NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Imants Daksis, D+, Empirion u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Darja Kazimira & Andris Indāns, Starring Two, Dead Can Dance u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Laibach, Four Minute Man, Kapteinis Reinis u.c.

Radio «Naba» mūzikas topa jaunumi: «Laibach» singls un zviedru melodijas ar politisku ievirzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šonedēļ radio “Naba” mūzikas topa aktualitātēs – slovēņu grupa “Laibach”, pašmāju roka debitanti, zviedru melodijas ar politisku ievirzi un Elsberga dzejolis jaunās, roķīgās skaņās.

“Four Minute Man” – “Lucy” [self-released]

Uzreiz ar diviem singliem Latvijas rokmūzikā sevi piesaka jauna apvienība “Four Minute Man” (FMM). Apvienība gan dibināta jau pirms diviem gadiem, taču, kā pati norāda, savu pašreizējo skanējumu ir nokomplektējusi pērnā gada vasarā, FMM pievienojoties taustiņinstrumentālistam Jānim Baldunčikam. Pirmie divi singli, no kuriem radio “Naba” topa balsotājiem piedāvā dziesmu “Lucy”, ir priekšvēstneši gada izskaņā gaidāmajam debijas mazalbumam jeb EP.

 

“Kapteinis Reinis” – “Kretīnu Deja” [683271 Records DK]

Pašā pavasara izskaņā pašmāju mūzikā sevi pieteica vēl viens jauns talants – mūziķis ar segvārdu Kapteinis Reinis, izdodot debijas albumu “Mirttantes Jāņuzāle”. Viens no interesantākajiem un daudzpusīgākajiem 2018.gada debijas ierakstiem latviešu mūzikā. Pamatā albumam ir hiphopa bīti, taču tos eleganti papildina gan soula un fanka, gan tautas mūzikas, gan vietām pat postdabstepa vaibsti. Visvairāk no albuma kopējās noskaņas izšķeļas noslēdzošais roķīgais skaņdarbs “Kretīnu Deja”, kurā izmantots slavenais Klāva Elsberga dzejolis. Jā, tas pats, kas bija pamatā grupas Pērkons dziesmai “Baletomānija”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

“Flat Worms” – “Melt The Arms” [Famous Class]

Lai arī “Flat Worms” ir jauna garage-punk apvienība no Losandželosas, tajā apvienojušies gana pieredzējuši mūziķi, kas spēlējuši (un spēlē) tādās grupās kā “Oh Sees”, “Night Shop”, “Dream Boys” u.c. Slavenais portāls “Stereogum” jau paspējis “Flat Worm” nodēvēt par “[ASV] Rietumkrasta garage-punk sapņu komandu”. Pērn grupa izdeva savu debijas albumu, bet oktobrī laidīs klajā 7” vinila plati ar divām dziesmām. Šobrīd “Flat Worms” piedāvā b-pusē esošo “Melt The Arms”, kas ierakstīta kopā ar slaveno mūziķi Ty Segal.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

“Laibach” – “Sound of Music” [Mute]

Kā jau būsiet dzirdējuši, 2015.gadā pieredzējusī slovēņu grupa “Laibach” kļuva par pirmo rokgrupu, kas uzstājusies Ziemeļkorejā. Par to vēlāk tapa dokumentāla filma, kuras tapšanā piedalījās arī pašmāju režisors Uģis Olte un operators Valdis Celmiņš. Gada izskaņā “Laibach” plāno izdot jaunu albumu “Sound of Music”. Nosaukuma izvēle nav nejauša, jo Ziemeļkorejā grupa izpildīja arī vairākas dziesmas no slavenās filmas “Mūzikas Skaņas”. Kā izrādās, tā ir gana populāra šajā valstī, un bērni skolās pēc tās pat mācījušies angļu valodu. Gaidāmā albuma titulskaņdarbs ir arī tā pirmais singls, kura videoklips arī filmēts Ziemeļkorejā.

 

“mmph” – “Woodlawn” [Tri Angle]

Lieliskais Londonas/Ņujorkas elektroniskās mūzikas leibls “Tri Angle” gada sākumā atrādīja jaunu talantu savās rindās, izdodot debijas EP prodcentam ar segvārdu “mmph”. Zem tā slēpjas 24 gadus jauns Losandželosas mūziķis, īstajā vārdā Sae Heum Han. Nupat veikalos nokļuvis jau otrais “mmph” EP, kura centrālais skaņdarbs ir “Woodlawn”. Tas ir vienlaikus eksperimentāls, bet tajā pašā laikā arī grandiozi skanošs gabals, balstīts uz masīvu drum’n’bass ritmu un raustītu, pulsējošu sintezatora tēmu, ko ik pa laikam “nomierina” elektriskās ģitāras iestarpinājumi.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

“The Radio Dept.” – “Going Down Swinging” [Just So!]

Klausoties zviedru grupas “The Radio Dept.” melodiskos, vieglos ierakstus un neiedziļinoties dziesmu vārdos, klausītājs nekad nepateiktu, ka grupas mūzika ir ar politisku ievirzi. Tiesa, tas tā ir vien pēdējos gados, Zviedrijā pastiprinoties populistiskās partijas “Zviedru demokrāti” (“Sverigedemokraterna”) popularitātei. Visizteiktāk tas bija dzirdams grupas 2016.gada albumā “Running out of Love”. Nesen Zviedrijā notika parlamenta vēlēšanas, un pirms tām Malmes grupa nāca klajā ar jaunu singlu “Going Down Swinging”. Citstarp šajā dziesmā “The Radio Dept.” arī asprātīgi piemin Moriseju: “Only inbreds join an alt-right parade / Someone please tell that to Morrissey”.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti