Kultūra

Valmierā pirmizrāde savulaik aizliegtajai Gunāra Priedes lugai «Smaržo sēnes»

Kultūra

Rīgas Jūgendstila muzejā apskatāmas leļļu un juveliermākslas darbu izstāde „Sapņu dārzs”

Rēzija Kalniņa kopā ar domubiedriem izveidojusi Ziemassvētku koncertu "Meklētāja Roze"

Rēzija Kalniņa ar draugiem dodas meklēt Ziemassvētku rozi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vēstīts, ka jaunu Ziemassvētku programmu „Meklētāja Roze” kopā ar domubiedriem izveidojusi Rēzija Kalniņa. Programma pirmo reizi izskanēs sestdien Dikļu pilī, kopumā to varēs dzirdēt 10 koncertos dažādās Latvijas vietās. Koncerta mēģinājums notiek grupas „The Sound Poets” studijā, arī grupas līderis Jānis Aišpurs līdzās Rēzijai Kalniņai ir viens no koncerta dalībniekiem. Dalībnieku vidū arī Ainārs Rubiķis, Ilze Dzenīte un Ilze Ķuzule-Skrastiņa.

Divus iepriekšējos gadus Rēzija Kalniņa Ziemassvētkos Latviju apceļoja ar Ulda Marhilēviča programmu „Mana roka tavējā”, šogad savukārt izvēlētas viņas tēva Imanta Kalniņa komponētās Ziemassvētkiem veltītās melodijas.

Nosaukums „Meklētāja Roze” ņemts no dziesmas ar Kārļa Skalbes vārdiem un ir kā simbols programmas vēstījumam.

"Ziemassvētku roze ir tāds augs, kas aug zem sniega, tāda maza, balta puķīte, kas izplaukst zem sniega. Un "Meklētāja Roze" izveidojās no tā, ka mēs visi esam ceļā, mēs visi meklējam, un katrs tā pasaulīgi var nosaukt to meklēšanas procesu savādāk – par naudas, slavas, labklājības meklēšanu vai citos vārdos. Bet patiesībā mēs jau meklējam laimi, un man liekas, ka laime, kā Ziedonis ir teicis, ir visu lietu kārtība. Respektīvi, mēs meklējam iekšējo sakārtotību, bet tas cilvēciski nav iespējams. Iespējams tas ir tikai, atrodot šo Ziemassvētku rozi, notīrot no sevis sārņus, ledu un sniegu," skaidro Rēzija Kalniņa.

Ziemassvētkos būt ārpus Rīgas – par šo iespēju ļoti iepriecināta arī Ilze Ķuzule-Skrastiņa, patiesībā tas esot jau ilgāku laiku lolotas vēlmes piepildījums.

"Es pirmo reizi esmu projektā Ziemassvētku laikā, kur ir tā laime braukāt pa Latviju, būt baznīcās un būt tajā dalīšanās sajūtā," saka Ilze Ķuzule-Skrastiņa. "Līdz šim man Ziemassvētki vienmēr ir bijuši skaļajā, skrejošajā, dunošajā Rīgā, un man pēdējos gadus ir bijusi šajā laikā tikai viena sajūta, ka vajag drusciņ piestopēt, apstāties un mācēt priecāties."

Svinīgumu programmai piešķirs speciāli tai veidotā tērpu kolekcija barokālās noskaņās, dāmas būs greznojušās ar satīna kaklarotām un mežģīņu cimdiem.

"Arī tas man ļoti patīk. Varbūt ir jāpamaina tā ziemeļbriežu džemperu un Ziemassvētku čību sajūta. Gribas tā cēli un smalki, lai būtu prieks pašiem un skatītājiem," turpina Ilze Ķuzule-Skrastiņa.

Miers ir pats būtiskākais vārds, ko šogad varam viens otram novēlēt – pārdomās dalās Ainārs Rubiķis, un aicinājums uz to būs arī galvenais programmas „Meklētāja roze” vadmotīvs.

"Varbūt tas skan kā tādā „Mis Pasaule” balvas piešķiršanā, kad prasa – ko jūs vēlētu pasaulei, bet, jā, manuprāt, šobrīd mums ir nepieciešams miers tīri globāli, bet, man liekas, vēl vairāk, lai šis globālais miers būtu iespējams, mums ir nepieciešams tas pašos sevī. Es varu likt roku uz sirds un godīgi atzīties, ka arī man pašam personiski šis miers šogad ir ļoti nepieciešams, un es ļoti to lūdzu un gaidu. Varbūt tā būtu man lielākā Ziemassvētku dāvana, ja manī ienāktu miers,” atklāj Ainārs Rubiķis.

Koncerti "Meklētāja Roze" notiks 19.decembrī plkst. 16 Dikļu pilī, 20.decembrī plkst. 18 Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis", 22.decembrī plkst. 19 Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā Rīgā, 23.decembrī plkst. 19 Mārupes kultūras namā, 25.decembrī plkst. 16 Jelgavas Svētās Annas baznīcā, 25.decembrī plkst. 20 Ogres Svētā Meinarda baznīcā, 26.decembrī plkst. 19 Kandavas kultūras namā, 27.decembrī plkst. 18 Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē, 28.decembrī plkst. 19 Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē un 29.decembrī plkst. 20 Rīgas Lutera baznīcā Torņkalnā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti