Rīgā uzstāsies Emirs Kusturica un «No Smoking Orchestra»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

24.februārī "Palladium" koncertzālē Rīgā uzstāsies leģendārā balkānu mūzikas apvienība "Emir Kusturica and No Smoking Orchestra".

Emirs Kusturica un "No Smoking Orchestra" tiek raksturots kā "skurbinošs čigānu mūzikas, balkānu folkloras, rokenrola un serbu pankroka kokteilis, kura pavadījumā nevienas pēdas nespēs palikt mierīgi uz vietas".

Grupa "No Smoking Orchestra" radusies Sarajevā 1981.gadā kā viena no zīmīgākajām "jaunā primitīvisma" muzikālajām izpausmēm, kas vērsusies pret tai laikā pastāvošo iekārtu. Kopš 1986.gada grupa saistīta ar pasaulslavenā režisora un apvienības basģitārista Emira Kusturicas vārdu.

Serbu izcelsmes režisors Emirs Kusturica, kurš pavisam nesen nosvinēja 60 gadu jubileju, uzņēmis tādas Eiropas un visas pasaules kino pērles kā "Čigānu laiks", "Arizonas sapnis", "Underground", "Melnais kaķis, baltais kaķis", "Dzīve ir brīnums" un citas. 1981.gadā, brāzmaini iesoļojot pasaules kino ar filmu "Vai atceries Dolliju Bellu?", kas atklāj bosniešu jauniešu problemātiku, Emira Kusturicas talants uzreiz tika novērtēts ar Venēcijas kino festivāla "Zelta lauvu". Turpmākajos gados režisora darbi baudīja kritiķu un skatītāju nedalītu sajūsmu un visdažādākos apbalvojumus. Viņš saņēmis divas Kannu kino festivāla "Palmu zarus", Berlīnes kino festivāla "Sudraba lāci", "Oskara" nomināciju un citus apbalvojumus.

"No Smoking Orchestra" un Emira Kusturicas ceļi krustojās 1986.gadā, kad pēc daudziem koncertiem un diviem albumiem grupa piedzīvoja Dienvidslāvijas cenzūras represijas. Ierastās pretvalstiskās grupas līdera Neles Karajliča replikas un sarkasms koncerta laikā noveda pie likumsakarīgām represijām no varas puses. Tāpēc Kusturicas vārds, kurš tai laikā jau bija pasaulē atzīts režisors, palīdzēja kolektīvam atgūt jaunu elpu.

80.gadu beigās apvienība sarakstīja vēl divus albumus, bet drīzā Dienvidslāvijas sadalīšanās un tai sekojošie militārie konflikti ietekmēja kolektīva darbību. Pēc daļējas sastāva maiņas 90.gadu otrajā pusē grupa izdeva Dienvidslāvijas karos cietušo piemiņai veltītu albumu.

1998.gadā "No Smoking Orchestra" sarakstīja mūziku Emira Kusturicas filmai "Melnais kaķis, baltais kaķis", kas tai gadā saņēma Venēcijas kinofestivāla "Sudraba lauvu".

Šī gadsimta sākumā iznāca nākamais ievērojamais orķestra albums "Unza Unza Time". Grupa sacerējusi mūziku filmai "Dzīve ir brīnums".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti