Kultūras ziņas

Eiropas mākslas biennāles vienā izstādē Rīgā

Kultūras ziņas

Meistari un mācekļi jauniešu mūzikas festivālā "Avanti"

Rīgā koncertēs Rufuss Veinraits

Rīgā jaunnedēļ koncertēs Rufuss Vainraits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tenors, klavieres un ģitāra. It kā vienkāršs salikums, taču amerikāņu dziedātāja Rufusa Vainraita gadījumā tā ir kombinācija, ar kuru sasniedzama pasaules slava. Nākamnedēļ, 19.martā, koncertzālē „Palladium” būs iespēja novērtēt savdabīgā mūziķa harizmu un viņa radīto mūziku.

Rufuss Vainraits dzimis Ņujorkā, viņa māte un tēvs ir populāri folkdziedātāji. Viņu dēla talants tiek pamanīts ātri – jau 14 gadu vecumā Rufusa dziedātā dziesma kādā kinofilmā tiek nominēta divām šovbiznesa balvām par daudzsološāko solista debiju. 25cu gadu vecumā iznāk pirmais no septiņiem Vainraita albumiem, kura ierakstā tikušas nospēlētas pārsteidzošs skaits dziesmu – 56, gala versijā izdotas 12. kompozīcijas.

 „Viņš izceļas ar savu talanta mērogu. Viņš ir ļoti daudzpusīgs mākslinieks, kurš tiešām – mēs bieži dzirdam, ka mūzikā vai mākslā nepastāv nekādu robežu – un viņš savā daiļradē to apliecina,” stāsta žurnālists Jegors Jerohomovičš. „No vienas puses, viņš ir spilgts popmūziķis, no otras puses, viņš cenšas izpausties klasiskajā, akadēmiskajā mūzikā. Viņš ir sacerējis vienu operu, šobrīd viņš raksta jau savu otro operu.”

Vainraita operas „Adriāns” pirmizrāde paredzēta pēc četriem gadiem, ar to tiks atklāta Kanādas operas sezona. Diez vai nākoštrešdien mūziķis spēlēs kādu fragmentu no esošās vai topošās operas, taču kas zina - radošiem cilvēkiem patīk sagādāt pārsteigumus.

Kā vēstīts, pēdējie gadi Rufusa Vainraita dzīvē ir bijuši muzikāliem piedzīvojumiem bagāti – pērnvasar viņš uzstājās uz Glastonberijas festivāla galvenās skatuves. Tāpat nesen Rufuss radījis operu un tika nominēts "Grammy" balvai par Džūdijas Gārlendas „Carnegie Hall" koncerta iestudējumu. Visas šīs pieredzes dzirdamas viņa septītajā studijas albumā „Out of the Game", kas radīts sadarbībā ar pazīstamo producentu Marku Ronsonu, kurš 2009. gadā uzstājās arī Latvijā. Sadarbības rezultātā tika izveidota Vainraita karjeras visatbrīvotākā un pieejamākā mūzika, kurā saglabājas viņam raksturīgie stāsti un greizais humors ar klasiskās popmūzikas pieskaņu. Arī privātajā dzīvē pēdējo gadu laikā Rufuss Vainraits piedzīvojis daudzus nozīmīgus notikumus – meitas piedzimšanu, mātes nāvi un kāzas ar savu ilggadējo partneri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti