Rīgā sacentīsies un koncertēs Baltijas valstu stīgu kvarteti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No 17. līdz 19. jūnijam Rīgā notiks Arvīda Norīša Baltijas valstu stīgu kvartetu festivāls-konkurss.

Stīgu kvarteta žanram kopš Latvijas Konservatorijas (tagadējās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas) dibināšanas bijusi liela nozīme Latvijas mūzikas kultūrā: līdz pat 1944. gadam gan pašā konservatorijā, gan citviet aktīvi darbojās vairāki spēcīgi stīgu kvarteti.

Pirmajam Latvijas konservatorijas absolventam, vijolniekam Arvīdam Norītim (1902 – 1981), kurā vārdā nosaukt festivāls, ir lieli nopelni šī kamermūzikas žanra popularizēšanā Latvijā un Lietuvā, kur viņš savulaik dibinājis un vadījis vairākus stīgu kvartetus. Īpaši atzīmējams viņa Vācijas bēgļu nometnēs izveidotais Latviešu stīgu kvartets, kas pēc Otrā pasaules kara beigām nepilnos piecos gados iemantoja milzīgu popularitāti un bija viens no izcilākajiem stīgu kvartetiem Eiropā.

Mūsdienās kvarteti pārsvarā tiek izveidoti atsevišķiem projektiem, bet nedarbojas kā pastāvīgas profesionālas vienības. Festivāla mērķis ir veicināt stīgu kvarteta žanra attīstību un pastāvīgu koncertējošu kvartetu izveidošanos, padarīt šo žanru pieejamu plašākai publikai. Konkursa obligātais skaņdarbs ir Jāzepa Vītola Stīgu kvartets, kuru Norītis bēgļu gaitās atjaunojis pēc atmiņas.

Festivālā-konkursā piedalās seši stīgu kvarteti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas: Cavalleta Quartet (Igaunija), Liepājas stīgu kvartets (Latvija), LMTA String Quartet (Lietuva), ReDo (Latvija), Elpa (Latvija), Pērle (Latvija).

Konkursantus vērtēs starptautiska žūrija: Audrone Vainiunaite (Lietuva), Tobias Granmo (Zviedrija), Agne Sprūdža (Latvija), Andris Vecumnieks (Latvija) un Terēze Zīberte-Ījaba (Latvija). Galvenā balva – uzvarētāju kvarteta CD ieraksts Latvijas Radio studijā, tiks piešķirtas arī specbalvas.

Festivālu papildina vairākas aktivitātes. No 14. līdz 19. jūnijam Mūzikas akadēmijā skatāma izstāde „Arvīds Norītis un stīgu kvartetu vēsture Latvijā.” Savukārt 18. jūnijā Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks pasākums, kas veltīts Arvīdam Norītim un viņa kamermūziķa darbībai Latvijā, Austrālijā, Lietuvā, Vācijas bēgļu nometnēs un pēckara Eiropā.

Pasākumā viesosies vijolnieks un pētnieks Petras Kunca (Lietuva), kurš iepazīstinās ar Arvīda Norīša darbību Lietuvā. Spīķeru kvarteta (Marta Spārniņa, Anti Kortelainens, Ineta Abakuka, Ēriks Kiršfelds) atskaņojumā sarīkojuma apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt Jāzepa Vītola Vācijas DP nometnēs Arvīda Norīša vadītajam Latviešu stīgu kvartetam rakstītos skaņdarbus.

Pasākumā varēs uzzināt, kurš JVLMA students ieguvis tiesības spēlēt Arvīda Norīša vijoli (no 2012. gada tā ir JVLMA īpašumā), kuru viņam pasniegs A. Norīša dēls Ainis Norītis no Zviedrijas.

Sarīkojumu bagātinās foto un citi materiāli no RMM krājuma un Lietuvas Literatūras un mākslas arhīva, kā arī fragments no Viļa Lapenieka 1947. gadā DP nometnēs uzņemtās dokumentālās filmas „Kas mēs esam un ko mēs spējam,” kurā spēlē Latviešu stīgu kvartets.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti