Radio «Klasika» svin Verdi 200 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceturtdien, 10. oktobrī mūzikas pasaule svin dižā operkomponista Džuzepes Verdi 200. gadskārtu. Arī radio „Klasika" viļņos šī diena ir pasludināta par Verdi dienu, kad no agra rīta līdz vēlam vakaram skan meistara radītā mūzika, kā arī viņam veltītas pārraides.

 

Muzikologs un radio "Klasika" personība Orests Silabriedis, komentējot neskaidrību ar Verdi dzimšanas datumu, norāda:

„Droši vien no astroloģijas viedokļa tam ir milzīga nozīme, bet no muzikoloģiskā viedokļa – pietiek vienoties par vienu datumu un, ja reiz tas desmitais ir pieņemts, kāpēc gan nesvinētu 10. oktobrī?! Smuks, apaļš datums."

Ar Verdi nav tik sarežģīti, kā ar citiem šī gada jubilāriem, tāpēc viņš ir klausītājiem tuvs, - uzskata muzikologs, taču, atbildot uz jautājumu, kas viņam pašam ir tuvs no Verdi daiļrades, skaidro, ka Verdi daiļrade dažādos laika posmos ir ļoti dažāda, tāpēc attieksme pret to ir atšķirīga.

„Man ir diezgan lielas grūtības klausīties „Traviatu", „Rigoleto" un „Trubadūru", savukārt viņa vēlīnā opera „Otello" šķiet viena no ideālajām operām. Verdi „Rekviēmu" var klausīties vienmēr. Tas ir absolūti ģeniāls darbs. „Falstafs" vienmēr radījis daudz prieka, kas ir viņa vecumdienu grēks vislabākajā nozīmē," stāsta Silabriedis.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti