Rīgā sākas Pasaules koru olimpiāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 9. līdz 19.jūlijam Rīgā norisināsies Pasaules koru olimpiāde, kļūstot par lielāko līdz šim Latvijā rīkoto starptautisko kultūras sarīkojumu un starptautiskas sadarbības piemēru.

"Pasaules koru olimpiāde Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas kontekstā simbolizē to, kas mums šeit, Rīgā, ir ļoti svarīgs - mūsu kordziedāšanas tradīcijas; pasākumus, kuros satiekas draugi no dažādām valstīm. Rīgā būs ļoti liela kultūru daudzveidība, dažādas dziedāšanas tradīcijas, un visiem, kam sirdij tuva ir kormūzika, te būs, ko redzēt un dzirdēt," saka nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle.

Vienlaikus tas ir vērtīgs starptautiskās sadarbības un partnerības piemērs: Pasaules koru olimpiādes rīkotāji ir nodibinājums "Rīga 2014" un Vācijas kultūras organizācija "Interkultur", un tā īstenošanā ar abiem rīkotājiem sadarbojas ne tikai brīvprātīgie palīgi, bet arī atbalstītāji, kas nodrošina nozīmīgu ieguldījumu veiksmīgai projekta norisei.

Vācijas kultūras organizācijas "Interkultur" prezidents Ginters Tīčs apliecina, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss ir bijis viens no argumentiem, lai organizācija apstiprinātu Rīgu par astotās koru olimpiādes mājvietu, bet šo lēmumu neapšaubāmi veicinājušas arī Latvijas senās kordziedāšanas tradīcijas: "Rīga ir brīnišķīgi piemērota pasaules lielākā koru konkursa rīkošanai. Protams, tas ir arī liels izaicinājums, taču mēs zinām, ka visa pasaule apbrīno Latviju par tās kultūras mantojumu un sasniegumiem kora mūzikā. Līdzšinējā sadarbība ar nodibinājumu "Rīga 2014" ļauj man apgalvot, ka 8.Pasaules koru olimpiāde būs ne tikai lielākā tās pastāvēšanas vēsturē, bet arī visveiksmīgākā."

"Interkultur" izveidojusi Miera balvu, kas apliecina Pasaules koru olimpiādes centienus veicināt sapratni starp valstīm un tautām. Saskaņā ar Pasaules koru padomes lēmumu pirmo Miera balvu olimpiādes Lielkoncertā Mežaparkā 13.jūlijā svinīgi pasniegs trim Baltijas valstīm.

Olimpiādes mākslinieciskie vadītāji Kristians Jungrens, Ralfs Eizenbeiss un Romāns Vanags uzsver - olimpiādes programma sniegs klausītājiem ļoti plašu priekšstatu par daudzveidību, ar kādu pasaulē saprot kordziedāšanu. Vienlaikus ar olimpiādi Rīgā 14. un 15.jūlijā notiks arī Pasaules koru padomes sēde, kurā mūzikas eksperti no 80 valstīm diskutēs par svarīgiem kormūzikas nozares jautājumiem.

"Visi notikumi, kas sāksies, tie mūs visus uzjundīs tik jaukās emocijās, ka mēs ilgi tās nevarēsim aizmirst. Te radīsies daudz jaunu draudzību starp koriem, diriģentiem, žūrijas locekļiem. Notikumu ir tik daudz, ka skatītājiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo uz visiem paspēt tīri fiziski nebūs iespējams," norāda Romāns Vanags.

"Šobrīd visa kormūzikas pasaule ierodas Rīgā, daudziem dalībniekiem tas būs laiks, kas paliks atmiņā uz mūžu. Novērtējot Latvijas vietu pasaules kora mūzikas kartē, Pasaules koru olimpiādes jauno ceremoniālo mūziku, kas jau rīt ieskandēs olimpiādes atklāšanu un skanēs arī turpmākajās olimpiādēs, esam lūguši komponēt komponistam no Latvijas - Zigmaram Liepiņam," teic olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Kristians Jungrens.

Koru olimpiādē notiks gan konkursi 29 kategorijās astoņās Rīgas koncertzālēs, gan īpašo viesu - vokālo grupu "The Real Group" un "The King`s Singers" koncerti, zvaigžņu koncerti ar populāru Latvijas mūziķu un ārzemju mākslinieku piedalīšanos "Arēnā Rīga".

Arī tik daudznacionālu cilvēku kopumu Rīga vēl nekad nebūs pieredzējusi, tālākie viesi ceļu mērojuši no Austrālijas, veicot 15 000 kilometru, tāpat Latvijā ieradīsies kori no Dienvidamerikas valstīm  Kolumbijas, Venecuēlas, Trinidādas un Tobago, no Āfrikas būs pārstāvētas tādas valstis kā Namībija, Kenija, Nigērija, Uganda, bet no Āzijas - Indonēzija, Taizeme, Sigapūra, Malaizija un vēl daudzas citas.

Tieši šo daudzveidību par īpašu olimpiādes pievienoto vērtību dēvē "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle: "Šeit mēs redzēsim ļoti lielu kultūras daudzveidību, ļoti dažādas kordziedāšanas tradīcijas. Esmu pārliecināta, ka visiem, kuru sirdij ir tuva dziedāšana, te būs ko redzēt un ko dzirdēt."

"Arēna Rīga", kur 9.jūlija vakarā tiks atklāta un 19.jūlijā ar krāšņu ceremoniju noslēgta Pasaules koru olimpiāde, būs viena no centrālajām olimpiādes norises vietām, jo tieši tur 460 koru dalībnieki četrās apbalvošanas ceremonijās uzzinās savu konkursa uzstāšanos rezultātus un tiks paziņoti Pasaules koru olimpiādes 2014.gada čempionu titula ieguvēji.

Pasaules koru olimpiāde 9.jūlijā tiks atklāta ar Renāra Kaupera un kora dziedāto dziesmu "Welcome to my country". Atklāšanā uzstāsies ap 600 koristu no Latvijas, solisti, dejotāji un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, bet absolūti lielākā daļa skatītāju būs Rīgā jau sabraukušie kori no 74 valstīm. Atklāšanu vadīs aktieri Rihards Lepers un Ilze Ķuzule-Skrastiņa, pasākums notiks angļu valodā, bet televīzijas tiešraidē būs tulkojums latviski. Viss sāksies ar simboliskā Miera zvana iezvanīšanu, kas ir līdzīgs simbols kā lāpa sportā. Koncerta veidotāji īpaši gribējuši akcentēt, ka olimpiāde ir Latvijā, tādēļ valstu karogus nesīs jaunieši tautastērpos, un arī skatuves noformējuma centrā ir tautiska sakta un etnogrāfiski elementi. Arī programmā būs tautiski akcenti - dziedās folkloristi, par mūsdienīgiem ritmiem gādās ansamblis "Electrofolk", skanēs arī "Pūt, vējiņi", Ērika Ešenvalda koru olimpiādes himna, Imanta Kalniņa "Vārti veras" - ne pārāk gara, bet ļoti enerģiska programma.

Unikāls notikums būs Pasaules koru olimpiādes Lielkoncerts Mežaparkā 13.jūlijā - pirmo reizi olimpiādes vēsturē visi olimpiādes pirmās daļas dalībnieki ir aicināti dziedāt vienotā kopkorī. Uz Vispārējo dziesmusvētku estrādes kopā dziedās gan kori no Latvijas, gan dalībnieki no ārzemēm, izpildot dziesmas no latviešu Dziesmusvētku klasiskā repertuāra un pievienojot tam pasaules kora mūzikas skaņdarbus - būs arī spiričueli un operas melodijas, bet visi kopā dziedās Mārtiņa Brauna dziesmu "Saule, pērkons, Daugava".

Vērmanes darzā katru dienu notiks Pasaules koru olimpiādes draudzības koncerti. Tajos piedalīsies kori no visas pasaules - koncertu sākums plkst.10, plkst.14 un plkst.18. Koncerti Vērmanes dārzā un citviet pilsētā notiks bezmaksas. Tāpat bez maksas apmeklējami arī draudzības koncerti, kas notiks Esplanādē, uz Origo brīvdabas skatuves, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā.

Ik dienu no plkst. 10 līdz 22 Vērmanes dārzā darbosies arī gadatirgus "Made in Riga 2014". Tirdziņā būs pieejams visdažādākais meistaru un amata zinātāju produktu klāsts - adījumi, pinumi, keramika, kalumi, tekstils, rotas, stikla izstrādājumi, autentiski aksesuāri, ādas izstrādājumi, kā arī mājas saldējums, svaigi dārzeņi, gaļa, pīrāgi, vīni un alus.

Cilvēks, kuram pieder vislielākie nopelni Olimpiādes norisei Rīgā, ir mūsu leģendārais diriģents Imants Kokars. Viņš savā laikā tika uzaicināts Pasaules koru padomē un jau drīz vien iecerēja sapni par kora olimpiādi Latvijā. Lai arī maestro nu jau vairāk nekā divus gadus nav mūsu vidū, viņa skaistais sapnis ir īstenojies.

Pasaules koru olimpiāde ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls, kas no 9. līdz 19.jūlijam Rīgā pulcēs piecu kontinentu 73 valstu 460 koru 27000 dalībniekus. Tās mērķis ir apvienot korus draudzīgā sacensībā un apliecināt kopā dziedāšanas nozīmīgumu. Desmit dienu laikā Rīgas koncertzālēs un parkos norisināsies konkursi 29 kategorijās, meistarklases un semināri, īpašie koncerti un koru draudzības koncerti, dalībnieku gājiens un daudzi citi aizraujoši pasākumi. Pasaules koru olimpiādes tiek rīkotas kopš 2000.gada un notiek reizi divos gados.

Pasaules koru olimpiādes programma pieejama šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti