Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ingu Vanagu

Latvijas Radio korim 75.jubileja

Radio kora jubilejas programma - Austrumu un Rietumu satikšanās, patriotisms un jaundarbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šomēnes 75 gadu jubileju svin viens no pašiem spožākajiem un izcilākajiem Latvijas muzikālajiem kolektīviem - Latvijas Radio koris. Jubileja tiks atzīmēta ar četrām jaunām programmām, kas atklās kora daudzpusību un dažādās talanta šķautnes. Atklāšanas koncerts notiks piektdien, 6.novembrī, Rīgas Svētā Pētera baznīcā, un tajā ļoti interesantā veidā satiksies Rietumu un Austrumu mūzikas kultūra.

Latvijas Radio kora jubilejas atklāšanas koncerta programmā varēs izbaudīt ļoti oriģinālu Rietumu un Tuvo Austrumu mūzikas sintēzi. Koncerta saturiskā ass ir Vecās Derības "Augstā dziesma", ko mūzikas skaņās ietērpuši pieci dažādu valstu komponisti un ko izpildīs Latvijas Radio koris kopā ar ansambli "Sarband", kurā darbojas mūziķi no Turcijas, Grieķijas, Jordānijas un Bulgārijas.

Diriģents Kaspars Putniņš stāsta, ka projekta īstenošanā ieguldīts ļoti liels darbs un laiks, un rezultāts ir ļoti oriģināls, pat unikāls skanējums: "Tā ambīcija ir, ka mēs sakausējam šīs divas lietas - mūsdienu Eiropas kori un brīnišķīgos instrumentus, kā arī tradicionālu otomanu mūzikas dziedātāju jaunā universā."

Rīgā, Pētera baznīcā atklāta, jubilejas programma turpināsies 11.novembrī Cēsu koncertzālē, kur Radio koris piedāvās elektroakustisko videostāstu "Lāčplēsis", kas arī būs kas gana oriģināls un atklās atkal citu kora talanta šķautni.

Videostāsta pamatā būs Kultūras kanonā iekļautā Aleksandra Rusteiķa 30.gadu filma "Lāčplēsis", kuras muzikālo pavadījumu veidos gan vairāki iepriekš ierakstīti skaņu celiņi, gan kora dzīvais izpildījums. "Tas viss interesantā veidā tiks sasinhronizēts kopā ar bildi, līdz ar to tā būs mūsu versija par Latvijas nākotni, mūsu stāsts gaitā uz mūsu ideālo Latvijas valsti. Protams, ir jābūt Lāčplēsim un Melnajam Bruņiniekam. Lāčplēsis būs brīnišķīgais komponists un kontrabasists Kristaps Pētersons, bet Melnā Bruņinieka tēlā nāksies iejusties man pašam," stāsta diriģents Sigvards Kļava.

Arī trešā jubilejas programma būs veidota patriotiskās noskaņās - Radio koris piedāvās koncertuzvedumu "Tas vārds. Daugava". Tā pamatu veidos Mārtiņa Brauna dziesmu cikls "Daugava" ar Raiņa vārdiem un Jāņa Lūsēna cikls "Tas vārds" ar Aspazijas dzeju.

Brauna dziesmu cikls "Daugava" radies 80.gadu nogalē korim "Sindi putnu dārzs", vispazīstamākā no tā ir dziesma "Saule, Pērkons, Daugava". Sigvards Kļava vēlējies uz šo ciklu paraudzīties atkal ar pavisam svaigu skatu un izstāstīt savu stāstu.

Jubilejas mēneša noslēguma koncerts "Jubilejas portrets" notiks Latgales koncertzālē "Gors". Tajā skanēs darbi, kas tapuši pēc Radio kora pasūtījuma un ko koris pirmatskaņojis, arī četri jaundarbi. Koncertā īpaši tiks izcelts katrs individuālais kora dziedātājs, katram būs kāda solo partija, un ne tikai vokāla.

"Idejiskā vēlme ir atgādināt, ka galu galā koris ir unikālu dziedātāju kopums, ka tas tomēr ir absolūts paradokss, ja, esot pilnvērtgai muzikāli mākslinieciskai personībai, var saplūst un spēt būt tik dažādās mūzikās un tik dažādās darbības jomās," norāda koncerta režisors Uģis Brikmanis.

Latvijas Radio koris novembrī piedāvās četras jubilejas programmas. Pirmā no tām izskanēs piektdien, 6.novembrī, Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti