Rīta Panorāma

Rīgas svētku pasākumi notiks vairāk nekā 40 pilsētas vietās

Rīta Panorāma

Intervija ar Elmāru Baltiņu un Rimi Vaitkus

11.novembra krastmalā pulcēsies 300 bundzinieki

Rīgā notiks ceturtais Baltijas bundzinieku samits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Baltijas bundzinieku samits ir lielākais šāda veida notikums Ziemeļeiropā, kas pulcē jau vairāk kā 300 bundziniekus no dažādām valstīm. Šogad tas notiks ceturto reizi, kad 19. augustā Rīgas svētku ietvaros 11. novembra krastmalā pulcēsies ikviens interesents no Latvijas un ārzemēm, bet īpašo viesu statusā būs ASV, Ungārijas un Polijas sitaminstrumentu spēles pārzinātāji.  

Aicināts uz samitu tiek ikviens, kurš spēlē bungas, neatkarīgi no meistarības līmeņa un vecuma. Pasākums 19. augustā sāksies jau pulksten 12, un visu dienu notiks bundzinieku meistarklases, Latvijas labāko sitaminstrumentālistu paraugdemonstrējumi, aktivitātes visjaunākajiem bungotājiem, kā arī darbosies bungu rings, kurā sacentīsies gan bērni un jaunieši, gan pieaugušie, informēja samita organizatoru pārstāvis Kaspars Zaviļeiskis.

Bundzinieku samita kulminācija būs lielais vakara koncerts, kas sāksies pulksten 20. Tajā visi bundzinieki kopā izpildīs dažādus ritmus un spēlēs līdzi populārām dziesmām. Koncerta galvenie viesi būs Maiks Terana (Mike Terrana) no ASV un Gergo Borlajs (Gergo Borlai) no Ungārijas. 58 gadus vecais Terana ir hārdroka un smagā metāla bundzinieks, taču savas karjeras laikā spēlējis ļoti dažādos stilos, sadarbojoties ar daudziem mūziķu sastāviem. 

Nu jau 20 gadus viņš dzīvo Eiropā un šobrīd spēlē kopā gan ar itāliešu metālgrupu “Vision Divine”, gan spāņu metālistiem “Avalanch”, gan čehu apvienību “Kreyson”. Papildus tam viņam ir sava hārdroka grupa “Terrana” un dzīvās mūzikas projekts, kas apvieno klasisko un rokmūziku. 

Savukārt Gergo Borlajs ir viens no atzītākajiem ungāru džeza bundziniekiem, kurš 40 gadu vecumā piedalījies jau vairāk nekā 100 albumu ierakstos un saņēmis dažādus prestižus apbalvojumus, tajā skaitā divas balvas par mūža ieguldījumu Ungārijas mūzikas attīstībā! Viņš zināms kā īpaši aizraujošu bungu solopartiju meistars, ko ne viens vien izbaudījis arī interneta vietnē "YouTube". Kopā ar bundziniekiem uzspēlēs arī pašmāju poproka grupa “The Sound Poets”. Vakara koncerta ģenerālmēģinājums notiks pulksten 16.

“Baltijas bundzinieku samits pāris gadu laikā izaudzis no mazas, šķietami utopiskas idejas līdz skaļākajam pasākumam Baltijas valstu bungu spēles vēsturē,” ar lepnumu saka galvenais pasākuma organizētājs, bundzinieks Andžejs Grauds. “Man ir milzīgs prieks, ka, neskatoties uz grūtībām, ar kurām sastapāmies sākumā, esam izturējuši, un vairs nevienam nekas nav jāpierāda. Ar katru gadu vēlamies šo pasākumu pacelt arvien jaunā kvalitātē.” 

Viņš uzsver, ka kopā ar sievu Sigitu Graudu organizē šo pasākumu no sirds, izmantojot visus ģimenes un savas bungu skolas resursus. Kā lielāko motivāciju Andžejs min tieši fantastisko sajūtu pašā pasākumā. “Sabrauc bundzinieki no malu malām, satiekas, ietusē un vakarā nospēlē neaizmirstamu, ar enerģiju pārņemtu koncertu, kas pašu dalībnieku un arī apmeklētāju atmiņā paliek vēl ilgi.

Dzirdēt vienkopus tik daudzu bundzinieku spēli ir jaunums ne vien apmeklētājiem, bet arī pašiem dalībniekiem.

Bungas ir spēcīgākais mūzikas instruments pasaulē, un, lai par to pārliecinātos, aicinām visus izbaudīt šo jaudu klātienē!”

Pasākumā viesosies arī ielu teātris “V.O.S.A. Theatre” no Čehijas, maršējošie bundzinieki “Drumline Latvia”, bundzinieku grupa “Tako” no Korejas, Nila Īles jaunā grupa “Kanisaifa” un DJ Vento. Uz samita mazās skatuves uzstāsies bundzinieku grupa “The Clicks JR”, bundzinieks Igors Faleckis (Igor Falecki) no Polijas, Andžeja Grauda bungu skolas bērnu grupas un pašmāju meistari.

Visu pasākuma laiku speciālos stendos ikviens varēs apgūt bungu un perkusiju spēles pamatus, iepazīt un izmēģināt bungu industrijas jaunākos izstrādājumus un piedalīties vēl citās aktivitātēs. Darbosies arī amatnieku darinājumu tirdziņš.

Reģistrēties bundzinieku samitam un iegūt papildu informāciju par pasākumu var interneta lapā. Gan dalībniekiem, gan apmeklētājiem ieeja pasākumā būs bez maksas. Pasākumu organizē Andžeja Grauda bungu skola.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti