Rīgā uzstāsies Brazīlijas džeza leģendas Flora Purima un Airto Moreira

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sadarbībā ar Baltijā lielāko džeza festivālu “Jazzkaar” 28. aprīlī Rīgā, kultūrvietā “Hanzas perons”, uzstāsies Brazīlijas džeza leģendas – dziedātāja Flora Purima un sitamo instrumentu mākslinieks Airto Moreira, kas spēlējuši kopā ar tādām džeza mūzikas ikonām kā Mailsu Deivisu, Džilu Evansu, Čiku Korea, medijus informē organizatori.

“Bosanovas un Sambas ritmi, krāsaina toņu palete, virtuozs izpildījums, kas paceļ pēdu virs zemes – tā varētu raksturot Floras Purimas (Flora Purim) un Airto Moreira koncertsniegumu. Viņi ir vieni no pasaulē zināmākajiem Brazīlijas džeza mūziķiem,” uzsver koncerta rīkotāji.

Kā pāris Flora un Airto kopā izdevuši 30 albumu, un pēc 14 gadu ilgas radošās pauzes atsāk koncertēšanu. 28. aprīļa “Hanzas Perona” koncerta programmu veidos jaunas kompozīcijas no gaidāmā albuma “Flora Brasileira” un arī džeza klasika, atstājot vietu improvizācijai un domas lidojumam.

Pirms uzstāšanās Rīgā Flora un Airto koncertēs Igaunijā, festivālā “Jazzkaar” – kur mākslinieku koncerts šobrīd jau ir gandrīz izpārdots. Kultūrvietā “Hanzas perons” klausītājus gaida daudz pietuvinātāks, intīmāks koncerts ar ierobežotu sēdvietu skaitu.

Florai Purimai ir sešu oktāvu balss – tās unikalitāte dziedātājai ir atnesusi četras žurnāla “Downbeat” godalgas “Labākā džeza vokāliste”, divas “Grammy” nominācijas un sadarbību ar tādiem džeza mūzikas līderiem kā Džils Evans (Gil Evans), Stens Gecs (Stan Getz), Čiks Korea (Chick Corea), Dizijs Gilespijs (Dizzy Gillespie), Džordžs Djūks (George Duke), Santana un citiem. Floras vokāls vienlīdz labi skan dažādās stilistikās, tajā skaitā acid-džezā, triphopā, lauztajos ritmos un pasaules mūzikā.

Airto Moreira ir bijis Mailsa Deivisa (Miles Davis) grupas sastāvā, ierakstot leģendāro Deivisa albumu “Bitches Brew”, divus gadus (1969. - 1971.) spēlējis viņa koncertgrupā. Moreira sadarbojies ar tādiem pasaulē atzītiem džezmeņiem kā Kanonbals Aderlijs (Cannonball Adderley), Lī Morgans (Lee Morgan), Kīts Džarets (Keith Jarrett), Deivs Holands (Dave Holland), Džons Maklohlins (John McLaughlin) un citiem. Viņš piedalījies arī grupas “Weather Report” pirmā, 1971. gada albuma ierakstā.

Žurnāla “Downbeat” lasītāju un kritiķu aptaujā Moreira no 1973. līdz 1993. gadam ticis izvēlēts kā labākais bundzinieks, atzinīgi viņu novērtējuši arī “JazzTimes”, “Modern Drummer” un “Drum Magazine” kritiķi. Laikraksta “The Guardian” mūzikas žurnālists Džons Fordems raksta, ka Moreira perkusijas pārvalda tik virtuozi, ka ir spējīgs uz tām atdarināt jebkuru skaņu, vai tā būtu putna dziesma, vai lietus, vai kņada un klaigas, kas dzirdamas tirgū.

Flora Purima un Airto Moreira ir dzirdami Čika Koreas albumos “Return to Forever” (1972.) un “Light as a Feather” (1973.).

2002. gadā Brazīlijas prezidents abiem mūziķiem par ieguldījumu Brazīlijas atpazīstamības veicināšanā piešķīra valsts augstāko apbalvojumu – ordeni “Ordem de Rio Branco”.

Flora Purima un Airto Moreira Rīgā uzstājas sadarbībā ar Tallinā notiekošo starptautisko festivālu “Jazzkaar”. Tas ir Baltijā lielākais džeza festivāls, kurš notiek jau kopš 1990. gada. Šogad “Jazzkaar 2020” desmit dienās, no 17. aprīļa līdz 26. aprīlim, uzstāsies vairāk nekā 40 mūziķu/kolektīvu no 18 dažādām valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti