Panorāma

Ēriks Zemūrs – franču Donalds Tramps?

Panorāma

Krīžu dzīvokļu izveide – pašlaik pašvaldību pašu inicatīva

Piemin Mārtiņu Braunu

Rīgas Doma baznīcā piemin mūžībā aizgājušo komponistu Mārtiņu Braunu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgas Doma baznīcā sestdien, 4. decembrī, notika piemiņas pasākums komponistam Mārtiņam Braunam. Brauns mūžībā devās 24. novembrī 70 gadu vecumā. Viņš devis neatsveramu ieguldījumu Latvijas mūzikā, un, kā norādīja maestro Raimonds Pauls, Brauna vārds mūzikas vēsturē būs rakstīts zelta burtiem.

Respektējot Mārtiņā Brauna vēlmes, viņa bēres netika publiski izziņotas un tajās piedalījās tikai tuvākie cilvēki. Plašāks, taču tik un tā ierobežots cilvēku loks komponistu pieminēja šodien Rīgas Doma baznīcā. Atskanēja Brauna dziesma, uzrunu teica mācītājs Juris Cālītis, savukārt dzeju lasīja aktieris Jānis Skanis.

"Mārtiņš bija ļoti labs. Viņš bija arī dulls, un, man liekas, ka māksliniekam tādam ir jābūt, ja viņš grib kaut ko sasniegt. Viņš nevar visu izrēķināt, visu saskaitīt. Tur vienkārši ir jāļaujas. To, ko Dievs ir iedevis, to brīnumu, tas ir jāatdod, un Mārtiņam, paldies Dievam, to izdevās izdarīt," teica Skanis.

Līdzīgi Braunu raksturo arī maestro Raimonds Pauls.

"Vispirms žēl, ka mēs šķiramies no lieliska mūziķa, lieliska komponista, ļoti interesanta cilvēka. Ar viņu satiekoties, vienmēr bija kaut kādi negaidīti pagriezieni gan viņa izteikumos, gan attieksmē pret mūziku, pret visu, kas notiek. Mārtiņš bija Mārtiņš," sacīja Pauls.

Raimonds Pauls uzsvēra – Brauna vārds latviešu mūzikas vēsturē ir ierakstīts zelta burtiem, un īpaši Braunu atcerēsies dziesmas "Saule, Pērkons, Daugava" dēļ.

"Es atceros – savā laikā no teātra mūzikas mēs viņu pirmo reizi dzirdējām un lēnā garā ieteicām šo dziesmu dziedāt koros. Tā viņa lēnām iekarojusi sev tādu ļoti spēcīgu vietu Dziesmu svētku repertuārā. [..] Es domāju, ka tas būs kā tāds piemineklis viņam, visai viņa darbībai," uzskata Maestro.

Lai pieminētu komponistu, šonedēļ katru vakaru Dziesmu svētku estrāde Mežaparkā tiek atskaņotas Brauna dziesmas “Saule, Pērkons, Daugava”, “Daugaviņa” un “Dvēselīte”. Lai gan Brauns ir devies mūžībā, viņa dziesmas turpina skanēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti