Radio 1.studijā muzicēs diksilends «Sapņu komanda 1935»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirmdien, 10.februārī, plkst.18 Latvijas Radio 1.studijā notiks diksilenda „Sapņu komanda 1935" koncerts, ko tiešraidē pārraidīs arī „Latvijas Radio 3 – Klasika". Tiešraidi vadīs Māra Šuba.

Koncertu varēs apmeklēt ikviens interesents, iepriekš piesakoties pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai elektroniski pa e-pastu [email protected]. Ieeja Radio mājā Doma laukumā 8 pirmdien, 10.februārī, no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Koncerta apmeklējums – bez maksas.

Diksilendā apvienojušies pazīstami džeza mūziķi: Indriķis Veitners (klarnete, saksofons), Normunds Piesis (trompete), Lauris Amantovs (trombons), Madars Kalniņš (klavieres), Andris Grunte (kontrabass), Artis Orubs (bungas) un Bruno Priekulis (bandžo).

Ar pavisam nelielām variācijām puiši šādā sastāvā satikušies aizpērn, lai ieskaņotu muzikālās laikmeta ainiņas režisora Aigara Graubas kinofilmai "Sapņu komanda 1935", kas pirmizrādi piedzīvoja 2012.gadā.

„Viss sākās ar to, ka Aigars mani uzaicināja kļūt par filmas muzikālo konsultantu. Tā bija jauka, turklāt nejauša sakritība: tieši tobrīd rakstīju doktora disertāciju par Latvijas džeza attīstību! Tā nu izvēlējos skaņdarbus, izveidoju mūziķu sastāvu un jau ieraksta gaitā sapratām: noticis brīnums – izveidojies pilnīgi gatavs ansamblis, kas ne tikai ideāli skan, bet arī atbilst visiem stilistiskajiem priekšnoteikumiem, tam ir lieliska ansambļa sajūta un savstarpēja sapratne, tāpēc mūsu lēmums bija nemaldīgs: jāturpina darboties," stāsta džeza mūziķis, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Džeza katedras vadītājs Indriķis Veitners.

Bet kā ar diksilenda nosaukumu, kas ir gluži tāds pats kā filmai? „Ar Aigaru Graubu viss ir saskaņots. Diksilends var turpināt savu patstāvīgu dzīvi," uzsver Indriķis.

Filmas „Sapņu komanda 1935" fonā patiesi skan ļoti labs diksilends un izteiksmīgi džeza skaņdarbi – tālaika populārā mūzika. „Filmai izvēlējāmies darbus, kas atbilst gan pēc sacerēšanas laika, gan stilistikas un kas patiesi skanēja tajā laikā. Skatoties filmas gatavo materiālu, paši bijām pārsteigti, cik tie tur labi iederas."

Tiesa gan, nav iztikts arī bez kurioziem. Pirms Indriķis pielicis savu roku mūzikas izvēlē, daži filmas kadri jau bijuši uzņemti. Viens no tiem – ar pavisam neatbilstošo kukaraču fonā... „Tad nu nācās piņķerēties ar tās nomaskēšanu," stāsta Indriķis un ar jaukām emocijām atceras aizraujošo ieraksta procesu: „Uz lielā ekrāna tika rādīta filma, un mums nācās precīzi iekļauties nepieciešamajās sekundēs un kadros."

Lai gan diksilends „Sapņu komanda 1935” jau sniedzis nelielus koncertus, lielākoties tie bijuši korporatīvi pasākumi, un koncerts Latvijas Radio 1. studijā kļūs par starta punktu ceļam pie plašākas auditorijas. Šajā koncertā mūziķi spēlēs ne tikai džeza klasiku, kas paredzēta šādam sastāvam, bet ar diksilenda stilistikas palīdzību jaunas vēsmas piešķirs pasaules popmūzikas šedevriem: piemēram, Robija Viljamsa un grupas „A-HA" hītiem.

Par diksilendu daudziem izveidojies maldīgs priekšstats kā par vecmodīgu, teju vai ar naftalīnu piesātinātu mūziku, taču Indriķis Veitners šo aplamību kategoriski noraida: „Diksilends ir kolektīva māksla, kolektīva improvizācija, turklāt tas ir agrīnais džeza stils, jo arī džezā ļoti svarīgs kolektīvais improvizācijas process. Diksilends ir arī sinonīms priecīgai mūzikai, no kuras staro vitalitāte un enerģija. Tāpat kā džezā, arī diksilends no mūziķa pieprasa zibenīgu reakciju, perfektu dzirdi, spēju muzicēt ansamblī, turklāt – spēlēt vienkārši."

Kā slavenāko diksilenda mūziķi Indriķis min visu laiku ievērojamāko džeza mūziķi Luiju Ārmstrongu. „Vistīrākajā veidā! Kaut tieši Ārmstrongs izšķiroši ietekmēja džeza attīstību, viņš pats visu mūžu bija saistīts arī ar diksilendu."

Pats Indriķis Veitners ir profesionāls klarnetists un saksofonists, mācījies arī ģitāru, bet diksilenda sastāvam tipisko bandžo spēli apguvis studiju laikā Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas studentu diksilendā. „Jebkura papildus instrumenta apgūšana bagātina, paplašina zināšanas, dažādas tehniskās un specifiskās lietas, kam citādi netiek pievērsta uzmanība," ir pārliecināts talantīgais mūziķis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti