Radio koris festivālā «Ad Lucem» pirmatskaņos daļas no Bernata Vivankosa Rekviēma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" 22. jūlijā Rīgas Jēzus baznīcā aicina uz koncertu, kurā balsu virtuozi – Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā izpildīs Johana Sebastiāna Baha pārpasaulīgo mūziku un pirmatskaņos daļas no katalāņu komponista Bernata Vivankosa speciāli Latvijas Radio korim radīta jaundarba.

Koncerta skaņdarbu idejiskā tēma atspoguļo pārdomas par šīs pasaules gaitu pamešanu un došanos jaunā dzīvē gan garīgā, gan fiziskā nozīmē. Programmā dzirdēsim divas Johana Sebastiāna Baha motetes „Komm, Jesu, komm” un „Jesu, meine Freude”, Knuta Nīsteda skaņdarbu „Immortal Bach”, kas ir slavenā Baha korāļa „Nāc, saldā nāve” aranžējums, kā arī Bernata Vivankosa speciāli Latvijas Radio korim radīta jaundarba „Requiem” divu daļu – „Souffle ta bougie” un „Les Béatitudes” – pasaules pirmatskaņojumu.

Katalāņu komponists Bernats Vivankoss, kurš jau vairākus gadus ir Latvijas Radio kora radošais draugs, ir pazīstams ērģelnieks, izcils pianists un vada prestižo Monseratas klostera zēnu kori, kā arī pasniedz kompozīciju Barselonas konservatorijā. Zīmīgi tas, ka viņš arī pats muzikālo izglītību ir ieguvis šajā vecākajā Rietumu pasaules mūzikas konservatorijā – leģendām apvītajā Monseratas Benediktīniešu klosterī, kur uzaudzis zēnu korī. Monseratas klostera mūzikas skola pastāv jau 800 gadu, un šobrīd Vivankoss ir šī klostera zēnu kora diriģents un audzinātājs. Viņš komponē mūziku apgarotajām zēnu balsīm galvenokārt Svētajos Rakstos balstītā tekstā un uzskata, ka cilvēka balss ir priviliģēts vidutājs dievišķā izpaušanai mūzikā.

Latvijas Radio kora draudzība ar katalāņu komponistu Bernatu Vivankosu aizsākās pirms vairākiem gadiem, kad komponists uzticēja Latvijas Radio korim kā labākajam mūsdienu vokālajam instrumentam ieskaņot viņa pirmo autordisku. Savukārt šajā koncertā dzirdamie Vivankosa skaņdarbi ir pirmās daļas no viņa topošā lielformāta skaņdarba „Requiem”, kuru komponists uzticējis Latvijas Radio korim ieskaņot šī gada septembrī,  un kuru līdz gada beigām plānots izdot ierakstu kompānijā "NEU".

Jau vēstīts, ka 14. introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" norisināsies no 21. līdz 29. jūlijam Rīgā, Siguldā un Ventspilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti