Kultūras ziņas

100 komponistu dziesmas Latvijai

Kultūras ziņas

Ērtas dzīvošanas mirklīši Dailes teātrī

Rīgā skan sāmu joikas

Rīgā skan sāmu joikas Torgeira Vasvika šamaniskajā izpildījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Spīķeru koncertzālē 10. decembrī uzstājas Norvēģijas mūziķis Torgeirs Vasviks, kurš ziemeļu dabas skarbo skaistumu apdzied īpašā joikas dziedāšanas veidā, kas raksturīgs tikai sāmiem. Vasvika šamaniskā vokāla un perkusiju rituālu spēks savienojumā ar tradicionāliem stīgu instrumentiem rada apcerīgi suģestējošu un mistisku iespaidu.

Norvēģijas ziemeļos mītošās tautas – sāmu dziedāšanas veids joika, ir lēns, izstiepts, rīkles dzīlēs radīts dziedājums. Joika ir sava veida vokālais portretējums, kas attēlo kādu personību, ainavu vai dzīvnieku.

“Joikas pirmsākumos bija daļa no rituāla, un, ja citi dziedāšanas veidi paredz apdziedāt priekšmetus, lietas, parādības, piemēram, skaistu sievieti vai ziedu, tad, izpildot joikas, tu pats kļūsti par šo parādību vai priekšmetu. Tā ir tā būtiskākā atšķirība,” skaidro Torgeirs Vasviks.

Torgeirs savieno joikas ar tradicionāliem stīgu instrumentiem. Būtiska nozīme un papildinājums skaņā tiek radīts arī pateicoties no ziemeļbrieža ādas veidotajām rokas bungām.

“Tas ir ļoti sens dziedāšanas veids. Mums tīk domāt, ka tas ir senākais Eiropā. Turklāt tas ir pastāvējis bez instrumentiem. Joiku instruments ir daba. Joikas bieži vien ir kā dabas skaņu imitācija. Turklāt diezgan individuāla, subjektīva,” turpina mūziķis. “Man ir šamanisma pieredze un tā palīdz it visā, ko daru – gan mūzikā, gan ikdienas dzīvē. Bet pie akmeņiem es neeju un ar alkoholu tos neapslaku.”

Apcerīgi suģestējoša, mistiska un izpildītājus šķietamā transā vedošā joika Vasvika sniegumā uztverama kā mūsdienu džeza vokālais eksperiments.

Jau vēstīts, ka Torgeirs Vasviks 11.decembrī plkst. 17 vadīs joiku un rīkles dziedāšanas meistarklasi kultūras un mākslas centrā "Ritums" Vecrīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti