Rīgā atklāj pirmo «A Capella» festivālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirmdienas vakarā ar spilgtu vieskoncertu Mazajā Ģildē tiks atklāts Pirmais Rīgas A Capella festivāls. Tas piedāvās piecus koncertus, īpaši izceļot a capella mūzikas skaistumu un daudzveidību. Mēs jau sen bijām pelnījuši šādu festivālu, jo a capella dziedāšana ir viena no latviskās identitātes zīmēm - uzsver šī muzicēšanas žanra cienītāji. A capella nozīmē dziedāt bez pavadījuma, un šis muzicēšanas veids ir visas mūsu Dziesmu svētku tradīcijas pamatā.

Pirmie Rīgas a capella festivālu atklās viesi no Čehijas - "Gentlemen Singers". Astoņu vīru grupa dibināta pirms desmit gadiem un ar savu vokālu meistarību un skatuvisko šarmu iemantojusi starptautisku ievērību. Tās repertuārs aptver plašu amplitūdu - no gregoriāņu dziedājumiem līdz Bītlu mūzikai. Ne velti arī Rīgā būs dzirdama programmu, kuras nosaukums ir „Mūzika bez robežām".

Līdzās viesiem festivālā tiks akcentēta arī pašmāju a capellas tradīcijas daudzveidība. To spilgti pārstāvēs sešu dāmu grupa „Anima Solla", kas šogad ieguvusi Latvijas labākā vokālā ansambļa titulu un Dziesmu un deju svētku Lielo balvu. Festivālā ar īpašu koncertu grupa svinēs savu 15 gadu jubileju.

„Animas Sollas" jubilejas koncerta centrā būs jaundarbi, ko speciāli grupai sacerējuši pazīstami komponisti, iedvesmojoties no latviešu tautas mūzikas. „Mēs esam pateicīgi, ka Selga Mence mums ir veltījusi skaņdarbu, Andris Dzenītis - veselas divas kompozīcijas. Mums rakstījis arī Juris Vaivods un jaunais komponists Krists Auznieks. Koncertprogrammai mēs devām simbolisku nosaukumu „Abra", jo arī mēs no paaudzēm mantoto tradīciju iejaucam jaunā mīklā un izcepam pilnīgi jaunu maizīti, kas es ceru ļoti smaržos mūsu koncertā," stāsta grupas vadītāja Mārīte Puriņa.

„Animas Sollas" koncerts notiks mākslas centrā „Totaldobže". Jāpiebilst, ka visas sešas grupas meitenes ir daiļas, atraktīvas un viņu koncerti sniedz ne tikai skanisku, bet arī vizuālu prieku.

Cita rakstura koncertu festivāls piedāvās Rīgas svētā Pētera baznīcā, iepazīstinot ar pareizticīgās baznīcas a capella dziedājumiem, tie izskanēs Rīgas Pareizticīgo kamerkora „Blagovest" un kamerkora „Austrums" sniegumā. „Šeit skanēs skaistākā a capella mūzika no krievu pareizticīgās baznīcas. Tā ir ļoti sena, jo pareizticīgā baznīca izmanto tikai a capella dziedājumus. Programma ir veidota, smeļot no pašiem senākajiem avotiem," stāsta a capella festivāla rīkotājs Guntis Cimiņš.

Izcelt a capella mūzikas skaistumu, emocionālo spēku un daudzveidību - tas arī ir viens no galvenajiem mērķiem, kādēļ Guntis Cimiņš šobrīd īsteno jau sen loloto ieceri par a capella festivālu Latvijā.

„Tas ir brīnums, ko spēj radīt cilvēki un enerģija, kas nāk līdzi šai mūzikai, tā vienmēr uzrunā ļoti spilgti," saka Cimiņš.

A capella festivāli notiek daudzviet pasaulē, taču Latvijā tāda līdz šim nav bijis, kas ir pat ļoti savdabīgi, jo tieši mums a capella tradīcija ir īpaša atpazīstamības zīme - tā ir mūsu koru kultūras un līdz ar to arī Dziesmu svētku tradīcijas pamatā. Mēs jau sen bijām pelnījuši šādu festivālu - norāda Mārīte Puriņa, kas aktīvi darbojas arī Latvijas vokālo ansambļu asociācijā.

Kopumā Pirmais Rīgas A Capella festivāls piedāvās piecus koncertus, un tas tiks atklāts pirmdienas vakarā Mazajā Ģildē ar viesu grupas no Čehijas "Gentlemen Singers" koncertu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti