Rīgā viesojas leģendārā pianiste Eliso Virsaladze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Decembrī Rīgā, sniedzot solokoncertu un meistarklases, viesojas leģendārā gruzīnu pianiste Eliso Virsaladze. Cienījamo profesori atbraukt uz Rīgu pēc 30 gadu pārtraukuma pierunājis viņas bijušais audzēknis, pianists Artūrs Cingujevs.

Gruzīnu pianiste, teju visu prestižo mūzikas konkursu laureāte Eliso Virsaladze vairāk nekā 50 gadus krāto pieredzi tagad nodod studentiem Maskavas konservatorijā Krievijā un Minhenes Mūzikas un mākslas universitātē Vācijā. Uz leģendārās mūziķes meistarklasi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā bija ieradušies gan topošie, gan jau aktīvi koncertējošie Latvijas pianisti.

 Eliso Virsaladzes interpretācijas Mocarta un Šūmaņa skaņdarbiem kļuvušas par klavierspēles etalonu, un viņu dēvē par senu klavierspēles tradīciju turpinātāju, jo pirmās muzicēšanas iemaņas viņai iemācīja vecmāmiņa, Tbilisi konservatorijas profesore Anastasija Virsaladze.

“Tehnika un muzikalitāte šajā profesijā ir nedalāmas. Bez tehnikas jūs neko nevarat nospēlēt, taču noformulēt, kā ir jāatskaņo viens vai otrs skaņdarbs, ir neiespējami,” uzsver Virsaladze.

Viens no Eliso Virsaladzes audzēkņiem ir arī pianists Artūrs Cingujevs. Viņš savu pedagoģi raksturo kā īpaši harismātisku personību, kas nekad dzīvē nav baidījusies būt godīga.

Viņa ir liels, viens no retajiem mūsdienu piemēriem, kas iedvesmo ar savu paraugu  nebaidīties iet savu individuālo, personīgo ceļu. Lai arī ko citi domātu vai teiktu. Jo tas tikai attiecas uz mums, un mēs to nedarām uzslavas dēļ,” stāsta Artūrs Cingujevs.

Savukārt Cingujeva pedagoģe Virsaladze norāda: “Ar visiem audzēkņiem strādāju līdzīgi, taču savstarpējā ķīmija veidojas ne vienmēr. Tā ir reta vērtība, kad pēc apmācības beigām rodas vēlme turpināt attiecības.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti