Kultūras ziņas

Festivālā "AVANTI!" izceļ jaunos talantus

Kultūras ziņas

"Baltā roze" pret Hitlera režīmu

Tuvojas konkurss džeza mūziķiem "Riga Jazz Stage"

«Riga Jazz Stage» pulcēs vairāk nekā 20 dalībnieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Turpinot tradīciju, arī šogad aprīļa sākumā, no 9. līdz 11. aprīlim, notiks džeza mākslinieku konkurss vokālistiem un instrumentālistiem, šoreiz – trompetistiem. “Riga Jazz Stage” šogad pulcēs vairāk nekā 20 dalībnieku no dažādām pasaules valstīm. Tālākais viesis Rīgā ieradīsies no Kanādas.

Maestro Raimonds Pauls saskata - džeza mūzika Latvijā kļūst aizvien populārāka. Par to var pateikties gan konkursa, gan Latvijas Radio bigbenda izcilībai un panākumiem. Viņaprāt, džeza valoda ir saprotama un piemērota visām tautām. Gruzīnu vai latviešu mūziķis  džezā var izpausties tik pat labi kā amerikānis.

"Pamatā tas viss ir nācis no Amerikas, tas ir vairāk kā skaidrs," saka Maestro. "Liela daļa jau atdarina tos leģendāros, slavenos...Pianistiem tas var būt Oskars Pītersens, vokālistiem - Ella Ficdžeralda, Rejs Čārlzs. Viņus bieži mēģina atdarināt, lai gan viņus nevar atdarināt. Skaidrs, ka te ir jautājums, kādā valodā to darīt. Mēs pamēģinājām latviešu valodā - vai tas ir labi, vai nē - visādā ziņā, es domāju, ka mēs neizgāzāmies."

Raimonds Pauls ikgadu "Riga Jazz Stage" konkursā pasniedz savu specbalvu. Pērn viņš to atdeva māksliniecei no Krievijas, bet ciešu sadarbību izveidoja ar vokāla kategorijas uzvarētāju Kristīni Prauliņu. Tieši uzvara "Jazz stage" konkursā bijis karjeras atspēriena punkts arī Intaram Busulim un Ievai Kerēvicai.

"Džeza mūzikā tā skaistākā daļa ir improvizācija. Mēs nolasām to, kas jānolasa no tā, kas notīs rakstīts, un tad ir tā skaistākā daļa - tas mūzu pārdzīvojums, kā mēs izdziedam vai izspēlējam to sāpi," skaidro “Riga Jazz Stage” mākslinieciskais vadītājs Māris Briežkalns. "Iepriekš iestudēt improvizāciju ir gandrīz neiespējami. Tāpēc par spīti apziņai, ka zālē sēž starptautiska profesionāļu žūrija deviņu cilvēku sastāvā, māksliniekam uz skatuves jāatbrīvojas no satraukuma važām."

Arī konkursa dalībniece Beāte Zviedre atzīst, - džezs ir neparedzama lieta.

"Tu vari būt sagatavojies, un tu uznāc uz skatuves un vai nu brīnums notiek, vai nenotiek," saka Zviedre. "Arī lielie dziedātāji dažreiz uznāk uz skatuves un čiks...vai arī tieši otrādi - visas kosmoss saslēdzās viņam par labu."

Šogad džeza konkursā uzstāsies 24 dalībnieki no 13 valstīm, tostarp Kanādas, Gruzijas, Turcijas un Lielbritānijas. Uzvarētāji saņems naudas balvas un iespējas uzstāties koncertos un starptautiskos džeza festivālos.

Konkursa noslēgumā 11.aprīlī Rīgā uzstāsies britu džeza superzvaigzne Antonijs Strongs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti