Publicēts Austras Pumpures mūzikas albums – Imanta Kalniņa dziesmu programmas vēsturisks koncertieraksts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Leģendārās personības Austras Pumpures ideju turpinātājiem izdevies publiskot albumu un koncertierakstu, kas līdz šim nav bijis pieejams plašākai auditorijai.

Publicēts Austras Pumpures mūzikas albums – Imanta Kalniņa dziesmu programmas vēsturisks koncertieraksts
00:00 / 06:56
Lejuplādēt

Unikālais Imanta Kalniņa ceturtās koncertprogrammas 1992. gada koncertieraksts atrasts Austras Pumpures dzīvoklī, kas pēc dziesminieces aiziešanas mūžībā palika Austras biedrības rīcībā.

Tas ir ļoti vērtīgs atradums, atzīst Austras biedrības projektu vadītāja Inese Muižniece. Piemēram, dziesma “Nu visas mīlestības” ar Imanta Kalniņa mūziku un Andreja Eglīša vārdiem ir skaista un ļoti reti dziedāta, uzsver Inese Muižniece.

“Šī koncertprogramma ir izveidota 90. gadu sākumā – mēs tikko esam atguvuši brīvību. Protams, programma arī stāsta par šo cīņu un diskusiju par brīvību, kā būt un kā esam par to cīnījušies. Tās ir patriotiskas, latviskas dziesmas, par tēvzemi. Piemēram, no iepriekš nepublicētajām dziesmām ir “Nu visas mīlestības”, “Katedrālē” ar Austras Skujiņas vārdiem, dziesma “Tāpat vien” ar Valda Rūmnieka vārdiem,” stāsta Muižniece.

"Ko mēs te strīdamies, ko mēs te plēšamies, tāpat vien... Uz riņķi vien, aiz gara laika vien..." šādi vārdi izskan dziesmā “Tāpat vien”.

Austras biedrības projektu vadītāja Inese Muižniece atzīmē, ka šo neparasto gadu biedrība izmantojusi vērtīgi, pasākumu rīkošanu aizstājis nozīmīgs arhivēšanas un Austras Pumpures atstātā mantojuma izpētes darbs.

Muižniece skaidro: “Skatījāmies dažādus materiālus par Austru Pumpuri. Sākām ar to, kas ir viņas mājās. Atklājām, ka tur ir video materiāli, kasetes – tās mēs digitalizējām un izveidojām arhīva uzskaites sistēmu, kur mēs varēsim krāt un veidot dažādus Austras materiālus. Meklējot kādu video materiālu, mēs atradām audio diskus."

Biedrība atrada gan izdotus, gan nemarķētus diskus, un tieši tā līdz klausītājiem nonāca unikālais ieraksts. Inese Muižniece atklāj, ka tas ir pārsteidzoši, cik maz Austra Pumpure ir ierakstīta.

Viņai bija milzīgs dziesmu pūrs, bet tas tika dots tālāk no mutes mutē, nevis izplatīts ierakstos.

Tagad tas glabājas Austrasbērnos. 

“Tad nu mums sākās diezgan liels detektīvs, lai saprastu, kas tas ir par ierakstu, kur veikts, kas tur īsti skan. Tad bija brīnumains moments – aAtklājām, ka vienā diskā ir Imanta Kalniņa ceturtā koncertprogramma. To mēs atradām gada sākumā, vēl laikā, kad veidojām Austrasdienas Liepājā. Mēs veiksmīgi paspējām vēl pirms šīs visas Covid lietas un izveidojām skaistu koncertprogrammu. Tieši martā atjaunojām šo ceturto koncertprogrammu. Līdz ar to šis atradums, ka šajā diskā ir programma Austras izpildījumā, mums bija liels brīnums,” uzsver Muižniece.

Tā ir pēdējā no septiņām lielajām koncertprogrammām, ko Austra Pumpure izpildījusi kā Liepājas teātra māksliniece. Viņa to dziedājusi ar dažiem izredzētajiem Austrasbērniem. Tagad šis brīnums ar sarežģītām un retāk dzirdētām dziesmām, sakot Ineses Muižnieces vārdiem, ir pieejams ikvienam interesentam Austras biedrības mājaslapā, kur var noklausīties unikālo ierakstu.

Albums nenonāks plašā tirdzniecībā – būs ierobežots disku skaits, ko varēs iegādāties, sazinoties ar Austras biedrību. Tajā pašā laikā Austras biedrība cer, ka izdosies nākamgad īstenot ieceri un doties ar šo koncertprogrammu pa visu Latviju, viesoties kultūras namos. 

“Kad dziedājām ar Austru, tad tikai retu reizi kāds "pa kluso" mēģinājumos ieslēdza diktofonu, jo šķita, ka Austrai tas īsti nepatika,” saka Inese Muižniece. “Mani pārsteidz arī tas, ka reāli nav arī Austras lielo (Liepājas teātra oficiālo) koncertprogrammu ierakstu – ir tikai daži video materiāli, kas glabājas Latvijas Televīzijā un kas atspoguļo koncertprogrammas nepilnā garumā. Tāpēc šie audio ieraksti ir patiesi liels atklājums, jo visādi citādi – Austra dzīvoja un tikās ar klausītājiem klātienē, nevis internetā.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti