Dienas ziņas

Aucē darbu sāk klientu apkalpošanas centrs

Dienas ziņas

Pēc incidenta Tiskādu speciālajā skolā šoks ir pārvarēts

Rēzeknē izveido tradicionālās mūzikas programmu

Rēzeknē izveido tradicionālās mūzikas programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tradicionālā mūzika ir daļa no mūsu tautas nacionālās savdabības, tā ir garīga vērtība, ko patiesi izprast un mācīt var tikai uz profesionāliem pamatiem. Ar šādu vadmotīvu audzēkņiem Rēzeknes mūzikas vidusskolā akreditēta tradicionālās mūzikas izglītības programma. Latvijā tā ir pirmā skola ar šādu programmu. Līdz šim jaunieši tradicionālās mūzikas pamatus varēja apgūt tikai Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā, studējot etnomuzikoloģijas programmu.

Tradicionālās mūzikas izglītības programmu šobrīd izvēlējušies četri Rēzeknes Mūzikas vidusskolas audzēkņi. Četru gadu laikā praktiski tiks apgūta astoņu tautas mūzikas instrumentu spēle, tostarp etnogrāfiskās kokles, cimbalas, stabules un citu instrumentu skandēšana. Jaunieši lepojas, ka viņi ir pirmie Latvijā, kas jau mūzikas vidusskolā apgūst tradicionālās mūzikas pamatus.

Pirmajā kursā skolēni apgūst latviešu tautas mūzikas pamatus, bet nākotnē plānots apgūt arī citu pasaules tautu, vispirms jau Baltijas valstu, muzikālās tradīcijas. Tomēr visa pamatā ir sava novada muzikālo tradīciju dziļāka apzināšana.

„Ir cilvēki, kas to dara no bērna kājas – folkloras ansambļus dažādus, folkloras kopas, bet arī šie jaunieši ir tādi, kas gribētu ko tālāk apgūt, jo mēs jau ne tikai apgūstam Latvijas tradīciju, mēs apgūstam arī tālāk,” stāsta pasniedzēja, etnomuzikoloģe Kristīne Ādmine. „Mēs audzēkņus cenšamies piedabūt, vilināt, lai viņi paši meklē. Ir tādi uzdevumi, kur pasakām – atrodi no sava reģiona, ciema, kur tu esi nācis. Ir jāatrod tautasdziesma vai melodija, kas ir tajā vietā."

 „Lielākai daļai šķiet, ka mēs jau visu zinām šajā jomā. Zinām tautasdziesmas, tas ir labi, padziedam kādreiz kompānijā – brīnišķīgi, burvīgi. Bet īstenībā, tas vēsturiskais pamats - kad ir cēlušās tautas dziesmas, no kurienes nākušas, kāda ir vēsturiskā bāze, ko varam darīt ar šo mūziku, kā varam papildināt, bagātināt, aranžēt, padarīt pievilcīgu mūsdienu klausītājiem? Tas ir tas pats, kas latviešiem rupjmaize, tradicionālā mūzika ir tas, ar ko mēs esam savdabīgi, atšķiramies no citām tautām,” skaidro Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas direktore Sandra Mežore.

Ik svētdienu praktiskās un teorētiskās nodarbības pasniedz profesionāli pedagogi, kas mēro tālo ceļu no Rīgas uz Rēzekni. Mūzikas vidusskolas direktore cer, ka jaunā programma piesaistīs audzēkņus arī no citiem Latvijas reģioniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti