Putniņš: Darbs ar «Tenso» kamerkori ir ārkārtīgi interesants un inspirējošs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Siguldā turpinās Eiropas jauno profesionāļu kora nometne. Kā telefonintervijā Latvijas Radio raidījumam "Kultūras Rondo" pastāstīja projekta iniciators un Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš, kamerkora izveides darbs ir ārkārtīgi interesants un inspirējošs process.

Kā vēstīts, no 14. līdz 24.jūlijam Siguldā notiek jau otrā Eiropas jauno profesionāļu kora nometne, kas iekļauta Eiropas kultūras galvaspilsētas "Rīga 2014" programmā.

"Tenso" Eiropas kamerkoris (Tenso Europe Chamber Choir) ir jauno dziedātāju izglītošanas projekts ar ilgtermiņa attīstības stratēģiju, kas aizsākās 2013.gadā Latvijā.

"Tenso" Eiropas kamerkoris šovasar apvienos 24 jaunus un talantīgus dziedātājus no 10 Eiropas valstīm, tostarp Latvijas. Projekta iniciators ir Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš. 11 dienas "Tenso" kora dziedātājiem būs iespēja gūt pieredzi ansambļa dziedāšanas mākslā, ko smalki izkopis Latvijas Radio koris savā augsti profesionālajā koncertēšanas pieredzē. 

Kā telefonintervijā pastāstīja projekta iniciators, Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš, "Tenso" Eiropas kamerkorim ir galvenie uzdevumi. Pirmais, izveidot grupu no Eiropas jaunajiem profesionāļiem, kuri vēlas savā dzīvē nodarboties ar ansambļa dziedāšanu vai kordziedāšanu profesionāli. Šis process nav vienkāršs, norāda Putniņš, jo katrs „Tenso” dalībnieks pārstāv atšķirīgu pieredzi un kultūru.

Grupas izveidošana nav vienkāršs process, bet tas ir ārkārtīgi interesants un ārkārtīgi inspirējošs process,” uzsver Putniņš.

Otrs uzdevums ir izveidot skanīgu koncertprogrammu, kurā ir skaņdarbi, sākot no 16.gs. un beidzot ar mūsdienu avangardu. Programmā iekļauti arī 19.gs. un 20.gs. sākuma kormūzikas paraugi.

Ļoti daudzveidīga, liela a capella programma, bet tad mēs paralēli strādājam arī pie viena darba, kas mums jārāda publikai oktobra vidū TENSO dienu laikā,” atklāj Putniņš. „Sadarbībā ar komponistu Kristapu Pētersonu un režisori Zani Kreicbergu mēs strādājam pie muzikāli skatuviska darba, kura nosaukums ir „Dzidrums. Sērijas”. Forma ir tā kā no televīzijas seriāla.”

 Pēc desmit dienu intensīva darba nometnē kora sniegumu Latvijā varēs vērtēt divos koncertos: 23.jūlijā plkst. 19 Siguldas Evanģēliski luteriskajā baznīcā, 24.jūlijā plkst. 20 Rīgā Svētā Jāņa baznīcā, kā arī koncertos 22.augustā Lochemā (Nīderlandē), 23.augustā Helsinkos (Somijā), 24.augustā Tallinā (Igaunijā).

"Tenso" ir Eiropas Profesionālo koru asociācijas tīkls (Tenso Network Europe), kas mērķtiecīga darba rezultātā, apvienojot labākos Eiropas profesionālos korus, kopš 2005.gada ir izveidojies par spēcīgu kormūzikas attīstības platformu. Viens no tā četriem dibinātājiem ir Latvijas Radio koris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti