Labrīt

Francijas tiesa liek atzīt "Uber" šoferus par darbiniekiem nevis pašnodarbinātajiem

Labrīt

Vidzemes tirgus atdzīvināšanai cer uz pieciem miljoniem ES finansējuma

Rēzeknes sieviešu koris “Medicus” ierakstījis šūpuļdziesmu albumu

Rēzeknes sieviešu koris «Medicus» izdod šūpuļdziesmu albumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rēzeknes sieviešu koris "Medicus" ierakstījis šūpuļdziesmu albumu ar nosaukumu "Čučiet!". Tajā iekļautas astoņas kompozīcijas, no kurām sešas ir latgaliešu komponistu radītas. Šūpuļdziesmas nav tipisks žanrs korim, taču albuma veidotāji atzīst, ka sieviešu korim tās ļoti piestāv. Dalība korī esot nepārtraukts mācīšanās un pilnveidošanās process, un darbs pie albuma palīdzējis "Medicus" celt arī kora kvalitāti.

Rēzeknes sieviešu koris "Medicus" pirms vairāk nekā pusgadsimta dibināts Rēzeknes rajona Centrālajā slimnīcā kā medicīnas darbinieču koris. "Šobrīd mums ir palikuši divi medicīnas darbinieki. Bet, neskatoties uz to, man ļoti patīk šis nosaukums, tādu spēku dod un tādu savu sakņu apzināšanos," stāsta kora mākslinieciskā vadītāja un diriģente Anda Lipska. Tagad "Medicus" darbojas aptuveni 30 sievietes, kas pārstāv dažādas profesijas.

Pagājušais gads viņām pagāja 55. jubilejas zīmē, ko koristes pavadījušas, strādājot pie jauna albuma ierakstīšanas. Nesen šis darbs ir noslēdzies, un korim izdots šūpuļdziesmu albums "Čučiet!". "Domājām par saturu diskam un to, kas piestāvētu sievietēm, sieviešu koriem. Es domāju, nekas labāk tā nepiestāv kā šūpuļdziesmas," korim gana netipisko albuma žanra izvēli skaidro Anda Lipska. "Ja mēs paskatāmies pasaules mūzikā, tad ir ļoti daudz disku tieši ar šūpuļdziesmu tematiku, bet kora mūzikā varbūt nav bieži. Pirmais bija "Leiču, leiču…" – Arņa Slobožaņina skaņdarbs, kad mēs sapratām, ka mēs gribam disku tieši ar šūpuļdziesmu tematiku."

Kora "Medicus" uzstāšanās Viļānu baznīcā
Kora "Medicus" uzstāšanās Viļānu baznīcā

Anda Lipska stāsta, ka albuma tapšanā viņi sadarbojušies ar vairākiem latgaliešu mūziķiem. Sešas no astoņām dziesmām ir vietējo komponistu radītas. Šūpuļdziesmu "Leiču, leiču…" Arnis Slobožaņins gan neesot speciāli rakstījis korim, bet viņš atzīst, ka kora mūzika un popmūzika veido interesantu savienojumu: "Mārcis Lipskis tai uztaisīja kora aranžējumu. Mēs viņu izpildījām baznīcā, pēc tam arī "Dabasu dorovu" koncertā "Gorā" pagājušajā gadā. Tā ir tāda enerģija. Tu dziedi viens, un pēkšņi ar tevi kopā sāk dziedāt vēl 30 cilvēku. Tā ir tā feinā sinerģija, kas notiek. Mūzikas autoram vienmēr ir pacilājoši. Baigā atdeve ir no kora. Pat jūties kā parādnieks."

Kora mākslinieciskā vadītāja un diriģente Anda Lipska stāsta, ka visgrūtāk viņiem gājis ar viņas dēla Mārča Lipska sacerēto skaņdarbu "Tec, saulīte, atpūsties": "Ar to mēs tā, neteiksim, ka pamocījāmies, bet iespringām. Mēģinām, mēģinām, mēģinām... Ierakstītājs jau sēž, žāvājas: "Cik var!" Un tad es sapratu, ka mēs varētu visu nakti mēģināt, visu otro dienu, mēs varētu dienām, nedēļām mēģināt. Visu laiku kaut kas atrastos, ko vēl pielabot."

"Mēs esam parasts pašdarbības koris, bet mēs ļoti cenšamies to savu latiņu visu laiku pacelt augstāk un augstāk, lai būtu kaut kāds izaicinājums," atzīst Anda Lipska. "Teikt, ka mēs dziedam ļoti sarežģītus skaņdarbus, es domāju, ka nevaram. Bet mums tas, ko mēs izdarījām, šis disks, tas bija izaicinājums, un mēs esam lepni, ka mēs to esam izdarījušas."

Albuma iznākšanu atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds un Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs. Projekta īstenošana bijis kora dalībnieču komandas darbs. Kora mākslinieciskā vadītāja un diriģente Anda Lipska: "Mums ir vienkārši brīnišķīgas meitenes – gan projektu rakstītājas, gan maketētājas, gan tekstu rakstītājas, un principā man ir tikai jādiriģē. Pārējais viss ir "galdiņ, klājies!"."

Sieviešu kora "Medicus" albums "Šūpuļdziesmas"
Sieviešu kora "Medicus" albums "Šūpuļdziesmas"

"Medicus" šis ir jau otrais albums, un tā vizuālā noformējuma autore ir Inese Dundure, kas korī dzied jau 10 gadus: "Pirmais disks bija tāds, ka gribējās parādīt to netveramo sievišķību, maigumu, bet šim diska noformējumam tieši otrādi, gribējās kaut ko ļoti spilgtu un krāsainu. Pārskatīju dziesmu nosaukumus, palasīju vēlreiz šo vēstījumu, kas ir tajās dziesmās, un tad mēģināju arī to savā ilustrācijā parādīt. Piemēram, zilā čūska ar dzeltenu kronīti. Šis tēls paņemts no dziesmas "Minkāns. Čibu-Čabu". Tur ir šī čūska, kas savus čūskulēnus mēģina iemidzināt, un saka viņiem: "Č, č, č, čučiet!""

Nupat iznākušais Rēzeknes sieviešu kora "Medicus" disks ir paredzēts prezentācijas vajadzībām, bet plānots, ka tajā iekļautās dziesmas būs iespēja noklausīties arī "Youtube" kanālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti