Rīga, uzmanies! Dziesminieks-dauzoņa Maks Demarko brauc ciemos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

17. oktobrī koncertzālē Palladium Rīga uzstāsies kanādiešu dziesminieks Maks Demarko (Mac DeMarco), kuru lielākā daļa Latvijas klausītāju, šķiet, iepazina, pateicoties dziesmai “Salad Days”, ko visai bieži spēlēja vietējās radio stacijas. 

Ko lai saka par Maku Demarko jeb McBriare Samuel Lanyon "Mac" DeMarco? Tu viņu gribētu par savu labāko draugu. Viņa mūzikai piemīt svētdienas vasaras dienas bezgalīgais šarms, bet viņš pats starp klausītājiem ir kā savējais, kompānijas dvēsele, dzīvesprieka lādiņš un romantiskā sirds.

“Maks Demarko gan mūzikā, gan raksturā rada miera sajūtu. Šķiet, ka viņam piemīt tāda milzīga labsirdība, kuru gribas pieņemt arī sevī,“ manas domas apstiprināja arī Jana, kuras “Instagram”  profilā pirms kāda laika redzēju foto no Maka Demarko koncerta Berlīnē, kur viņš publikas priekšā gozējās gandrīz Ādama tērpā. Lai cik aristokrātiski arī izklausītos viņa skatuves vārds, mūziķis ir dauzoņa, kurš labi pazīstams arī ar savu ekscentrisko uzvedību. 

Piemēram, reiz koncertā Santa Barbarā viņš tika arestēts, jo koncerta laikā bija uzrāpies augšā pa skatuves sijām – un tie ir tikai ziediņi! (Labāk nerādīt Makam mūsu Vanšu tiltu!)
Ja nopietni,  Makam Demarko piemīt dabas dots dziesmu rakstīšanas talants. Savā mūzikā viņš runā par tādām visiem zināmām tēmām kā pieaugšanu un attiecībām – ne vien romantiskām, bet arī ar saviem vecākiem.

Savukārt Maka Demarko muzikālajās izvēlēs ir redzams tas, cik ļoti labi viņš zina populārās mūzikas vēsturi – soulmūziku, fanku, arī Japānas populāro mūziku –,  šīs atsauces viegli izmantojot savā labā. 

Par savu iedvesmas avotu Maks sauc arī Neilu Jangu, jo īpaši Janga albumu “Harvest”. Pēdējais jaunums ieraksta formā no Maka Demarko ir nesen publicētā japāņu eksotiskā elektroniskā popa meistara Haruomi Hosono tropiskā balāde ”Honey Moon”, kur kanādiešu mūziķis loka mēli japāņu valodā.  

Ja Maka Demarko mūziku klasificē kādā stilistiskā, tad piemērotākais būtu Lo-Fi / guļamistabas pops, jo mūziķim “do it yourself” estētika ir labi pazīstama. Viņš ir multiinstrumentālists, kurš savus albumus no A līdz Z ieraksta pats. Lai arī tiek pieskaitīts indī un “jangle”  popam  jeb popmūzikas 60. gadu estētikai, Maks Demarko savai mūzikai ir devis pats savu apzīmējumu – "jizz jazz". 

Rīgu mūziķis apciemo sava pēdējā albuma “Old Dog”  tūres ietvaros. Lūk, piecas dziesmas, kuras droši vien dzirdēsim arī  Maka Demarko koncertā "Palladium Riga".


"Salad Days" – stāsts par to, ka “zaļajiem gurķiem” ir pienācis laiks pieaugt. 

 

''My Kind of Woman'' – mīlas dziesma, kurā galvenais varonis cenšas iejusties viņas ādā.

 

''This Old Dog'' – trešā albuma tituldziesma, kas stāsta par nerimstošu mīlestību, kas nebeidzas, arī gadiem ejot.

 

''Ode To Viceroy'' – mīlas dziesma, kas stāsta par lielu, iespējams, pat neveselīgu emocionālo pieķeršanos.

 

''Moonlight on the River'' – mūziķa veltījums savam tēvam, kuru viņš tā arī neiepazina.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti