Kultūras rondo

Teātra dienā pasniegtas Teātra dienas balvas aktieriem un režisoriem

Kultūras rondo

Mihailam Čehovam veltīta izrāde "Maģijas atslēga" - īsti čehovisks teātris Rīgā

Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā veido Džeza mūzikas nodaļu

Rēzeknē vidusskolēni apgūs džezu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā šobrīd tiek veidota Džeza mūzikas nodaļa.

Nodaļas veidošanas iniciators ir džeza kontrabasists Toms Lipskis, kuram šī mūzika ir dzīvesveids, tāpēc Toms vēlas to attīstīt savā dzimtajā pilsētā Rēzeknē. Plānots, ka mācības audzēkņi varēs uzsākt jau septembrī, kad sāksies jaunais mācību gads.

Šobrīd jau trešo gadu Lipskis vada fakultatīvās džeza nodarbības, tomēr jau tuvā nākotnē vidusskolā ir plāns atvērt jaunu Džeza mūzikas nodaļu.

“Daudzi no tā šobrīd baidās, jo tas ir kaut kas jauns, tas ir kaut kas līdz šim nebijis. Tas viss sākas ar tādu nepamatotu paškritiku, - kas es esmu, man nekas nesanāks, tas ir talantīgākiem bērniem...

Mans mērķis ir parādīt to, ka jebkurš var iemācīties improvizēt, spēlēt šo mūzikas žanru, mans uzdevums ir parādīt ceļu, kādu iet,” stāsta Toms Lipskis.

Rēzeknes Mūzikas vidusskolas direktors Romāns Ivanovs uzsver, ka Latgalē vidusskolas līmenī  nav iespējas apgūt džeza mūziku un to nepieciešams mainīt.

“Mēs atrodamies labā ģeogrāfiskajā stāvoklī, varbūt ir daudzi jaunieši, kuri vēlas to darīt, bet nevar uzdrošināties braukt uz galvaspilsētu. Tie, kuri jūt sevī potenciālu nākamo džeza mūziķi, varēs darīt to Rēzeknē,” pārliecināts skolas direktors Romāns Ivanovs.

Lai jauniešiem, kuri šobrīd pievērsušies džeza mūzikai, palīdzētu attīstīt muzicēšanas prasmes un radītu lielāku izpratni par džezu, Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā notika džeza mūzikas meistarklases. Jauniešus iedvesmoja četri mūziķi: ģitārists Rihards Goba, džeza harmonijas un klavierspēles pedagogs Dāvis Bindemanis, sitaminstrumentālists Rūdolfs Dankfelds un džeza mūzikas vokāla pedagoģe Evilena Protektore. Meistarklases notika gan individuāli pie katra no džeza mūzikas profesionāļiem, gan visiem kopā, kad jaunieši mūziķiem demonstrēja savas prasmes spēlējot ansamblī. Džeza pianists un pedagogs Dāvis Bindemanis atzīst, - jauniešiem, kuri vēlas savu dzīvi saistīt ar mūziku, jāapzinās, ka priekšā stāv nopietns darbs ar sevi un savu instrumentu.

“Džezs parasti cilvēkiem asociējas ar brīvību. Mūziķi spēlē, tas nozīmē, viņi pārvalda savu instrumentu. Lai tas skanētu labi, mūziķim ir vajadzīgi treniņi, lai tā muzicēšana ir kā sašņorēt kurpes, viņu otrā daba,”, atzīst Dāvis Bindemanis.

Savukārt pēc meistarklasēm džeza mūziķi Rēzeknes Mūzikas vidusskolā sniedza koncertu, ļaujot baudīt džeza mūzikas brīvību, improvizāciju, pulsējošo ritmu un stāstu.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti