Kultūra

Brazīlieši Rēzeknē un ķīnieši Liepājā - koru olimpiāde šoreiz arī ārpus Rīgas

Kultūra

Šovasar Latvijā pieredzēts nebijis festivālu piedāvājums

Koru olimpiādi kuplinās bērnu un jauniešu uzvedums "Tiltiem pāri"

Reps, roks un valodu kokteilis - koru olimpiādi kuplina bērnu un jauniešu uzvedums «Tiltiem pāri»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Labi stāsti un lipīgas melodijas joprojām ir komplekts, kas spēj aizraut jauniešus arī laikā, kad apkārt ir bezgalīgi daudz informācijas un izklaides iespēju – par to pārliecina uzvedums „Tiltiem pāri”, kas šovakar izskanēs „Arēnā Rīga” Eiropas koru olimpiādes ietvaros. Ulda Marhilēviča īpaši šim koncertam rakstītais jaundarbs ar Daumanta Kalniņa, Aminatas un repera Edavārdi dalību lika jauniešiem dejot krēslos un izpelnījās ovācijas jau pirmajā kopmēģinājumā.

Ulda Marhilēviča jaunā cikla tituldziesma „Crossing the Bridges” jeb „Tiltiem pāri” ir arī šīs Eiropas koru olimpiādes oficiālā dziesma. Tās nosaukums dots arī visam uzvedumam, kas šovakar pieskandinās „Arēnu Rīga”.

„Uzveduma iecere tapa pēc Pasaules koru olimpiādes [2014.gadā], ko es arī mākslinieciski veidoju. Un man likās, ka bērnu un jauniešu muzicēšana varbūt nav bijusi pietiekoši spilgta. Šoreiz es gribēju to paspilgtināt tieši ar šādu uzvedumu, kas domāts gan viņiem pašiem, gan auditorijā, kurā, es ceru, būs sanākuši bērni un jaunieši. Tā ideja radīt jaundarbu…

Man liekas, ka vienmēr ir jāizmanto tie brīži, kad Latvija ir uz viļņa, jo tajā brīdī arī radošās personības ir atvērtas,” stāsta koncerta un arī visas Eiropas koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags.

„Es šim projektam tiku uzrunāts jau, oi, gadu atpakaļ! Jo mums ar manu konservatorijas biedru Romānu Vanagu ir patiešām cieša sadarbība. Viņš bija pirmais, kurš 2002.gadā uzrunāja mani rakstīt dziesmas Mediņa skolas zēnu korim,” sadarbības pirmsākumus atceras komponists Uldis Marhilēvičs. Dziesmu ciklu „Tiltiem pāri” viņš radījis kopā ar ilggadējo domubiedru Guntaru Raču.

„Rakstot mūziku, man galvenais ir stāsts,” saka Marhilēvičs. „Nu, ko mēs varam piedāvāt jauniešiem? Pasaule ir informācijas pārpilna, ir ar kaut ko jāuzrunā. Un pamatā, loģiski, ir mūžsenais jautājums par labo un ļauno, gaišo un tumšo, par harmoniju. Cik mēs šajā laikā varam dot to cilvēkiem caur mūziku, caur dzeju… Šis moto – „Crossing the Bridges” – gan mums ir dzimis jau pirms vairākiem gadiem, vienā citā reizē, bet mēs sapratām, ka šī nu ir tā īstā reize, lai to piedāvātu. It īpaši, ja tie ir dažādi kori no dažādām zemēm. Kā jau Romāns Vanags mēģinājuma ievadā teica – situācija pasaulē ir ļoti mainījusies. Un mums ir svarīgi nest to labo, to gaismu.”

Eiropas koru olimpiādes uzvedumam Marhilēvičs pirmo reizi rakstījis mūziku tekstam, kas daļēji ir angļu valodā.

„Bet atkal es varu uzteikt Guntaru [Raču] – kad es rakstīju mūziku tekstiem, tie bija tik saprotami, ka es pat aizmirsu – ā, te otro rindu dzied angliski! „Love for everyone” un te atkal „tu un es”. Tas arī bija uzdevums – izteikt domu ļoti skaidri, jo pirmatskaņojums ir arēnā, un tā ir specifiska vieta. Lai tur kaut ko saprastu, ir vajadzīgi lieli štrihi, ļoti konkrēti, ko nevar atļauties mazā kamerzālē,” jaunā dziesmu cikla tapšanas noslēpumus atklāj komponists.

Kā uzvedums iet pie sirds pašiem dziedātājiem - jautājums tiek uzdots Cēsu Valsts ģimnāzijas koristēm, kuras mēģinājuma laikā redzu danco krēslos līdzi mūzikai.

„Ir labāk, nekā gaidījām!” saka Elīna.

„Jā, šeit, „dzīvajā”, ir daudz lielāka enerģija, ir daudz jaudīgāk, tāpēc arī gribas krēslos riktīgi dejot un izbaudīt dziesmas,” viņai piekrīt skolas biedrene Elīza.

Kāda ir sajūta, dziedot Marhilēviča mūziku? „Ir ļoti forši. Viņam sanāk!” cita caur citu saka Elīza, Elīna, Melisa un Emīlija Kate.

Kopā ar simtgalvaino kori, ko veido dziedātāji no visas Latvijas, uzstāsies arī jauniešu elki reperis Edavārdi, dziedātāji Aminata un Daumants Kalniņš.

„Es domāju, ka būs tas, kas ir vajadzīgs tādos lielos svētkos ar lielu dalībnieku skaitu un kopkori. Būs enerģija, un būs arī Marhilēviča smalkums un jūtīgums, kas varbūt vairāk izpaužas Aminatas dziesmās, kas panāks vajadzīgo atmosfēru arēnā. Man šī loma vēl ir jāmeklē – šis racionālais pilsētas tēls. Kā jau ar saknēm rokmūzikā, Uldis grib mani vairāk „pavilkt” uz roku, kam es arī nepretojos,” pēc pirmā kopmēģinājuma iespaidos ar Latvijas Radio dalās dziedātājs Daumants Kalniņš.

Marhilēviča un Rača jaundarbs skanēs koncerta trešajā daļā. Pirmajā uzstāsies bērnu un jauniešu kori no Indonēzijas, Anglijas, Igaunijas un citām valstīm, bet otrajā daļā skanēs latviešu simfoniskā mūzika Rīgas mūzikas skolu apvienotā simfoniskā orķestra izpildījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti