani" repertuārā vairumā ir "a cappella" dziesmu, bet nereti muzikālo dziesmu pavadījumu nodrošina arī autentiski mūzikas instrumenti, kas saglabā mākslas darbu garu un to izpildīšanas tradīciju. Mākslinieku tēlus papildina gruzīnu nacionālie tautas tērpi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti