Producente: «Līsistrates» projekts tiešām izaudzis apjomīgs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

"Rīga 2014" projekts, kurš sākotnēji iecerēts kā kameroperas „Līsistrate” iestudējums, tiešām izaudzis apjomīgs, izvēršoties satelītprojektā, kas citā formā pievērš sabiedrības uzmanību tēmai „Sieviete un karš”, Latvijas Radio 2 "Rīgas 2014" ziņu veidotājiem pavēstīja projekta mākslinieciskā vadītāja, idejas autore un producente Antra Dreģe. Pēc viņas domām šī tēma visu laiku virmojusi gaisā neizrunāta un noklusēta.

Projekta gaitā, pētot tēmu „Sieviete un karš”, radies satelītprojekts – diskusijas, kurās piedalās sabiedrībā pazīstami cilvēki, stāsta Dreģe. Ceturtā un pēdējā lekcija notiks Kara muzejā 5.februārī pulksten 18. Tajā piedalīsies sievietes, kuras dien Latvijas Bruņotajos spēkos un iestudējuma „Līsistrate” libretiste Inese Zandere.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc izvēlēta tēma „Sieviete un karš”, Antra Dreģe, norāda, ka tēma mums visiem ir ļoti aktuāla, jo, kā zināms, Latvijas ir piedzīvojusi ne vienu vien karadarbību savā teritorijā.

Katrs tāds ļaunums, notikums neizdzēšami ietekmē gan tautas apziņu, gan tautas garu,” uzsver Dreģe. „Viena liela problēma ir tā, ka mēs īstenībā baidāmies no savas pagātnes. Mēs baidāmies ieskatīties tajās tumšajās dzīlēs, kuras mūs visus ir padarījušas par to, kas mēs esam šobrīd.”

Projekta mākslinieciskā vadītāja uzskata, ka tēma „Sieviete un karš” visu laiku virmojusi gaisā neizrunāta un noklusēta. Dreģe piekrīt, ka tā ir smaga tēma un par to ir varbūt neērti un grūti runāt, taču viņa no savas projekta komandas sajutusi, ka tas ir kopīgs psihoterapijas seanss.

Es ceru, ka tas ir tikai sākums un mēs varēsim visi par to runāt, atrisināt daudz ko un ieraudzīt citādā gaismā,” saka projekta autore.

Februāra vidū Rīgā un Liepājā būs skatāms Eiropas kultūras galvaspilsētas gada kameroperas iestudējums „Līsistrate”.

Iestudējumu veido starptautiska mākslinieku komanda no Šveices, Vācijas un Latvijas, radot divas viencēliena kameroperas – drāmu un komēdiju - par tēmu „Sieviete un karš”. Iestudējuma iedvesmas avots ir Aristofāna luga „Līsistrate” (411.g.p.m.ē.), kas ir stāsts par dzīvesgudru un spēcīgu sievieti, kura spēj mainīt pasauli un pārtraukt karu, panākot miera izlīgumu nevardarbīgām metodēm.

Vienā vakarā tiks izrādītas divas kameroperas – komēdija un drāma, kuru autori ir Eiropā pazīstamais džeza mūzikas komponists Kaspars Evalds (Šveice) sadarbībā ar latviešu režisori Zani Kreicbergu, un latviešu pēdējo gadu labākās teātra mūzikas autors, „Spēlmaņu nakts balvas 2012" ieguvējs, komponists Jēkabs Nīmanis sadarbībā ar libretisti Inesi Zanderi un režisori Kristīni Siris (Šveice).

Uzveduma radošā komanda var lepoties ar atzītiem māksliniekiem. To vidū ir solisti Kristīne Gailīte, Žanīna Hircela (Šveice), Roberts Kollers (Šveice), scenogrāfe un kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, vokālā grupa „Putni”, vīru koris, kamerorķestris, diriģents Normunds Dreģis.

Pirmizrāde Rīgā, Latvijas Dzelzceļa muzejā 14. un 15.februārī, plkst. 19, savukārt 16.februārī, plkst.18 Liepājā, Liepājas teātrī, izrādes Bāzelē un Cīrihē (Šveicē) no 2014.gada 23. - 30.oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti