Pūpolsvētdienā – mūzika ar zvaigžņu smaržu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Radio 3 programma „Klasika” svētdien pulksten deviņos vakarā aicina uz īpašu Pūpolsvētdienas koncertu Rīgas  Svētā Jāņa baznīcā, kas vienlaikus ar mums būs dzirdams arī daudzās  citās  Eiropas  valstīs. 

„Tā ir viena neparasta stunda no deviņiem līdz desmitiem vakarā, kurā notiks, tēlaini runājot, pasaules  saslēgšanās  mūzikā, jo ar Eiroradio starpniecību kopā ar mums, kas būsim Svētā Jāņa baznīcā, šo koncertu tiešraidē ir vēlējušies dzirdēt arī klausītāji Čehijā, Dānijā, Igaunijā, Lielbritānijā, Slovēnijā  Zviedrijā un Ungārijā,” stāsta šī koncerta vadītāja Inta Zēgnere. „Un šī vakarstunda, kurā piedalīsies saksofonists Artis  Sīmanis, sudraba balss īpašniece soprāns Gunta Gelgote un ērģelniece  Kristīne  Adamaite,  protams,  būs  veidota Pūpolsvētdienas noskaņās, kur līdzās vairākiem latviešu autoru darbiem izskanēs arī Krimā dzimušās un Igaunijā dzīvojošās komponistes Gaļinas Grigorjevas „Lūgšana”, kā arī  pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Jura Karlsona  jaunais opuss „Mēnessgaismas dārzs”. Tā būs atkal jauna iespēja caur mūziku varbūt kā caur teleskopu  palūkoties uz zvaigznēm un arī padomāt , kas ir aiz tām.”

Inta Zēgnere par koncertu
00:00 / 01:09
Lejuplādēt

„Kad šī koncerta vajadzībām Jurim Karlsonam pasūtījām jaundarbu, mudinājām viņu atcerēties, ka tā ir Pūpolsvētdiena, aicinot neaizmirst par šīs svētdienas aktuālajām tēmām. Rezultāts ir veiksmīgs: Jāņa Poruka dzejas poētisko rindu noslēgumā izskan rezignēta doma, ka arī zvaigznes dziest un pazūd tumsa, bet iekļautais korālis ideāli atbilst Pūpolsvētdienas kontekstam un baznīcas akustiskajai telpai,” atzīst ērģelniece Kristīne Adamaite, kas aktīvi iesaistījusies koncerta organizēšanā.

Programmā iekļauta arī Ata Stepiņa Prelūdija un fūga par korāli „Dievs Kungs ir mūsu stiprā pils” ērģelēm, šobrīd pasaulē ļoti pieprasītā komponista Riharda Dubras darbs Ecce Dominus soprānam, saksofonam un ērģelēm, kā arī Aivara Kalēja Tokāta par korāli „Gods Dievam augstībā” ērģelēm.

Pūpolsvētdienas koncertprogrammā ietvertie darbi, izņemot Jura Karlsona opusu, rodami trio aktīvajā repertuārā: „Tiešraides dēļ negribējām riskēt, bet piedāvāt pārbaudītas lietas, kas skan labi un pārliecinoši,” koncerta programmas izvēli pamato Kristīne Adamaite.

Viņa arī atklāj apsvērumus, kālab koncerta norisei izvelēta tieši Rīgas Sv. Jāņa baznīca: „Koncertā noteikti vēlējāmies atskaņot Riharda Dubras darbu, kura estētikai nepieciešamas liela vēriena ērģeles; katrs instruments tam neder. Jāņa baznīcas ērģeles šai ziņā ir ideālas.”

Koncerta organizatori lūdz klausītājus ierasties vismaz 10 minūtes pirms  sākuma, jo precīzi pulksten 21 sākas tiešraide.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti