Rēzijas Kalniņas programma «Brīdis pēc vakariņām» - intimitāte un sirds atkailinātība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Aktrise Rēzija Kalniņa kopā ar populāriem mūziķiem sagatavojusi jaunu dzejas un mūzikas programmu "Brīdis pēc vakariņām". Pirmie dzejas vakari sadarbībā ar ģitāristu Kasparu Zemīti notiks šonedēļ, sākot no trešdienas, 24.februāra, līdz sestdienai 28.februārim, kad programma izskanēs Liepājā, Rēzeknē, Cēsīs un Jelgavā. Kopumā aktrise viesosies 11 Latvijas pilsētās. Viņas sadarbības partneri būs arī pianists un komponists Kārlis Lācis un koklētāja Laima Jansone.

"Tā ir šī vajadzība pēc intimitātes un tādas sirds atkailinātības. Jā, laikam vārds "intimitāte" ir visprecīzākais," tā Rēzija Kalniņa raksturo savu ieceri par dzejas vakariem, kuros viņa dalīsies ar tiem dzejoļiem, kas uzrunājuši viņas pašas sirdi.

Dzeja Rēzijai Kalniņai vienmēr bijusi svarīga. Viņa to lasa kā vienatnē, tā kopā ar draugiem. Tieši viņas vīrs - diriģents Ainārs Rubiķis - bijis tas, kurš ierosinājis šo klausītāju loku paplašināt. Arī programmas nosaukums "Brīdis pēc vakariņām" savā ziņā ir ļoti personisks.

"Man ir divas vājības. Viena ir taisīt ēst, otra ir lasīt dzeju. Mums izveidojās tādi vakari kopā ar draugiem, kad es atkal biju nopirkusi kādu jaunu dzejas grāmatu, pēc vakariņām ņēmu šo grāmatu un lasīju dzeju. Vienā brīdī Ainārs ierosināja, ka es to varētu darīt arī plašāk," stāsta Rēzija Kalniņa.

"Būtībā es nezinu, vai tagad vēl notiek tādi dzejas vakari. No savu aktieru gaitu pirmsākumiem es atceros, kā Olga Dreģe runāja dzeju. Toreiz bija arī tā ārkārtīgi skaistā izrāde "Visi koki Dieva doti" ar Ausmu Kantāni. To emociju esenci, kas ir dzejā, man gribas nodot tālāk, jo dzeja ieved tādā rezignācijā šī vārda vislabākajā nozīmē," norāda aktrise.

Dzejas programmās svarīgs noskaņas komponents būs mūzika. Pirmajos četros vakaros aktrise uzstāsies kopā ar ģitāristu Kasparu Zemīti, tajos skanēs Rudītes Losānes dzeja no krājuma, ko pati dzejniece Rēzijai Kalniņai uzdāvināja Ziemassvētkos.

"Viņa uzdāvināja savu jauno grāmatiņu un tad es to vienkārši "apēdu". Katrs dzejolis uz mani tik ļoti atsaucās, tik ļoti uz katru dzejoli reaģēja mana sirds un dvēsele. Tad es uzrunāju ar Kasparu Zemīti, jo mani viņš ārkārtīgi imponē gan kā personība, gan kā mūziķis. Viņš uzreiz atsaucās. Protams, es viņu esmu iepazīstinājusi ar izvēlētajiem dzejoļiem, mēs gribam sajust, ko tā dzeja saka un kā Kaspars kā mūziķis reaģē pretī," saka Rēzija Kalniņa.

Pēc četriem februāra nogales dzejas vakariem kopā ar Kasparu Zemīti sekos marta dzejas vakari ar pianistu un komponistu Kārli Lāci, aprīļa dzejas vakari - ar koklētāju Laimu Jansoni.

"Aprīļa beigās būs dzejniece Dace Micāne-Zālīte ar savu ārkārtīgi lielo latvisko stiprumu un trauslumu reizē un koklētāja Laima Janosne. Viņa ļoti piestāv Daces dzejai, tieši viņa, viņas kokle, viņas izpildījums un arī tas spēks, kas no viņas nāk," pauž aktrise.

"Mani ārkārtīgi uzrunā Rudītes Losānes mazais, īstais dzejolītis, kas ir pilnīgi kā japāņu haika: "Sieviete ir Dieva rakstīta vēstule vīrietim, kas jāizlasa līdz galam, līdz mūža galam"," programmu ieskicē Rēzija Kalniņa.

Savā ziņā šī dzejas programma iezīmēs arī Rēzijas Kalniņas atgriešanos Latvijā pēc Novosibirskas trīs gadu perioda. Rudenī viņa atkal būs uz Dailes teātra skatuves.

Kā vēstīts, pirmie Rēzijas Kalniņas dzejas vakari kopā ar ģitāristu Kasparu Zemīti notiks trešdien, 25.februārī Liepājā, olimpiskā centra Rožu zālē, 26.februārī Rēzeknē, 27.februārī Cēsīs un 28.februārī Jelgavā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti