Panorāma

Aizvien nav sākusies līdzekļu apguve māju siltināšanai

Panorāma

Nedēļa "Panorāmas" videoarhīvos

Raimonds Pauls un jaunie talanti

Raimonda Paula izvēlētie talanti jūtas kā izredzētie un vēl jubilāram veselību un sirdsmieru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Viņš rakstījis ne vien melodijas, bet arī likteņus! Nenogurstot, visa mūža garumā šīs nedēļas jubilārs Maestro Raimonds Pauls ar publiku iepazīstinājis arvien jaunus talantīgus dziedātājus un dziedātājas. Teju vienmēr šāda satikšanās ievadījusi spožu skatuves karjeru, jo piederība “Paula dziedātājiem” arvien bijusi visu atzīta kvalitātes zīme. 

Nākamo leģendārā Filharmonijas ansambļa "Modo" dziedātāju Aiju Kukuli Maestro pirmo reizi ievēroja kādā no festivāliem ''Liepājas dzintars''. Uzrunāja gadu vēlāk – festivāla laureātu konkursā. "Tas bija piedāvājums izmēģināt spēkus augstākajā līgā. (..) Pirmā programma bija filharmonijā blakus Norai, Viktoram, Margaritai un Ojāram, kas toreiz bija topa dziedātāji un fantastiskā formā, un Nora ar Viktoru bija nu tiešām izcili dziedātāji, un nostāties viņiem blakus bija pagrūti," atzīst dziedātāja, tagad diriģente un pedagoģe Aija Kukule.

"Pauls nekādā gadījumā nav sevi - vismaz tajā laikā - stādījis pāri citiem vai prasījis ko citu. (..) Viņš vienmēr ir mēģinājis uz skatuves būt līdzvērtīgs un celt tevi, tev ir jāmēģina pacelties līdz tām viņa spējām, līdz tam viņa profesionālismam, cik nu tu to vari izdarīt."

Pirms 15 gadiem – Maestro 65.jubilejas koncertā uz skatuves kāpa Ance Krauze. Viņas balsi Pauls bija sadzirdējis Latvijas Mūzikas akadēmijas (LMA) pedagoģijas nodaļas korī. "Klausītājos bija arī viņš, un tad man bija jādzied tāds mazs mazs solo gabaliņš, un es redzēju, ka viņš uz mani tā skatās," atceras dziedātāja, vokālā pedagoģe Ance Krauze.

"Tad, kad viņš man piezvanīja, tad gan bija tāda dīvaina sajūta, jo likās – kā? Man Maestro pats piezvanījis!... Un atceros, satikos koridorā ar Kārli Lāci un viņš prasīja - viņš tev PATS piezvanīja, es teicu - jāāā!"

Protams, ka viņš ir ietekmējis manu likteni, protams, es domāju, ja es nebūtu Paula paspārnē, es nebūtu tur, kur es esmu, un par mani neviens tik daudz nezinātu, un es ļoti lepojos, ka man ir tāds Raimonda Paula brends. (..) Es jūtos kā izredzētā, jo es zinu, ka ir ļoti daudzi, kas gribētu sadarboties ar Paulu, bet viņiem tas nav nekādi izdevies, jo Maestro pats izvēlas, ar ko viņš strādās."

"Man bija mēģinājums ar Latvijas Radio bigbendu, pienāca Maestro, un pirmais, ko viņš man prasīja - vai tad jūs latviski arī runājat?" atceras dziedātāja Kristīne Prauliņa.

Trīs speciāli viņai rakstītas dziesmas jaunā džeza dziedātāja Kristīne Prauliņa saņēma pāris nedēļas pēc pirmās sarunas ar Maestro. Tās izskanēja viņa 78.jubilejā. Drīz tapa kopīgs albums un iesākās koncerti – Latvijā un ārzemēs.

"Viņš man ļāva daudz brīvības, daudz vietas manai interpretācijai, viņš atkal un atkal atkārtoja – tu tikai dziedi pa savam un spēlējies ar melodiju. (..)  Es varbūt nedomāju, kur es būšu pēc gada vai ko es darīšu, uz kādas skatuves, tas man nav baigi svarīgi, bet man ir svarīgi kļūt labākai, un tas simtprocentīgi ir mainījis līdz ar to, ka es satiku Raimondu Paulu. Tā ka visu laiku ir izaicinājums, jo blakus ir kāds, kurš ir nenormāli daudz augstāk par tevi un tu centies tikt līdzi."

"Veselību, možu garu un īstenībā saglabāt to radošo garu, jo tas viņu arī tur pie labās veselības. - Es viņam varētu novēlēt sirdsmieru, jo tas mums visiem ir vajadzīgs," - Raimondam Paulam novēl dziedātāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti