NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Laibach, Four Minute Man, Kapteinis Reinis u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Domenique Dumont, dr. Klisicka Laboratorija, Glass Candy u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Darja Kazimira & Andris Indāns, Starring Two, Dead Can Dance u.c.

Radio «Naba» mūzikas topa jaunumi: Mūzika ar misticismu, dezorientējoša un kino mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šonedēļ radio “Naba” mūzikas topa aktualitātēs – pašmāju “Melnā Daugava”, "Starring Two" singls, "Dead Can Dance" tautas mūzika ar misticismu un reliģiozām noskaņām, arī kanādiete Mērija Deividsone un Toma Jorka kino mūzika.

Darja Kazimira & Andris Indāns - "Melnā Daugava" (extract) [self-released]

Pirms pusotras nedēļas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pirmizrādi piedzīvoja Raiņa dramatiskās poēmas "Daugava" iestudējums "Stikla kalns. Daugava". Kā tika minēts preses relīzē, "Daugava" piedzīvojusi vairākus iestudējumus, kurus īpašus padarījušas tiem radītās mūzikas partitūras. Arī iestudējums "Stikla kalns. Daugava" nebūs izņēmums. Tajā savus pirmatskaņojumus piedzīvos divas elektroniskās mūzikas kompozīcijas - Andra Indāna 1. daļā "Melnā Daugava" un Sabīnes Moores 3. daļā "Pusnakts", Edgara Raginska skaņu partitūras poēmas 4. daļā "Baltā Daugava" un 5. daļā "Sarkanā Daugava", kā arī Jāņa Mediņa 1958. gadā komponētā melodeklamācija poēmas 6. daļā "Saules Daugava".

Iestudējums būs atkal skatāms 13.oktobrī un 3.novembrī, bet tikmēr Andris Indāns ("Gas of Latvia") publiskojis poēmas fragmentu “Melnā Daugava”, kuru izpilda Darja Kazimira. Salti. Stindzinoši salti un iespaidīgi.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Starring Two" – "Jērs" [self-released]

"Starring Two", lai arī nav pats ražīgākais, bet ir projekts ar visai garu pagātni. 2005.gadā to dibināja jūrmalnieks Sandris Savickis kopā ar Edgaru Kuriku, abi izdeva dažus singlus un aizvadīja arī koncertus kopā ar grupu "STandART", kuras albuma “Korozija” producents bija tieši Savickis. Vēlāk, Kurikam atstājot projektu, par "Starring Two" vokālistu kļuva tieši "STandART" solists Kalvis Kluburs, un šobrīd ir izdots jauns singls ar nosaukumu “Jērs”.

Pagaidām nākotnes plāni par veselu albumu vai mazalbumu "Starring Two" neesot, taču tas neliedz mums pasapņot par tādu. Dziesma “Jērs” tāpat kā citi "Starring Two" skaņdarbi radīti Jūrmalā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Dead Can Dance" - "The Mountain" [PIAS]

Nupat nosvinējuši 25 gadu jubileju savam leģendārajam 1993.gada albumam “Into the Labyrinth”, Lisas Džerārdas un Brendana Perija projekts "Dead Can Dance" grasās izdot jaunu studijas albumu. Plate ar sengrieķu vīna dievam Dionīsam veltīto nosaukumu tiks izdota novembrī, bet šobrīd to ieskandina pirmais singls “The Mountain”.

Albums ir sadalīts divos cēlienos, un “The Mountain” ir ievads otrajam. Kā allaž, "Dead Can Dance" mūzikā saplūst tautas mūzika ar misticismu un reliģiozām noskaņām.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mērija Deividsone - "Work It" ["Ninja Tune"]

Londonas elektroniskās mūzikas leiblam "Ninja Tune" pievienojusies Monreālas mūziķe un producente Mērija Deividsone (Marie Davidson). Oktobrī šis leibls piedāvās kanādietes jaunāko ierakstu, kurā būšot “tumši humoristiski novērojumi par klubu kultūru un moderno pasauli”. Tam apliecinājums ir jaunākais singls “Work It”, kuras laikā Deividsone nenogurstoši deklamē klubu un izklaides vietu apmeklētāju ikdienu – darbu no pirmdienas līdz piektdienai un sviedrus, lai “kļūtu par uzvarētāju”.

"Public Service Broadcasting" - "White Star Liner" [PIAS]

Pirms 10 gadiem dibinātais Londonas projekts "Public Service Broadcasting" gada nogalē grasās izdot savu ceturto studijas albumu, lai arī pēdējais iznāca pirms nepilna gada. Tā pirmais singls “White Star Liner” ir visnotaļ tipisks PSB skaņdarbs, ieturot post-rock, elektronikas līniju, papildinot to ar pa virsu ierunātu tekstu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"White Lies" - "Time To Give" [PIAS]

“Sprādziens no pagātnes,” teiktu angļi. Joprojām ļoti labi atceros 2008.gadu, kad pie britu pop-rock mūzikas debesīm iemirdzējās jauns vārds "White Lies", galvenokārt, pateicoties, savam megapopulārajam singlam “To Lose My Life” un tāda paša nosaukuma albumam 2009.gada ievadā. Diemžēl sekojošie albumi nespēja "White Lies" noturēt popularitātes virsotnē.

Tamdēļ ir patīkami dzirdēt, ka grupa cenšas rast jaunus risinājumus, un jaunākais singls “Time to Give”, gan pateicoties savam garumam (nepilnas astoņas minūtes!), gan lielākai sintezatoru lomai, nedaudz atgādina "White Lies" tautiešus "The Horrors".

Toms Jorks – "Suspirium" [XL]

Atšķirībā no sava biedra grupā "Radiohead" Džonija Grīnvuda, kura kontā ir veseli astoņi(!) skaņu celiņi filmām, solists Toms Jorks (Thom Yorke) līdz šim nebija sacerējis muzikālu materiālu filmām, ja neskaita vienu dziesmu “Krēslas” sāgai (“Hearing Damage”) un "Radiohead" mēģinājumu iekļūt Bonda filmā ar “Spectre” (beigās šī dziesma tika noraidīta).

Nupat tas ir mainījies, jo Jorks ir mūzikas autors itāļu režisora Lukas Gvadanjīno (pērnā gada izcilās “Call Me By Your Name” autors) šausmenei “Suspiria”, kas uz kino ekrāniem nokļūs gada nogalē. Tās tituldziesma ir viens no Jorka skaistākajiem solo darbiem.

"Big Joanie" – "Fall Asleep" ["The Daydream Library Series"]

''Big Joanie'' 2013.gadā dibināja mūziķe Stefanija Filipsa, to izdarot ar sludinājuma palīdzību, kurā viņa aicināja domubiedres pievienoties “melnādaino feministu punk-rock apvienībai”. Jau nākamajā gadā sekoja debijas EP, bet līdz debijas albumam bija vēl mazliet jāpaciešas.

“Sistah” veikalos nokļūs 2018.gada nogalē, un to šobrīd ieskandina singls “Fall Asleep”. Jaudīgs, enerģisks pankroks ar burvīgu elektronikas (sintezators pie 1:40!) piešprici.

"JOBS" – "Pink" ["Ramp Local"]

Arī "JOBS" ir jau pasen dibināta grupa, kas tikai nupat izpelnījusies plašāku mūzikas mediju uzmanību. Šis ir Ņujorkas art-rock kolektīvs, kura dalībnieki savulaik satikušies, studējot vienā mūzikas skolā. Nupat viņi izdevuši savu tikai otro studijas plati ar ļoti asprātīgo nosaukumu “Log On for the Free Chance to Log On for Free”. Centrālais singls “Pink” ir dezorientējošs, haotisks un tāpēc ļoti interesants darbs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti