Kultūras rondo

"Bauhaus" simtgadē: kas ikvienam būtu jāzina par šo virzienu

Kultūras rondo

Aizvadītas Imantdienas - ceļojums pa dažādiem Imanta Kalniņa mūzikas posmiem

Iepazīstamies - projekts "Ethno" - latviešu tautasdziesmas džezā

Projekta «Ethno» mūziķi tautasdziesmai pieliek mūsdienu smeķi un džeza noskaņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Radīts jauns projekts “Ethno” – latviešu tautasdziesmas džezā. “Ethno" apvieno kolorītākos mūziķus, lai veidotu "dāvanu" Latvijai, ietverot mūsu mantojumu – tautasdziesmu žilbinoši džeziskā skanējumā.

"Projekts “Ethno” radās pirms vairākiem gadiem, kad kopā arī ši projekta pianistu, aranžētāju un arī komponistu Artjomu Sarvi vienojāmies, ka jārada dzīvs, svaigs, jauns, kaut kas nedaudz nedzirdēts, bet tas, kas pašiem ļoti patīk," Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo" atklāj mūziķe Elizabete Zagorska.

Kopīgi koncertējot, abi mūziķi sapratuši, ka vēlas dot savu artavu Latvijas simtgadei.

"Pamatā visam ir džezs Artjoma asinīs un sirdī, un viņš teica, ka ir vajadzīgi izcili mūziķi," turpina Zagorska.

Grupas radošais duets ir Elizabete Zagorska un Artjoms Sarvi. Uz pirmās dziesmas "Sīkais dancis" ierakstu uzaicināti Ilmārs Priede (bass) un Krišjānis Bremšs (bungas). Vēl grupā muzicē ģitārists Svens Vilsons, kurš arī spēlē tautas instrumentus.

Ikvienā dziesmā, kas ir grupas repertuārā, ir kāda skice no tautasdziesmas, dažām ir izmantots dainu teksts, kas ir apaudzis ar jaunu melodiju, citām arī aranžija ir veidota no tautasdziesmu melodijas, bet teksts ir pašu projekta dalībnieku veidots.

"Katrā dziesmā ir ieskice no tautasdziesmas, bet ne visa dziesma no a līdz z ir ar tautas melodiju un ar tautas tekstu," skaidro Zagorska.

Tuvoties tautasdziesmai mūziķiem ir svarīgi, jo tā pazūd no mūsu ikdienas, viņi vēlas uzrunāt arī jauniešus, rādot, ka, pieliekot "mūsdienu smeķi un džeza noskaņu", tā skanēs savādāk.

Zagorska atklāj, ka dziesma parasti sākas ar darbu bibliotēkā, kur šķirsta tautasdziesmu krājumus un meklē materiālu savām dziesmām. Tālāk Artjoms Sarvi meklē ritmu un melodiju, uz kā balstīties. Mēģinājumu procesā katrs dod savu artavu katram gabalam un kopējam skanējumam.

"Manuprāt, mums kopā ir ļoti interesanti, šo dziesmu radīšana ir citāda, iespēja katram iesaistīties, katra viedoklis tiek ņemts vērā," bilst Zagorska.

 

Mūziķi mēģinājumos tiekas reizi mēnesī un uz Ziemassvētku laiku vēlas izdot albumu. Šobrīd skaņdarbus piedāvā pa vienam interneta platformās. Projekta "Ethno" dziesmas var meklēt, rakstot grupas un dziesmas nosaukumu.

Tuvākais projekta "Ethno" koncerts būs 27.jūlijā Durbē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti