Kultūras ziņas

LTV7 rādīs jauno režisoru filmas

Kultūras ziņas

Izstāde par to, kā nav

Baroka ansamblis "Les Ombres" Rīgā

Rīgā viesojas franču baroka ansamblis «Les Ombres»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

7.oktobrī Mazajā ģildē koncertē viens no izcilākajiem baroka mūzikas ansambļiem, kura nosaukums tulkojumā no franču valodas nozīmē “Ēnas”. Sarunā ar Latvijas Televīzijas kultūras ziņām mūziķi teic – baroka mūzika nav aizmirsta, jo tā ir ārkārtīgi kaislīga. Mīlestība, sirds sāpes, dusmas un skumjas uzrunā arī 21. gadsmita cilvēku.

“Baroka laikā bija mazāka atšķirība starp to, kādu mūziku cilvēki spēlēja un klausījās pilsētu ielās, un to, ko spēlēja pilīs,” stāsta ansambļa “Les Ombres” mūziķe Margo Blanšāra. “Un augstmaņiem domātā mūzika pat vairāk ietekmējās no vienkāršo cilvēku gaumes, nevis no augstākās sabiedrības, un veidojās visiem tīkams sajaukums.

Ansamblis spēlē oriģinālus baroka mūzikas instrumentus vai oriģinālu kopijas. Silvēna Sarta spēlētā koka flauta mūsdienu lielā orķestra skaņās pazustu, bet ansamblī tās siltais un maigums skanējums ir neaizstājams.

“17. gadsimtā bija tikai koka flautas ar vienu taustiņu, tagad taustiņu ir daudz. Skaņa ir ļoti atšķirīga,” norāda ansambļa “Les Ombres” mūziķis Silvēns Sarts.

Uzstāties Rīgā franču mūziķus uzaicinājis Francijas institūts. Un iespējams, ka šī nebūs pēdējā viņu viesošanās reize. Drīzumā plānoti kāda franču un latviešu kora pieredzes apmaiņas braucieni, kas, iespējams, vainagosies ar koncertiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti