Rēzeknes Baroka mūzikas dienām desmitā gadskārta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 9. līdz 14.septembrim Rēzeknē, Nautrēnos un Rīgā norisināsies desmitās Rēzeknes Baroka mūzikas dienas, kurām šogad dots nosaukums "Ein Zuhause für Müthel|Māja Mītelim". Festivālā notiks kamermūzikas koncerti, operas pirmizrāde, lekcijas un tikšanās.

Rēzeknes Baroka mūzikas dienas šogad veltītas noslēpumainajam komponistam Johanam Gotfrīdam Mītelim.

Johans Gotrīds Mītelis (1728.gadā dzimis Vācijā, 1788.gadā miris Rīga) ir ievērojamākais baroka laika komponists Rīgā. Visu savu radošo dzīvi viņš pavadīja Rīgā. Mītelis bija Johana Sebastiana Baha pēdējais skolnieks.

Liecību par Mīteli nav saglabājies daudz: nav zināma māja, kur viņš Rīgā dzīvoja, Mīteļa ērģeles gāja bojā Otrā pasaules kara laikā, kapa vieta ir zudusi. Taču viņa muzikālais mantojums ir īpašs - skaitā nedaudzie skaņdarbi pārsteidz ar oriģinalitāti, labu gaumi un smalkumu. Tomēr viņa daiļrade vēl nav atradusi un ieņēmusi stabilu vietu Latvijas mūzikas ainavā.

Rēzeknes Baroka mūzikas dienas tiks atklātas 9.septembrī Nautrēnu Romas katoļu baznīcā ar kamermūzikas koncertu "Ciemos pie Mīteļa". Šis koncerts skanēs arī 10.septembrī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors".

Koncertaprogrammā "Ciemos pie Mīteļa" ietverta to komponista mūzika, kuri veidoja Mīteļa izsmalcināto skaņu pasauli: viņa paša flautas sonāte, Johana Sebastiana Baha triosonāte, kā arī Mīteļa domubiedra Karla Filipa Emanuēla Baha un Georga Tēlemaņa opusi. Kamermūzikas koncertos "Ciemos pie Mīteļa" piedalīsies "Kesselberg Ensemble" (Šveice).

13.septembrī Latgales vēstniecībā "Gors" notiks operas "pasticcio" "Māja Mītelim" pirmizrāde. Tā būs skatāma arī 14.septembrī Rīgā, mūzikas namā "Daile".

Opera "pasticcio" ir stāsts par izcilā komponista dzīvi 18.gadsimta Rīgā un viņa vietu, viņa "mājām" cilvēku apziņā šodien. Rēzeknes režisores Māras Zaļaiskalns dziļdomīgais skatījums uz skaņraža personību atklāj viņa dzīves lielāko drāmu - vai un kā rakstīt mūziku, ja tavs skolotājs ir bijis ģeniālais Bahs un ja tavu mūziku publika ne uzreiz sagaida ar ovācijām.

Opera iestudēta tieši Rēzekens Baroka mūzikas dienām. Uzvedums ir "Kesselberg Ensemble" projekts, kas tapis sadarbībā ar Latgales vēstniecību "Gors", Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolu un Rēzeknes tautas teātri.

Kamermūzikas koncerta un operas "pasticcio" ierakstu veiks Latvijas Radio 3 "Klasika". Koncertu ieraksti būs klausāmi radio arhīvā internetā.

Visa Rēzeknes Baroka mūzikas dienu programma pieejama Latgales vēstniecības "Gors" mājas lapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti