Kultūras ziņas

Pirmoreiz Latvijā - Inuītu filmu dienas

Kultūras ziņas

Pasniegs Autortiesību bezgalības balvas

Traģikomēdija uz operas skatuves

Režisors Titels: Krievu opermūzikas klasiku šodien grūti iestudēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Staņislavska un Ņemiroviča-Dančenko Maskavas muzikālā teātra mākslinieciskais vadītājs režisors Aleksandrs Titels, kurš šobrīd Latvijas Nacionālajā operā (LNO) iestudē Sergeja Prokofjeva operu "Mīla uz trim apelsīniem" uzskata, ka krievu opermūzikas klasika ir ļoti grūti iestudējama konkrētības dēļ.

Kā ziņots, nākošajās brīvdienās LNO pēc pusgada pārtraukuma pirmizrāde – šoreiz Sergeja Prokofjeva operai "Mīla uz trim apelsīniem".

Krievu opermūzikas uzplaukums notika deviņpadsmitajā gadsimtā, pilnā mērā – divdesmitajā gadsimtā, to šodien ir ļoti grūti iestudēt. Tā ir ļoti konkrēta, piesaistīta konkrētiem notikumiem, konkrētiem cilvēkiem, konkrētiem valdniekiem," skaidro režisors Aleksandrs Titels.

Ideja iedzīvināt itāļu dramaturga Karlo Goci lugu operā Sergejam Prokofjevam ienāca prātā 1918.gadā, ceļojot cauri Sibīrijai un Japānai. Stāsta varonis ir princis, kuru piemeklē iedomātas slimības salkanas dzejas dēļ, un vienīgās iedarbīgās zāles izrādās...smiekli! Tomēr ne visi galminieki vēlas viņa atlabšanu.

"Izaicinājums, protams, ir šo operu iestudēt, jo tā ir ļoti atraktīva gan no savas muzikālās valodas, gan ļoti netradicionāla Prokofjeva iecere – realizēt šo stāstu," atzīst LNO galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš. "Protams, arī mūziķiem tā ir jauna mūzika, gan orķestrim, gan korim, gan solistiem. Pēdējo, tas ir – vienīgo un pēdējo reizi šis opuss skanēja šeit sešdesmitajos gados, tā kā ir pagājis laiks, mēs spēlējam no tām pašām notīm, kas bija sešdesmitajos, labojam kļūdas un...Vēl nedēļa laika ir, tā ka es domāju, būs interesanta izrāde, jo režisors ir atradis daudz nianses un arī mēs mūzikā viņas meklējam."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti