Rīgā uzstāsies kanādiešu mūziķe Sāra Davači un skaņas mākslinieks Edgars Rubenis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

10. novembrī Anglikāņu baznīcā uzstāsies kanādiešu mūziķe Sāra Davači (Sarah Davachi) un skaņas mākslinieks Edgars Rubenis. Koncertu organizē Totaldobže mākslas centrs laikmetīgās mākslas projekta “Melnie caurumi” ietvaros. Koncerta sākums plkst.20.00. Koncerta rīkotāji neiesaka to apmeklēt bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem.

Paralēli mūsdienu mūzikas un mūzikas teorijas studijām, Sāra Davači uzsāka strādāt Kanādas Nacionālajā mūzikas centrā Kalgari par mūzikas instrumentu kolekcijas gidu. Ar īsākiem un garākiem pārtraukumiem – studijām, rezidencēm un koncerttūrēm Kanādā, ASV un Eiropā -  Sāra Davači mūzikas centrā strādā nu jau 10 gadus, pildot dažādus pienākumus, un izmanto iespēju padziļināti iepazīt dažādu vēsturisku instrumentu unikālos tembrus. Tieši tur, starp dažādu analogo sintezatoru un ērģeļu skaņas radītajām vibrācijām, Sāra Davači atrada savu muzikālo rokrakstu un atklāja nesteidzības garšu šajā pasaulē, kurā laika vērtība pamazām izzūd priekšroku dodot ātrumam un nepacietībai.

Neskatoties uz to, ka viņas pirmais albums (kasetes formātā) tika izdots tikai 2013. gadā, Sāra Davači jau ir paspējusi iekarot daudzu mūzikas apskatnieku, kritiķu un melomānu atzinību. Pirmo reizi publikas priekšā Sāra Davači uzstājās 2011. gadā, un ar katru nākamo gadu viņas uzstāšanās skaits ir palielinājies, 2016. gadā sasniedzot 30 koncertus – aptverot visas nozīmīgākās kultūras metropoles Kanādā un ASV, kā arī pa reizei uzstājoties Berlīnē un Londonā. Šogad Sāra Davači jau ir sniegusi vairāk nekā 40 koncertus ASV, Kanādā, Austrālijā, Vācijā, Nīderlandē, Lielbritānijā, Šveicē, Austrijā, Portugālē, Zviedrijā, Čehijā un citur, muzicējot gan festivālos, gan atsevišķos koncertos pirms, pēc vai kopā ar dažādiem mūsdienu mūzikas pārstāvjiem: Suuns, Xiu Xiu, Crys Cole, Missing Organs, Klara Lewis un daudziem citiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Gabriele Ganjon-Frešē intervijas ar Sāru Davači ievadā Kanādā bāzētajā mūzikas portālā „Mutek” šī gada jūnijā raksta: “Sāra Davači komponē savu pieredzi un apkārtējo vidi, balstīdamās minimālisma, kā arī visaptveroša psihoakustiskā fenomena un fizikalitātes mūzikā. Šīs “nereālās” pasaules attīstās pakāpeniski, Davači harmonijām, droniem, sarežģītajiem virstoņiem un dabiskajiem fāžu modeļiem pārvirzoties klusumā, vibrācijās arvien ielavoties pa kādai ekspresīvai un sarežģītai emocijai."

Edgars Rubenis
Edgars Rubenis

Koncertu iesāks Edgars Rubenis – viens no leģendārās apvienības „Mona De Bo” dibinātājiem un pamatsastāva mūziķiem. Kopš 2012. gada Edgars Rubenis padziļina savas mūziķa un komponista prasmes Nīderlandes Karaliskās konservatorijas Sonoloģijas institūtā Hāgā. Saņēmis piedāvājumu uzstāties vienā koncertā ar Sāru Davači, viņš piekrita atbraukt speciāli uz šo notikumu. Koncertā Edgars Rubenis atskaņos elektronisku skaņdarbu, kas apvieno viņa agrāko pieredzi improvizāciju mūzikā ar reducētiem ambientās mūzikas (valodas) tropiem. Radniecīgs abstraktās mākslas pasaulei, šis darbs atspoguļo Edgara Rubeņa interesi par "absolūto nepieciešamo minimumu", muzikālu skaņu kā objektu telpā un klausīšanās procesa struktūrvienībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti