Kultūras ziņas

Vīriešu saruna, sievietēm klāt neesot

Kultūras ziņas

Režģis, PRR un tumšā saule mākslā

Dziedātāja NOA par Bahu un mieru

Rīgā viesojas Izraēlas dziedātāja Noa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lielajā ģildē ar vienīgo koncertu Baltijā 4. februārī viesojas izraēliešu dziedātāja Noa. Jau 30 gadus viņas balss skan dažādas koncertprogrammās un populāru filmu skaņu celiņos. Savukārt pēdējais Noa albums “Vēstules Baham” tika nominēts prestižajai “Grammy” balvai.

Noa balss ir skanējusi pasaules prestižākajās koncertzālēs, kino grāvējos un kopā ar izciliem mūziķiem.

4. februārī izraēliešu dziedātāja Noa ar Hermaņa Brauna fonda atbalstu uzstāsies Lielajā ģildē.

Koncertam plānotas divas daļas. Dziedātāja stāsta: “Pirmajā iepazīstināšu ar savu mūzikas pasauli. Oriģinālmūziku angļu un ebreju valodā. Būs arī dziesma Jemenas arābu valodā, kas veltīta manas izcelsmes zemei. Otrajā daļā skanēs pārsvarā mūsu jaunais projekts “Vēstules Baham”, kas balstīts Baha mūzikā. Manuprāt, tas ir oriģināls veids, kā savienot Baha mūziku un liriku. Laikmetīgu liriku par mūsdienu pasauli.”

Muzicējusi kopā ar Šarlu Aznavūru, Stīviju Vonderu, Bobiju Makferinu, Stingu un daudzām citām zvaigznēm, Noa jau 30 gadus rada un uzstājas kopā ar ģitāristu un komponistu Gilu Doru. Viņa daudzpusība dziesmām piešķir džeza, roka vai klasikas toņus. Tāpēc ielikt konkrētos žanra rāmjos Noa mūziku ir visai sarežģīti.

“Mana mūzika un tas, ko radām kopā ar Gilu, nav vispārināms. To nevar ielikt konkrētā kastītē. Tas nav džezs, pasaules mūzika vai klasika. Tā ir daudzpusīga un skan kā unikāla un pašpietiekama,” spriež Noa.

Māksliniece, īstajā vārdā Achinoam Nini, stāsta, ka savu skatuves vārdu ir ņēmusi no Vecajā Derībā minētā Celofehada meitas Noas, miera māsas, ko pasaules vēsturē uzskata par pirmo feministi. Dziedātāja Noa ir pazīstama kā cilvēktiesību un humānisma ideju vēstnese, un viņas pārvaldītajai mūzikas valodai šeit ir nozīmīga loma.

Noa skaidro: “Viens no maniem elkiem Leonards Bernsteins ir brīnišķīgi pateicis: “Mūzika nevar mainīt pasauli. Bet tā var mainīt cilvēkus, un tie savukārt spēj mainīt pasauli.” Un es tam ticu. Mūzika spēj pacelt, atvērt acis, likt justies varenākam un, kā skan vienā no mūsu dziesmām, pieņemt, ka dzīve ir skaista.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti