Rīts

Aktieris Normunds Laizāns lasa E. Veidenbauma dzejoli “Es atminos rožainos laikus”

Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 69

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 68

Raimonds Pauls kā «Mikrofona 68» laureāts saņēmis vien dermatīna vimpeli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Savulaik tik iemīļotā dziesmu aptauja "Mikrofons" šogad atzīmē 50.gadu jubileju. Aizraujošais dziesmotās aptaujas stāsts aizsācies 1968. gada rudenī, tātad pirms apaļa pusgadsimta, kad pirmajā aptaujā laurus plūca Raimonds Pauls.             

Pošoties valsts simtgadei, ''Latvijas Mediji'' laiduši klajā grāmatu "100 notikumi Latvijas vēsturē – Cilvēki un procesi 1918–2018". Šo vēsturiski nozīmīgo notikumu straumē iekļauta arī  viena no visu laiku populārākajām radio programmām "Mikrofons". Tai veltīts plašāks apcerējums "Tikai dziesma nenosalst. "Mikrofons" – Latvijas fenomens"'' nāca klajā pērngad, bet pāris gadus pirms tam  grāmatnīcās nonāca arī Daigas Mazvērsītes simpātiskā grāmatiņa "Mikrofona aptauja 1968–1994. Latviešu dziesmu stāsts".

"Mikrofona" aptaujai - 50

Savulaik tik iemīļotā dziesmu aptauja "Mikrofons" šogad atzīmē 50 gadu jubileju. Aizraujošais dziesmotās aptaujas stāsts aizsācies 1968. gada rudenī, tātad pirms apaļa pusgadsimta, un Latvijas Radio 2 raidījumu ciklā “Mikrofona aptaujai – 50” atskatās uz spilgtākajiem dziesmotajiem notikumiem.

Ar džinglu "Mikrofons 68" tolaik sākās "Mikrofona" programma, tajā iekļaujot arī aptauju par gada populārāko latviešu estrādes dziesmu. Tiesa, sākums izrādījās ne visai iepriecinošs – biklie mēģinājumi aicināt klausītājus dziesmas vērtēt mēneša vai  ceturkšņa ietvaros īpašu atbalsi neguva. Arī radošais piedāvājums un estrādes mūzikas komponistu loks  bija visai šaurs – Elga Īgenberga, Arvīds Žilinskis, Edmunds Goldšteins, Ģederts Ramans.

Tikai mēnesi pirms gadu mijas ar pirmo autorkoncertu Filharmonijas zālē sevi  negaidīti pieteica Raimonds Pauls.

Tā otrā daļa ar pieciem tautas dziesmu pirmatskaņojumiem un deviņām jaunām estrādes melodijām izsauca līdz tam nedzirdētus aplausu dārdus, un ne velti Jānis Peters vēlāk rakstīja, ka šī programma uzskatāma par latviešu estrādes mākslas pirmo masveidīgo visas tautas atzinību. Tādas dziesmas kā "Cik labi", "Nepārmet man", "Ar tevi vien", "Vectētiņš un vecmāmiņa", "Vecā jūrnieka stāsts", "Mežrozīte" un citas aizvien biežāk ieskanējās kultūras un tautas namos, īpaši Kurzemes pusē, vēlāk kopā ar "Mikrofonu"  nokļūstot līdz visattālākajiem Latvijas nostūriem, tādējādi sekmējot gan dziesmu popularitātes palielināšanos, gan raidījuma atpazīstamību.

"Mikrofona 68" klausītāju sūtīto vēstuļu skaits, balsojot par savām mīļākajām dziesmām, protams, vēl nebija mērāms ne simtos, ne tūkstošos, bet vezums iekustējās, kaut arī šīs aptaujas svinīgais noslēgums pāris minūšu laikā norisinājās uz Latvijas Radio lielajām kāpnēm, viegli izbrīnītajam pirmās aptaujas uzvarētājam Raimondam Paulam saņemot vien dermatīna vimpeli.

Pārējie laureāti vispār palika bešā, kas man kā aptaujas rīkotājam, protams, godu nedarīja, turklāt tie bija – populārais dzejnieks, ilggadīgs radio kolēģis Alfrēds Krūklis un jaunais, talantīgais dziedātājs Zigrīds Račiņš, valdzinoša baritona īpašnieks, pēc profesijas atslēdznieks, kurš uz mēģinājumiem 1. studijā dažkārt atsteidzās ar melnām, eļļā notraipītām rokām.

Bet, lai kā tas arī būtu, par "Mikrofona 68" uzvarētāju, aptaujas pirmo laureāti, pirms apaļiem 50 gadiem kļuva "Mežrozīte", saņemot vislielāko un dedzīgāko klausītāju atbalstu.

Tā, lūk, pēkšņi, bet varbūt arī ne, "Mikrofons" un "Mežrozīte" kļuva par sinonīmiem, iesākot jaunu laiku latviešu estrādes mūzikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti