Radio «Naba» mūzikas topa jaunumi: Pašmāju pirmizrāde, post-punk, etno un piano balāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šonedēļ radio “Naba” mūzikas topa jaunumos – pašmāju mūziķes Elizabetes Balčus singls, post-punk trio "Plenērs", etno mūzikas apvienība "Tautumeitas", "A Certain Ratio", mūziķe Helēna Haufa, dziedātāja Marisa Nadlere un Austrijas mūziķe "Soap & Skin".

Elizabete Balčus – IKA ["Wall of Sound"]

Atgriežoties no pailga atvaļinājuma, patīkamākais pārsteigums sagaida tieši Latvijas mūzikas lauciņā – jaunu singlu “IKA” izdevusi mūziķe Elizabete Balčus. Tas seko viņas ļoti baudāmajam debijas albumam “Conarium”, kas pelnīti tika nominēts arī Austras Balvai.

Pirmkārt, “IKA” ir vēl viens solis uz priekšu Balčus daiļradē, kur ierastais trauslums savijas ar fascinējošām zig-zag veida “apakšām”. Otrkārt, šo singlu ir izdevis pazīstamais Londonas neatkarīgās mūzikas leibls "Wall of Sound", kas visvairāk pazīstams kā slavenā Norvēģijas dueta "Röyksopp" ierakstu izdevniecība, bet tā paspārnē iznākuši arī tādu leģendu kā Greisas Džonsas un "The Human League" ieraksti. Treškārt, šī singla (un videoklipa) “pirmizrāde” notika vienā no slavenākajiem britu mūzikas portāliem "Clash Music". Un tas jau ir patiešām daudzsološi.

"Plenērs" – Matīss [self-released]

Kamēr daudzi laiskojās un atpūtās Ratniekos festivālā “Laba Daba”, bet vēl citi piedārdināja "Arēnu Rīga" U-18 basketbola čempionātā, pašmāju post-punk trio "Plenērs" bez fanfarām izdeva savu solīto debijas albumu “Bezmiegs”. Jau iepriekš tas tika iesildīts ar singliem “Slēpties aiz rētām tik labi sanāk”, “Dejas” un “Plūdi”, bet kā ceturtais singls tiek piedāvāts “Matīss”.

Tas pavisam noteikti dēvējams par melanholiskāko (skumjāko?) "Plenērs" singlu, salīdzinot ar  iepriekšējām enerģijas un dozētas agresijas devām. Albuma prezentācija gan vēl ir tikai priekšā, tā notiks septembra sākumā. Kas ir Matīss? To noteikti pajautāšu grupai, kad tā viesosies raidījumā “Mūzikas Sirds” mēneša beigās.

"Tautumeitas" – "Sadziedami" [self-released]

Arī šis singls ir jau no izdota albuma – maija izskaņā etno mūzikas apvienība "Tautumeitas" laida klajā savu jaunāko albumu (starp citu, kur to var noklausīties? "Bandcamp" neatradu, arī pie oficiālā video "YouTube" nav norādes uz straumēšanas vietnēm...).

Jaunākais singls “Sadziedami” ir atrodams tieši šajā albumā un tapis kopā ar, grupas ieskatā, “vienu no Latvijas labākajiem producentiem – Reini Sējānu”. Patiesi, dziesma izklausās nedaudz pēc "Instrumenti" daiļrades ar "etno/world music" iestatnēm.

Arī "Tautumeitu" albuma lielo koncertu vēl tikai gaidām – tas paredzēts 29.septembrī "Palladium" koncertzālē.

"A Certain Ratio" – "Dirty Boy" ["Mute"]

Tālajā 1977.gada Mančestrā dibinātā apvienība "A Certain Ratio" pēdējoreiz mūzikas portālu lapās tika manīta pirms desmit gadiem, kad iznāca līdz šim pēdējais par “avant-post-punk” dēvētās grupas albums “Mind Made Up”. Oktobrī veterāni no Anglijas grasās izdot savu labāko dziesmu izlasi, kuru šobrīd ieskandina jauns singls “Dirty Boys”.

Neesmu ļoti liels "A Certain Ratio" daiļrades pārzinātājs, bet šis jaunākais singls “neielien” nedz "post-punk", nedz "avant-pop" kategorijās. Tas drīzāk raisa asociācijas ar iepriekšējā dekādē populāro "dance-punk" virzienu, kura popularitāti nodrošināja "!!!" un "LCD Soundsystem". Interesanti, ka abas minētās grupas savukārt ir ietekmējušās no "A Certain Ratio".

Vietām dziesmās ieskanas arī kaut kas skābs no tā dēvētās “madchester” scēnas astoņdesmito gadu izskaņā. “Dirty Boy” dzirdams arī vokāls no mūžībā aizgājušā, leģendārā leibla "Factory Records" dibinātāja Tonija Vilsona, kurš savulaik bija arī grupas menedžeris.

Helēna Haufa – "Hyper-Intelligent Genetically Enriched Cyborg" ["Ninja Tune"]

Par skābām lietām runājot, Helēna Haufa (Helena Hauff) ir mūziķe, producente un DJ no Hamburgas. Savu debijas albumu “Discreet Desires” viņa izdeva 2015.gadā, bet nupat "Ninja Tunes" laidis klajā tā turpinājumu “Qualms”. Haufas daiļrade allaž bijusi saistīta ar tehno mūziku, tas izpaužas arī jaunajā platē, bet tā centrālais “hailaits” ir skaņdarbs ar sarežģīti garo nosaukumu “Hyper-Intelligent Genetically Enriched Cyborg”.

Tehno no tā nav ne par centu zudis, toties priekšplānā izvirzījies tīrs MDMA-inducēts "acid-house", kura laikā Haufa bez mazākās žēlastības graiza leģendārā "Roland 303" basa sintezatora pogas. Manuprāt, ne tikai labākais Haufas singls, bet viens no pretendentiem uz 2018.gada spēcīgākā deju mūzikas gabala godu.

Marisa Nadlere  "Blue Vapor" ["Sacred Bones"]

Ap Jāņiem Bostonas dziedātāja Marisa Nadlere (Marissa Nadler)  izsludināja savu nu jau astoto studijas albumu “For My Crimes”, kurš veikalos nokļūs 28.septembrī. Pagājušajā nedēļā tika piedāvāts gaidāmās plates otrais singls “Blue Vapor”.

Atbilstoši savam nosaukumam šis skaņdarbs ir dūmakains un salts, ģitāras skanējuma dēļ deviņdesmito gadu "alternative-rock" atgādinošs darbs, taču visnotaļ tipisks Nadleres līdzšinējai daiļradei.

"Soap & Skin" – "Heal" [PIAS]

Visbeidzot jaunumu listē šonedēļ arī Austrijas mūziķes Anjas Plaškas jeb "Soap & Skin" jaunākais devums “Heal”, kas iesilda oktobrī gaidāmo 28 gadus jaunās mūziķes trešo albumu “From Gas To Solid / you are my friend”.

Muzikālā ziņā šī ir visnotaļ klasiska piano balāde, savukārt tekstuāli tas ir stāsts par dziedēšanas procesu, tādējādi atsaucoties uz iepriekšējo albumu “Narrow”, kura centrālais motīvs bija zaudējums un emocionālas sāpes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti