Prezentēs Imanta Ziedoņa «Zaļās pasakas» kompaktdisku divās valodās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

12.aprīlī Lielajā ģildē notiks Imanta Ziedoņa "Zaļās pasakas" kompaktdiska prezentācijas koncerts. Tajā piedalīsies albuma ieskaņotāji - apvienotas simfoniskais orķestris no Jāzepa Mediņa un Pāvula Jurjāna mūzikas skolām, kā arī dziedātājs Lauris Reiniks un aktieris Jakovs Rafalsons, kuri darbosies kā teicēji. Diriģēs Laura Staša un Valdis Butāns. Imanta Ziedoņa "Zaļā pasaka simfoniskajam orķestrim un teicējam" sakomponēta pirms diviem gadiem, atzīmējot Latvijas Mūzikas akadēmijas profesores Selgas Mences jubileju.

"Zaļā pasaka" muzikālu veidolu ieguva 2013.gadā, par godu diviem tā gada jubilāriem - profesorei Selgai Mencei un Imantam Ziedonim. Iniciatori bija septiņi Selgas Mences bijušie un esošie studenti, kuri, iesaistot arī profesori, veica kopdarbu - visi kopā sarakstīja skaņdarbu bērnu simfoniskajam orķestrim un teicējam.

"Mēs kopā esam astoņi autori. Katram tika sava daļa, bet brīnišķīgākais ir tas, ka skaņdarbs izveidojies ļoti organisks. Grūti pateikt, kur beidzas viena autora daļa, kur sākas nākamā, izklausās tā, it kā to būtu sarakstījis viens autors. Varbūt tas tādēļ, ka mūs visus vieno Selgas Mences skola," stāsta viena no autorēm, komponiste Juta Bērziņa.

Viņa atzīst, ka Ziedoņa "Zaļā pasaka" ar savu tēlaino valodu un raibo sižetu bijusi ļoti pateicīga iedzīvināšanai mūzikā: "Piemēram, Anitra Tumševica, kas rakstīja daļu par pilsētas trokšņiem, izdomāja, ka sākotnēji visi pūtēji nevis spēlē savus instrumentus, bet grabina perkusijas. Tāpat pasaka dod iespēju muzikāli attēlot mežu un daudzus citus ļoti interesantus tēlus."

Rīgas mūzikas skolu audzēkņi diriģentu Lauras Stašas un Valda Butāna vadībā kompozīciju pirmatskaņoja 2013.gadā Rīgas svētku laikā. Tam bijuši vēl vairāki atskaņojumi, līdz radusies doma to iemūžināt arī kompaktdiskā.

Diriģente Laura Staša atzīst, ka darbs ir ļoti veiksmīgs - modernus spēles paņēmienus tajā izdevies labi sabalansēt ar melodiskiem un klasiskiem fragmentiem.

"Ja mēs skatāmies pasaules mūzikas kontekstā, tad nebūt nav daudz šāda tipa skaņdarbu, vēl jo vairāk tādu, ko bērni varētu nospēlēt un ko profesionāļi rakstījuši tieši bērniem. Visi zina Prokofjeva "Pēterītis un vilks" un tālāk jau iestājas pauze, jo jāsāk domāt. Šī skaņdarba lielais pluss ir tas, ka ir mākslinieciski augstvērtīgs literārais pamats, kam ir izdevies uzrakstīt klāt arī ļoti augstvērtīgu muzikālo materiālu," pauž Laura Staša.

Kompaktdisks ierakstīts divos variantos - gan latviešu, gan krievu valodā. Latviešu versijā teicējs ir dziedātājs Lauris Reiniks, bet krievu - aktieris Jakovs Rafalsons. Abi varianti ir ļoti atšķirīgi.

Jautāta, kādu vēstījumu personiski paņem sev no Ziedoņa "Zaļās pasakas", Juta Bērziņa saka: "Vai mēs novērtējam to, kas mums ir dots? Vai arī mēs ceram, ka būs "klikšķis" un kāds atnāks no malas, no augšas un visu aiz mums savāks, sakārtos un mums nekas nebūs jādara?"

Savukārt Laura Staša norāda: "Tad, kad tā pasaka izskan no sākuma līdz beigām, man ir tāda sajūta, ka vajag vienkārši atvērt acis un ieraudzīt, cik patiesās lietas īstenībā ir vienkāršas. Vienkārši ieelpot svaigu gaisu, novērtēt, ka mums šeit tāds ir, jo reizēm nevajag meklēt neko pārāk sarežģītu, tāpēc ka viss patiesais ir tepat blakus."

Imanta Ziedoņa "Zaļās pasakas" kompaktdiska prezentācijas koncerts notiks svētdien, 12.aprīlī Lielajā ģildē Rīgā plkst. 12.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti