Kultūras ziņas

Pasniegtas Ziemeļvalstu padomes balvas

Kultūras ziņas

Atvērto durvju dienas "Lielajā dzintarā"

Rīgā koncertē Deniss Macujevs

Rīgā koncertē pianists Deniss Macujevs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves 2.novembra vakarā kāps pasaulslavenais krievu pianists Deniss Macujevs.

Enerģisks, temperamentīgs, tiešu un nepārprotamu runu un, kā pats saka, pozitīvi kaujiniecisks, tādu iespaidu par sevi atstāj pasaulslavenais Sibīrijas izcelsmes pianists Deniss Macujevs. Sezonā viņš nospēlē vidēji 230 koncertus visā pasaulē.

"Vakar man bija koncerts Maskavā, šodien - Rīgā, rīt - jau Madridē, bet es no spēlēšanas nenogurstu," saka pianists. "Klasiskā mūzika ir pozitīva, tā dziedē. Nekad neaizmirsīšu koncertu Izraēlā ar slaveno diriģentu Zubinu Metu. Pēc koncerta, kad, kā vienmēr, ielūkojos acīs saviem klausītājiem, redzēju tur blakus sēžam arābus un ebrejus. Mūzika, redzams, vieno, liek aizmirst savstarpējās nesaskaņas un pat naidu."

Rīgas publiku pianists pazīstot jau gana labi. Tā esot saprotoši klusa, pieredzējusi un inteliģenta. Taču pianists labprāt uzstājas jaunas auditorijas priekšā, pat ja tas nozīmē, ka kādam laiku pa laikam iezvanās mobilais telefons. Jaunu klausītāju piepulcēšanās esot laba zīme un kompliments klasiskajai mūzikai.

"Reiz spēlēju kādā mazā Krievijas pilsētiņā un tur vienam skatītājām ļoti ilgi zvanīja mobilais telefons. Tobrīd spēlēju Bēthovena opusu, bet es neizturēju un sāku spēlēt to zālē skanošo “Nokia” meldiņu un improvizēt ap to tēmu. Viņš tā arī neizslēdza telefonu, bet no zāles izgāja. Toties skaidri zinu, ka, nākamreiz ejot uz koncertu, viņš telefonu noteikti izslēgs," stāsta Macujevs.

Par saviem panākumiem Macujevs ir vienlīdz pateicīgs gan leģendārajai krievu pianisma skolai, gan viņa neatlaidīgajiem vecākiem. Gan viņa tētis, gan mamma ir mūziķi, un viņi allaž bijuši gan viņa kritiķi, gan mudinātāji.

"Vecāku talants ir tikpat svarīgs, kā bērna talants. Saprast, kā pareizi attīstīt bērna talantu, ir liela māksla. Viņi joprojām bieži brauc man līdzi. Pēc koncerta Karnegī hallē kritiķi un skatītāji rakstīja pozitīvas atsauksmes, bet, atgriežoties viesnīcā, vecāki man teica pavisam ko citu," turpina pianists. "Galvenais, ko viņi man iemācījusī, ir pašironija. Noderīgo kritiku paturi prātā, pārējo laid pa otru ausi ārā un atgriezies pie treniņiem."

Starp citu, mūziķim būtiski ne tikai klavierspēles treniņi. Viņš ir arī azartisks sportists. Viņš uzteic jaunos mūziķus, kuri ne tikai vingrinās sava instrumenta spēlē, bet pagūst arī aiziet uz sporta zāli, kino, teātri, paklausīties kolēģu koncertu un palasīt grāmatu.

"Sports vienmēr bijis svarīga mana dzīves daļa. Bērnībā spēlēju futbolu un hokeju, vairākas reizes esmu lauzis rokas. Man sports ir ļoti palīdzējis," uzsver Macujevs.

Nākamā Denisa Macujeva uzstāšanās Rīgā gaidāma jau pavasarī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti