Rīta Panorāma

Motociklisti protestēs pret valdības nevēļēšanos piešķirt vairāk naudas ceļu uzturēšanai

Rīta Panorāma

Pasažieru pārvadātāji: Situācija nav atrisināta

Ilga Reizniece: Latvijā aug jaunā folkmūziķu paaudze

Reizniece: Prieks, ka mūsu jaunieši mīl un izprot folkloru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Man liels prieks, ka mūsu jaunieši mīl folkloru, un izprot," intervijā Latvijas Televīzijas „Rīta Panorāmā" norāda grupas „Iļģi" mūziķe un folkloras pedagoģe Ilga Reizniece.

No 7. līdz 9. novembrim Rīgā norisinās 13.Pasaules mūzikas festivāls PORTA. Šogad festivāls veltīts Austrumu zemju kultūrai un mūzikai, aicinot koncertos un filmu programmā tikties ar spilgtiem mūziķiem no Indijas, Izraēlas, Krievijas, Azerbaidžānas un Latvijas. Būs iespējas skatīt un baudīt apvienotu klasisko indiešu mūziku ar mūsdienu rietumu mūzikas pieredzi – džezu, fanku, etno un Balkānu ritmus tāpat arī latviešu dainas ar azerbaidžāņu mugam vienotu skanējumu. Mākslinieku vidū būs arī pašmāju postfolkloras aizsācēji un līderi.

Reizniece atzīst, ka pasaulē etnomūzikas popularitāte ir krietni augstāka nekā pie mums. Arī kaimiņi mūs apsteiguši etnomūzikas festivālu ziņā.

Savukārt, salīdzinot etnomūzikas klausītāju auditoriju, pie mums par etnomūziku interesējas gados jaunāki cilvēki un par to, būdama folkloras skolotāja, Reizniece ļoti priecājoties.

8.novembrī koncertzālē „Palladium" pulksten 19 koncertu uzsāks „Iļģi", bet turpinās grupa "The Shuk" (Izraēla) un "Dobranotch" (Krievija) .  „Iļģu" priekšnesumā Reizniece sola pirmatskaņojumus un veļu laikam atbilstošu mūziku. Būs arī pārsteigumi.

„Iļģi būs vairāk intraverti, tā varētu teikt," bilst Reizniece, stāstot, ka pats koncerta sākums būs interesants – ar kopīgi izpildītu latviešu tautas dziesmu, kurā savu improvizācijas artavu sniegs dažādu tautu mūziķi.

Atbildot uz jautājumu, vai grupas „Iļģi" dalībniekiem pašiem būs interesanti piedalīties festivālā PORTA, Ilga Reizniece skaidro, ka, protams, būs interesanti, jo Latvijas kultūras dzīvē etnomuzikai veltīti festivāli nav bieža parādība.

Jebkura tautas mūzika ir patiesa parādība. Tur nevar samelot. Tas izgājis cauri gadsimtiem. Tas ir izkristalizējies. Liekais atmests. Tur ir patiesības grauds, jebkurā tautas mūzikā. Tas ir tas, kas mūs visus vieno, bet, protams, mēs esam dažādi," par kopējo un atšķirīgo etnomūzikā stāsta Reizniece.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti