Kultūras ziņas

Top LTV seriāls par Latvijas vēsturi

Kultūras ziņas

Baltijas simbolisma klasiķu darbi Parīzē

Rīgā pulcējas metāla pūšaminstrumentu talanti

Rīgā pulcējas metāla pūšaminstrumentu talanti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) ikvienam metāla pūšaminstrumenta spēlētājam ir iespēja meistarklasēs skoloties pie ievērojamiem Eiropas augstskolu pasniedzējiem – ir sācies ikgadējais starptautiskais Rīgas Brass simpozijs.

Nedēļas garumā topošie un jau esošie mūziķi slīpēs meistarību, un sestdien simpozija noslēguma koncertā ļaus pārliecināties, kādi bijuši šo pūļu augļi.

Kopš diriģents un tubas spēlētājs Jānis Retenais iedibināja starptautiskā Rīgas Brass simpozija tradīciju, nemainīgi Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmija ik pavasari kļūst par tā pastāvīgo mājvietu. Katru gadu šeit nedēļas garumā meistarklasēs skolojas ap 60 dalībnieku, kuru pieredze variē no mūzikas skolas pirmajām klasēm līdz pat lielajai skatuvei. Simpozija pirmajā dienā mūziķiem visai neierastā agrumā meistarklase rit jaunajiem trompetistiem.

“Brass – ļoti vienkārši: no angļu valodas tas ir metāls, metālpūšamie instrumenti, līdz ar to – trombons, mežrags, trompete, tuba, eifonijs, tas vārds to visu ietver,” skaidro Jānis Porietis, JVLMA Metāla pūšaminstrumentu klases vadītājs. “Sadarbības plešas plašumā, mēs gūstam arvien jaunas pieredzes arī paši, tā kā tas ir ļoti būtisks atspēriens, un brauc arī cilvēki no citām valstīm – ne tikai pasniedzēji, bet arī studenti.”

Trompetists Bolāžs Havalda no Ungārijas savukārt stāsta, ka meistarklases Rīgā apmeklē jau otro reizi. Viņš nolēmis studēt Latvijas Mūzikas akadēmijā, tāpēc simpoziju uzskata par vēl vienu iespēju, lai vairāk iepazītu augstskolu, cilvēkus un pilsētu, kurā rudenī cer jau mācīties.

Katru gadu simpozija rīkotāji piesaista ievērojamus pedagogus no ārvalstīm. Nīderlandes trompetists un pasniedzējs Tonijs Kīvics, kurš pirms vairākiem gadiem Rīgā piedalījies citos projektos, uzskata, ka mūziķi šeit ir ļoti atvērti dialogam.

Trompetists Klāvs Borozdins stāsta: “Mans galvenais mērķis ir noteikti smelties jaunas iedvesmas no citiem māksliniekiem, tāpēc ka šeit ir citi trompetisti, kas mācās pie dažādiem pedagogiem, dažādām metodēm. Manuprāt, tā ir lieliska iespēja apvienot to visu vienā un doties mājās ar jaunām idejām, kā trenēties un spēlēt trompeti.”

Starp meistarklases dalībniekiem ir arī viens no Tonija pieminētajiem studentiem Klāvs Borozdins, kurš apmaiņas programmā Zvollē studē kopš pagājušās vasaras un simpozijā piedalās ne pirmo gadu.  

Nedēļas laikā meistarklasēs apgūto ikvienam būs iespēja novērtēt sestdien Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē simpozija noslēguma koncertā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti