Projekta «Bahmosfēra» koncertprogrammā – Baha mūzika «a cappella» krāsās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jauniešu mūzikas biedrības “Sforzando” Johana Sebastiana Baha mūzikai par godu organizētā projekta “Bahmosfēra” trešās sezonas koncerts izskanēs 29. martā Marijas Magdalēnas baznīcā, medijus informē projekta pārstāvji. Koncertā galvenā loma tikšot atvēlēta vokālajai mūzikai.

Šogad martā baroka dižgaram Baham aprit 335 gadi. Godinot viņu, jaunizveidotais kamerkoris “MoonBeams”, tā diriģente Nora Kalniņa, jauniešu mūzikas biedrība “Sforzando” un Jēkabs Bernāts, kā arī solisti – 2019. gada Lielās mūzikas balvas nominants baritons Rinalds Kandalincevs, soprāni Inese Romancāne, Nora Kalniņa un jaunpienācējs Rūdis Cebulis, kas šobrīd uzsācis studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedrā – aicina uz koncertu, kurā izskanēs pasaulē labi zināmas Baha kompozīcijas, bet šoreiz neparastā pārlikumā korim “a cappella” un solistiem. Tāpat koncerta programmu papildinās Baha sacerēto Jāņa un Mateja pasiju spilgtākie korāļi un solo numuri.

Kā norāda organizatori – mūzikas izvēle atbilst ciešanu laika tematikai pirms Lieldienām. Koncerts paredzēts kā muzikāla meditācija, kas klausītāju ievedīs filozofiskās pārdomās par dzīves un nāves misijas tēmām.

Kamerkora “MoonBeams” vadītāja Nora Kalniņa stāsta: “Šo īpašo laiku pirms Lieldienām varam aizvadīt pārdomās: vērot, sakārtot un sagatavot sevi jaunam cēlienam, tamdēļ meditatīva un šoreiz arī racionāla tipa mūzika ir tā, kas palīdz veikt šos uzdevumus. Abi kopā ar Jēkabu esam izvēlējušies opusus, kas piestāvēs kora kamersastāvam, ērģelēm un čellam. Jau labi zināmi Baha darbi tiks iedzīvināti jaunās “a cappella” krāsās.

Gribam klausītājam piedāvāt nedaudz savādāku Bahu, nekā tas ierasts, un redzēt, kā šī mūzika spēj eksistēt 21. gadsimtā.

Koncerta emocionālā kulminācija būs korāļa “Komm Susser Tod” (BWV478) pilnīgi jauna, izvērsta versija, kas beigsies ar procesiju. Kora dziedātāji izmantos visas baznīcas sniegtās akustiskās iespējas, un ticiet – tas būs iespaidīgi!”

“Bahmosfēra” ir jauniešu mūzikas biedrības “Sforzando” ik sezonu veidotas koncertprogrammas. Šī būs trešā sezona. Iepriekšējās divas veiksmīgi izskanējušas Rīgā, Talsos, Saldū, Liepājā, Cēsīs un citur Latvijā. Pirmā sezona tika veltīta komponista kamermūzikai, otrā – ērģeļmūzikai, bet trešā – kora un solo mūzikai.

Kamerkora “MoonBeams” sastāvā apvienojušies Emīla Dārziņa jauktā kora, kora “Kamēr...” bijušie dziedātāji un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti