Rīgā tiekas Baltijas un Ziemeļvalstu pūšaminstrumentālisti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) no 12. līdz 16. novembrim norisināsies vērienīgs starptautisks projekts - Baltijas un Ziemeļvalstu ''Brass akadēmija''. Projekts notiks trešo gadu pēc kārtas, un šogad tas pulcēs īpaši kuplu skaitu metāla pūšaminstrumentālistu no Rīgas, Viļņas, Tallinas un Helsinku mūzikas augstskolām – kopskaitā 74 dalībniekus.

Projekta ietvaros trompetes, trombona, mežraga, eifonija un tubas spēles studenti teju nedēļas garumā gan individuāli, gan ansambļos papildinās prasmes pie Somijas un Baltijas ievērojamiem šo instrumentu spēles pedagogiem, kas vienlaikus ir arī Helsinku, Tallinas, Viļņas un Rīgas profesionālo orķestru solisti un aktīvi koncertējoši kamermūziķi. Pedagogu sastāvā šogad ir trompetisti Pasi Pirinen, Aki Välimäki /Somija/, Aavo Ots /Igaunija/, Adomas Kontautas /Lietuva/, Jānis Porietis, trombonisti Marius Balcytis /Lietuva/ un Uldis Zilberts, mežradznieki Kalervo Olavi Kulmala /Somija, Igaunija/ un Gatis Evelons, tubisti Laimonas Masevičius /Lietuva/ un Jānis Retenais.

Gan studentus, gan mācībspēkus redzēsim arī vairākos koncertos. Pirmdien, 14. novembrī, JVLMA Lielajā zālē plkst. 18.00 ar īpaši sagatavotu programmu savu valsti prezentēs katra no augstskolām. Koncertā dzirdēsim igauņu mūzikas leģendas Aavo Otsa vadīto ansambli ar nosaukumu ''Brass Academy'', kas apvieno 13 spēcīgākos brass instrumentu studentus no Igaunijas Mūzikas un teātra augstskolas, ar pašu maestro pie diriģenta pults. Helsinku Sibēliusa akadēmiju pārstāvēs ''Arctic Gelchinsky Quintet'', kura atskaņojumā dzirdēsim gan Somijas jaunākās paaudzes komponistu skaņdarbus, gan somu mūzikas klasiķa Timo Forstrēma melodisko ''Majakkasaari''. Skanīgus pārsteigumus gatavo arī Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmija un JVLMA.

Projekta ietvaros otrdien, 15. novembrī, Somijas, Igaunijas un Lietuvas mūziķi dosies arī ārpus Rīgas un sniegs koncertu sociālās aprūpes centrā Tērvete.

Savukārt trešdienas, 16. novembra, vakarā noslēguma koncertā, kas veltīts Latvijas 98.dzimšanas dienai, klausītājiem būs iespēja novērtēt studentu un pedagogu projekta laikā paveikto – studenti apvienosies lielajā brass ansamblī kā arī vairākos mazākos sastāvos, lai atskaņotu repertuāru, ko noslīpējuši ''Brass akadēmijas'' pedagogu vadībā. Tos, kam nebūs iespēja vērot koncertu klātienē, aicina plkst. 18.00 ienākt JVLMA mājaslapā www.jvlma.lv kur koncertu varēs noskatīties interneta tiešraidē.

Projekts tiek īstenots, pateicoties Ziemeļvalstu un Baltijas izglītības programmas ''Nordplus'' un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti