Radio «Klasika» ēterā skanēs Ainara Mielava autorprogramma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Paplašinot programmas piedāvājumu ar augstvērtīgas neakadēmiskās mūzikas skanējumu un citādu skatījumu uz ierasto, no 15.februāra svētdienu vakaros plkst. 21 Latvijas Radio 3 "Klasika" ēterā būs klausāma Ainara Mielava autorprogramma "AM frekvences".

AM frekvences bija izplatītākās radio viļņu pārraidīšanā līdz pagājušā gadsimta 80.gadiem. Savukārt "AM frekvences", tulkojamas kā "Ainara Mielava frekvences", pusotras stundas garumā piedāvās klausītājiem visdažādāko žanru, stilu un laikmetu mūziku.

Kā vēsta Latvijas Radio pārstāve Laura Elizabete Vanaga, vēlmi klausītāju iemīļotās piecgadīgās autorprogrammas mūžu turpināt un attīstīt "Klasikas" vilnī paudis pats Ainars Mielavs, viņa iniciatīvu "Klasika" akceptējusi.

"Analizējot mūsu klausītāju ieradumus, esam novērojuši, ka pēdējā laikā jo sevišķi augusi interese par neakadēmiskās mūzikas žanru, kurā "Klasikas" piedāvājums varētu būt vēl plašāks," norāda Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode.

Viņa atgādina, ka "Klasikas" klausītāju atzinību jau iekarojis gan Gitas Lanceres veidotais pasaules mūzikas raidījums "Odiseja", kas pērn ieguva arī Latvijas Radio profesionālo balvu "Zelta antena" kategorijā "Gada labākais izklaides raidījums", gan arī pārraides "Neakadēmiski" un "Cafe musical", kā arī dažādi koncerti, kuros skan gan kino mūzika un džezs, gan dažādi neakadēmiskās mūzikas žanri.

Ainara Mielava piedāvājums autorprogrammā "AM frekvences" papildinās "Klasiku" ar alternatīvo kantri mūziku, kamerpopmūziku, baroka popmūziku, mūsdienu folkmūziku, antifolku, "indie" rokmūziku, kas ļaus iepazīt mūzikas pasaules daudzveidību un pārliecināties, ka žanru definīcijai ir vien sekundāra loma.

"Mana raidījuma būtība - aicināt ieklausīties, ka ir arī citāda mūzika nekā tā, kura visbiežāk skan radioviļņos. Ne brīdi neesmu vēlējies kādu pāraudzināt, taču gandarījums, ja tieši mans raidījums ļāvis kādam atklāt līdz šim nezināmu pasauli, ir milzīgs," saka Ainars Mielavs.

Programmā "AM frekvences" iezīmēsies četras sadaļas jeb, paša Ainara Mielava vārdiem runājot, ailes.

Aile "Pasaules skaņas" piedāvās dažādu žanru un stilu mūziku mazāk dzirdētās valodās. Pasaules mūzikas žanra vēsturē un aktualitātēs Ainars Mielavs savulaik bijis iedziļinājies, veidojot raidījumu "Magelāns".

Ailes "Akadēmiskās 15 minūtes" moto ir "Klasika, kas kausē ledu". "Ir daudz cilvēku, kuriem pirmā satikšanās ar akadēmisko mūziku izvērtusies neveiksmīga, tāpēc viņi uzaudzējuši bruņas un nolikuši to malā, uzskatot par elitāru, snobisku un sev svešu. Par savu uzdevumu uzskatu šo ledu atkausēt. Lai gan akadēmiskās mūzikas īpatsvars manā muzikālo prioritāšu sarakstā ir salīdzinoši neliels, esmu atklājis neskaitāmas šajā jomā radītas pērles. Izziņas process vienmēr ir ļoti vērtīgs," norāda Ainars Mielavs, kuram no akadēmiskās mūzikas meistariem šobrīd vistuvākais ir Johans Sebastiāns Bahs, bet no šodienas skaņražiem - Georgs Pelēcis, Vladimirs Martinovs un klusuma meistars Arvo Perts.

Ailē "Latvju raksti un ieraksti" Ainars Mielavs no sava skatpunkta aplūkos nacionālās vērtības literatūrā, mākslā un mūzikā. "Ne mirkli nepretendēju kļūt par viszinīgu ekspertu, bet, ja mani kas uzrunā, steidzos to paziņot pārējiem," viņš uzsver.

Aile "Pilnā sirds" raidījumā nebūs obligāta, bet tās būs tēmas, kuru pārdomāšanai "virtuve par šauru". Ainars Mielavs atklāj: "Runāšu gan par ļoti labām lietām, kas saviļņojušas, gan tām, kas man šķiet nepieņemamas. Mēs bieži pieveram acis - skaidri saprotam, ka karalis ir kails, bet nesakām. Ja redzi ko ačgārnu, vajag pateikt to skaļi. Un to pašu darīt arī tad, ja redzi ko jauku."

Jautāts, vai raidījumā "AM frekvences" atbilstošās situācijās skanēs arī paša Ainara Mielava mūzika, savā atbildē viņš ir strikts: "Nē, nekādā gadījumā! Atskaņot paša sacerētus skaņdarbus man šķiet neētiski."

"Jebkura radio uzruna, pat ja tā ir vienpusēja, tik un tā ir saruna. Vēlos runāt ar klausītāju tā, itin kā mēs atrastos līdzās. Ja saruna ir īsta un abpusēji ieinteresēta, tā vienmēr ir dzīva. Tas ir princips, kas ļauj izvairīties arī no politkorektiem, sausiem komentāriem. Sadzīvē taču runājam daudz emocionālāk, vai ne? Tāpēc manas runas nekad nav sagatavotas. Jā, tēmas ir fiksētas un biogrāfiski dati tāpat, taču vairums tekstu rodas spontāni, tostarp arī klausoties mūziku. Dzīvā sajūta ir ļoti svarīga," tā "AM frekvenču" veidotājs Ainars Mielavs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti